Ορεστιάδα: Νέα εκκλησία θέλει να κατασκευάσει ο Μητροπολίτης κ.Δαμασκηνός, ενώ υπάρχει τεράστια έλλειψη Γηροκομείου!!!

Ορεστιάδα: Νέα εκκλησία θέλει να κατασκευάσει ο Μητροπολίτης κ.Δαμασκηνός, ενώ υπάρχει τεράστια έλλειψη Γηροκομείου!!!

Νέα εκκλησία θέλει να κατασκευάσει στην Ορεστιάδα ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.Δαμασκηνός, όταν στην περιοχή του βορείου και κεντρικού Έβρου δεν υπάρχει και είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο ένα Γηροκομείο.

Είναι γνωστό τοις πάσι, ότι ο δήμος Ορεστιάδας αλλά και του Διδυμοτείχου και του Σουφλίου, έχουν πολλούς ηλικιωμένους, ανήμπορους να αυτοεξυπηρετηθούν και η ύπαρξη μιας δομής φιλοξενίας είναι επιτακτική ανάγκη. Ιδιαίτερα στην Ορεστιάδα και την περιοχή του Τριγώνου, το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο. Οι ηλικιωμένοι που τα παιδιά τους ζουν και εργάζονται σε άλλες πόλεις της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό ως μετανάστες, κυρίως στην Γερμανία, εξυπηρετούνται από άτομα που έχουν προσληφθεί για αυτό τον λόγο, στη συντριπτική πλειοψηφία τους Βουλγάρες και σιτίζονται από τις υπηρεσίες των δήμων ή ιδιωτικές εταιρείες.

Αυτό το τεράστιο κενό θα μπορούσε να καλύψει ένα Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων της Ιεράς Μητρόπολης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου, όπως αντίστοιχα κάνει η Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως με τα δυο ιδρύματα της, τον “Άγιο Κυπριανό” και το Ιωακείμιο Γηροκομείο. Σε αυτά μάλιστα, κάποιοι από τις περιοχές του κεντρικού και βορείου Έβρου βρήκαν τρόπο και φιλοξενούνται εκεί.

Αν και χρόνια ακούγεται και συζητείται η ανάγκη δημιουργίας ενός Γηροκομείου, κατά καιρούς αναφέρθηκαν κτίρια που θα μπορούσαν να το φιλοξενήσουν, όπως το παλιό Γυμνάσιο Δικαίων, τίποτα δεν έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση, αν και θα αποτελούσε τεράστια κοινωνική προσφορά στην περιοχή. Τώρα λοιπόν μαθαίνουμε, ότι ο Σεβασμιότατος κ.Δαμασκηνός ασχολείται με την ανέγερση νέας εκκλησίας στην Ορεστιάδα, όταν στην πόλη υπάρχουν ήδη 6 ναοί. Ο Μητροπολητικός ναός των Αγίων Θεοδώρων, ο ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, ο ναός του Αγίου Αθανασίου, ο ναός του Προφήτη  Ηλία, ο ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου και ο ναός του Αγίου Δημητρίου.

Τώρα μαθαίνουμε ότι η Μητρόπολη προχώρησε στην αγορά οικοπέδου στην περιοχή της Νέας Ελβετίας Ορεστιάδας, στον δρόμο προς τον Πύργο, με σκοπό την ανέγερση νέου Ιερού Ναού. Μάλιστα το συγκεκριμένο θέμα θα απασχολήσει και την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Μεγάλη Τρίτη, αφού είναι το ένα από τα  τρία που θα συζητηθεί με τίτλο: Λήψης απόφασης σχετικά με την ύπαρξη ή μη κατάλληλου κτηρίου ή καθορισμένου χώρου για την ανέγερση Ιερού Ναού. Αντί δηλαδή και η δημοτική αρχή Ορεστιάδας να συνεργαστεί με τον Μητροπολίτη κ.Δαμασκηνό για την δημιουργία μας δομής φροντίδας ηλικιωμένων που είναι τόσο απαραίτητη, γιατί δεν υπάρχει και καμιά ιδιωτική στην περιοχή, ασχολείται με ανέγερση νέου ναού.

Να θυμίσουμε ότι και στο παρελθόν είχε λάβει απόφαση για αλλαγή χρήση οικοπέδου που βρίσκεται στην οδό Ιπποκράτους και από χώρο πρασίνου αποφάσισε να μετατραπεί σε χώρο ανέγερσης εκκλησίας, προκειμένου να ανεγερθεί εκεί Ιερός Ναός του Αγίου Κύριλλου και τον Σεπτέμβριο του 2017  να τον εγκαινιάσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος που επισκέφθηκε την περιοχή. Υπήρξαν όμως έντονες αντιδράσεις για τη νομιμότητα της διαδικασίας από πολύ κόσμο, ανάμεσα τους και την επικεφαλής σήμερα της αντιπολίτευσης Μαρία Γκουγκουσκίδου και τελικά αυτό δεν προχώρησε. Εκείνο το οικόπεδο ανήκει στην κυριότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και έχει παραχωρηθεί προς χρήση στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ορεστιάδας, δηλαδή στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.  

Την αντίθεση του στην ανέγερση νέας εκκλησίας είχε δηλώσει ευθαρσώς και ο Αντιπεριφερειάρχης σήμερα Υγείας της Περιφέρειας ΑΜΘ Κώστας Βενετίδης, που είχε επισημάνει χαρακτηριστικά: “Έχουμε πολλές εκκλησίες ήδη και δεν χρειαζόμαστε άλλες. Αυτό που πρέπει να δημιουργηθεί εδώ είναι κατά τη γνώμη μου μια στέγη περίθαλψης και ανακούφισης ηλικιωμένων ή και απόρων”. Άποψη με την οποία συμφωνούμε απόλυτα.

Να επισημάνουμε κάτι ακόμα. Η ανέγερση Γηροκομείου είχε σχεδιαστεί και προχωρήσει επί Μακαριστού Αγαθάγγελου και παραχωρήθηκε επί Μακαριστού Νικηφόρου στο Διδυμότειχο τελικά-και πολύ σωστά-για την στέγαση της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων που δημιουργήθηκε τότε και αποτέλεσε μια σημαντική ενίσχυση για την ακριτική μας περιοχή. Πρόσφατα η Μητρόπολη έγινε κάτοχος του ξενοδοχείου “Άνεσις” μέσα στο Διδυμότειχο, αλλά απ’ ότι μαθαίνουμε δεν θα δημιουργηθεί εκεί Γηροκομείο, αλλά ένα κέντρο φιλοξενίας συγγενών ασθενών του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, που δεν θα έχουν μέρος να μείνουν.