Ορεστιάδα: Αδιέξοδο για ΚΥΤ-ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Φυλακίου, μετά την άρνηση παραίτησης του δημοτικού συμβουλίου

Ορεστιάδα: Αδιέξοδο για ΚΥΤ-ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Φυλακίου, μετά την άρνηση παραίτησης του δημοτικού συμβουλίου

Με ανακοίνωση της η Ανεξάρτητη Επιτροπή Αγώνα κατά της επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου (ΕΑΚΥΤ), επισημαίνει το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί και την απέλπιδα προσπάθεια του δημάρχου Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη να αποποιηθεί των ευθυνών του.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:
“Παρακολουθώντας κάποιος τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας για την εξέταση της πορείας στο ΚΥΤ και ΠΡΟΚΕΚΑ του Φυλακίου δεν μπορεί να μην αισθάνθηκε απογοήτευση για τον χειρισμό του σχετικού θέματος από τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησής μας.
Παρακολουθήσαμε την αμηχανία τους για το τι να κάνουν και καταλάβαμε την αδυναμία τους να αρθρώσουν έστω μία συγκεκριμένη πρόταση. Παρακολουθήσαμε μια σχεδιασμένη μετάθεση ευθυνών της Δημαρχιακής παράταξης προς τους βουλευτές του νομού μας και εν μέρει προς την κυβέρνηση, με προφανή στόχο να βγουν οι ίδιοι καθαροί από την όλη υπόθεση. Από την άλλη πλευρά ο λόγος των αντιπολιτευομένων παρατάξεων έντεχνα και συγκαλυμμένα υποτάχθηκε στη βούληση του Δημάρχου.
Υπήρχε πρόταση για παραίτηση σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου ως μια μορφή άσκησης πίεσης προς την κυβέρνηση, ώστε να «αισθανθεί» αυτή το λάθος της στη διαχείριση του ΚΥΤ Φυλακίου.
Όλοι οι αρχηγοί των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση έναν αρχηγό παράταξης, θα είχαν την πρόθεση να παραιτηθούν, αρκεί να το έκαναν και όλα τα μέλη της παράταξης του Δημάρχου. Έτσι έμμεσα απέκτησαν άλλοθι αγωνιστικότητας, δικαιολογήθηκαν στους εαυτούς τους αλλά η ουσία είναι ότι υποτάχθηκαν στον Δήμαρχο της Ορεστιάδας.
Καταλήξαμε τελικά να έχουμε πρόταση για πιο δυναμικές κινητοποιήσεις στην πλατεία της Ορεστιάδας, χωρίς βέβαια να εξηγεί κανείς τι περιμένουν να αποφέρουν τέτοιες συγκεντρώσεις με ίδιους προφανώς ομιλητές, τους οποίους ακούσαμε και στην προηγούμενη αναποτελεσματική συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Ερώτημα: Περίμεναν οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις να δεχθεί ο Δήμαρχος και τα μέλη της παράταξής του την πρόταση για παραίτηση όλου του Δημοτικού Συμβουλίου; Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας δεν είχε και ίσως ακόμα έχει κρυφή ατζέντα με τον κ. Μηταράκη και την κυβέρνηση; Όλες οι ενέργειες δεν έγιναν από τον ίδιο με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και με την κυβέρνηση; Γιατί δεν δήλωσε και δεν δηλώνει το εξής απλό: «Ο Δήμος Ορεστιάδας είναι κάθετα αντίθετος με την ύπαρξη και λειτουργία του ΚΥΤ Φυλακίου στην περιοχή μας για λόγους εθνικής ασφαλείας. Εάν παραμείνει, ο Δήμος θα αντιμετωπίσει εχθρικά το ΚΥΤ Φυλακίου και όσον εξαρτάται από τις δικές του αρμοδιότητες δεν θα παράσχει καμία διευκόλυνση στο ΚΥΤ Φυλακίου και στους λαθρομετανάστες».
Η θέση αυτή λαμβάνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο και στέλνεται γραπτώς στο Υπουργείο και την κυβέρνηση. Γιατί δεν το κάνουν τα μέλη της Δημαρχιακής παράταξης και γιατί δεν το προτείνουν οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις, αφού βρίσκονται σε αδυναμία να καταθέσουν έστω και μία συγκεκριμένη πρόταση;
Και για να βοηθήσουμε τους εκπροσώπους μας στον Δήμο, υπάρχει και άλλη ρεαλιστική πρόταση, αρκεί να θέλουν να λύσουν το πρόβλημα:
«Ζητούμε να σταματήσουν αμέσως οι εργασίες για αναβάθμιση του ΚΥΤ και ΠΡΟΚΕΚΑ και να μεταφερθούν αυτά άμεσα σε μια περιοχή στο κέντρο της Ελλάδας για εθνικούς λόγους και λόγους ασφαλείας. Τα χρήματα που θα ξοδευτούν για την αναβάθμιση, να διατεθούν για τη δημιουργία των εγκαταστάσεών τους αλλού. Τα άτομα που εισέρχονται παράνομα, αφού μείνουν προσωρινά σε κάποιο χώρο, μετά από δύο ημέρες θα μεταφέρονται με λεωφορεία ή τραίνο στο νέο ΚΥΤ στο κέντρο της Ελλάδας».
Αυτή η λύση δεν «χτυπά» τα οικονομικά συμφέροντα που υπάρχουν πίσω από το μεταναστευτικό. Θα υπάρξει βέβαια μία οικονομική επίπτωση σε κάποιους τοπικούς παράγοντες και εργαζόμενους αλλά μπροστά στα καταστροφικά αναμενόμενα αποτελέσματα που θα επέλθουν για την περιοχή μας από τη λειτουργία του ΚΥΤ Φυλακίου είναι προτιμότερη μία τέτοια λύση.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι της αντιπολίτευσης έπρεπε να εμμείνουν στη θέση τους και να παραιτηθούν. Ας έμειναν μόνοι τους οι της Δημαρχιακής ομάδας με τον μοναδικό αρχηγό της παράταξης, που δήλωσε εξ αρχής ότι δεν παραιτείται. Θα ήταν μία μονοπαραταξιακή Δημαρχία με ένα δεκανίκι και ας διαχειρίζονταν το θέμα όπως νόμιζαν αυτοί. Η κατακραυγή της κοινωνίας θα στρεφόταν εναντίον αυτών, ενώ αντίθετα οι παραιτηθέντες θα ήταν συνεπείς προς τους ψηφοφόρους τους, οι οποίοι, όπως ομολογήθηκε στη συνεδρίαση, αυτό απαιτούν από τους εκπροσώπους τους. Η παραμονή των άλλων παρατάξεων σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο δεν έχουν καμία επίδραση και καμία δυνατότητα να αλλάξουν τις θέσεις και τις απόψεις των μελών της Δημαρχιακής Ομάδας είναι συνενοχή και συμμετοχή στις αρνητικές εξελίξεις του ΚΥΤ Φυλακίου. Επί της ουσίας βοηθούν τον Δήμαρχο και τη Δημοτική του Ομάδα να έχει έρεισμα σε ό,τι έχει αποφασιστεί ερήμην των ιδίων και ερήμην των δημοτών.
Κατά την άποψή μας ό,τι γίνεται και από την πλευρά της συμπολίτευσης και από την πλευρά της αντιπολίτευσης έχουν τη σφραγίδα της συμμετοχής σε αυτά που σχεδιάζονται στην περιοχή μας.
Επειδή η αντιμετώπιση της επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου από τους εκπροσώπους μας στον Δήμο δεν ανταποκρίνεται σ’ αυτά που θέλουν και απαιτούν οι Δημότες μας, είναι αυτονόητο πως η αυτόνομη και ανεξάρτητη αντίθεση άλλων φορέων και απλών πολιτών με όποιο τρόπο μπορούν θα συνεχιστεί και η ΕΑΚΥΤ θα βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή.
Ορεστιάδα 23 Απριλίου 2021
Από την ΕΑΚΥΤ Έβρου

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*