Σαμοθράκη: Την καλύτερη αξιοποίηση των Ιαματικών Λουτρών στα Θέρμα, αποφάσισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο

Σαμοθράκη: Την καλύτερη αξιοποίηση των Ιαματικών Λουτρών στα Θέρμα, αποφάσισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο

Την καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων εκμετάλλευσης της αδειοδοτημένης δομής Ιαματικής Πηγής του δήμου Σαμοθράκης που βρίσκεται στα Θέρμα, αποφάσισε και μάλιστα ΟΜΟΦΩΝΑ το δημοτικό συμβούλιο του νησιού.

Κατά την συνεδρίαση του στις 12 Απριλίου, είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ πολλές φορές οι δημοτικές παρατάξεις έχουν έντονες αντιπαραθέσεις που κάποιες στιγμές… ξεφεύγουν, μπροστά στο συγκεκριμένο ζήτημα επί παρόντων δεκαεπτά (17) δημοτικών συμβούλων και οι δεκαεπτά (17) ψήφησαν υπέρ και ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΜΟΦΩΝΑ ως δημοτικό συμβούλιο:
A) Εγκρίνει την αναγκαιότητα σύνταξης μελέτης εκτίμησης του ιαματικού πόρου Ιαματικής πηγής Ψαρόθερμα προκειμένου να διαπιστωθεί η επάρκεια για τις υφιστάμενες μελλοντικές ανάγκες της Μονάδας Ιαματικής Θεραπείας Δήμου Σαμοθράκης που κρίνει και την δυνατότητα ή μη διανομής σε περισσότερες εγκαταστάσεις.


B) Εγκρίνει να δρομολογηθούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την διαμόρφωση ολοκληρωμένης πρότασης αξιοποίησης και αναβάθμισης της αδειοδοτημένης Μονάδας Ιαματικής Θεραπείας του Δήμου Σαμοθράκης με στόχο την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς της γεγονός που θα επιτρέψει και την χαρτογράφιση των μελλοντικών αναγκών της μονάδας και θα παρέχει τα απαραίτητα στοιχεία για να κριθεί η επάρκεια ή μη της αναγνωρισμένης πηγής για διανομή σε περισσότερους χρήστες σε σχέση και με τα δεδομένα που θα προκύψουν από την μελέτη εκτίμησης των δυνατοτήτων του φυσικού πόρου.

Η συζήτηση έγινε με αφορμή την αίτησή της με αριθμό πρωτ.: 1379 που υπέβαλλε από τις 24-3-2021
η Εταιρεία ΚΑΒΕΙΡΟΣ Ι.Κ.Ε., η οποία ζητάει από τον Δήμο Σαμοθράκης την χορήγηση άδειας χρήσης φυσικού ιαματικού πόρου στις εγκαταστάσεις της Ξενοδοχειακής μονάδας που βρίσκεται στον οικισμό Θέρμα. Πρόκειται προφανώς για το ξενοδοχείο που άλλαξε χέρια πέρυσι και ετοιμάζεται η ανακαίνιση και επαναλειτουργία του. Όλα αυτά, μετά την απόφαση του υπουργού Τουρισμού που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 3530/20-9-2019 τ. Β΄ και έγινε η αναγνώριση του φυσικού πόρου “ΨΑΡΟΘΕΡΜΑ” (ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΑΝΤΛΟΥΜΕΝΗ) Δήμου Σαμοθράκης ως ιαματικού πόρου.

Σύμφωνα με την απόφαση αναγνώρισης, η χρήση του είναι για λουτροθεραπεία, έχει ιαματικές
ιδιότητες και ενδείκνυται για ρευματικές παθήσεις, οιδήματα κάτω άκρων, στεφανιαία νόσο,
εγκεφαλικές αιμορραγίες ή θρομβώσεις αγγείων, κακοήθεις νεοπλασίες, νευρικές και ψυχικές
παθήσεις, νεφρική ανεπάρκεια, ενεργός φυματίωση, εγκυμοσύνη μετά τον έκτο μήνα.

Μάλιστα το αίτημα της συγκεκριμένης εταιρείας που είναι ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου, προκάλεσε συζητήσεις και κάποιοι κάτοικοι υποστήριξαν ότι θα παραδοθούν οι Ιαματικές Πηγές σε ιδιώτη. Γι’ αυτό ο δήμαρχος Νίκος Γαλατούμος στο ξεκίνημα της συζήτησης  ανέφερε ότι θορυβήθηκαν οι κάτοικοι
του οικισμού των Θέρμων ερμηνεύοντας το 5 ο θέμα της συνεδρίασης ως προσπάθεια να δοθεί το νερό του Ιαματικού πόρου σε ιδιώτη. Καμιά τέτοια πρόθεση δεν έχει ο Δήμος αλλά είναι μια καλή ευκαιρία με αφορμή το εν λόγω αίτημα, να συζητήσουμε, να διερευνήσουμε την δυνατότητα αξιοποίησης του Ιαματικού πόρου κατόπιν και της πρόσφατης αδειοδότησης του υδροθεραπευτηρίου. Άποψη με την οποία συμφώνησαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι απ’ όλες τις παρατάξεις και το ψήφισαν ομόφωνα.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΥΓΕΙΑ

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*