Σουφλί: “Υποφέρουμε απ’ τους λαθρομετανάστες” – Κραυγή αγωνίας κατοίκων των χωριών ορεινού όγκου σε Αλκιβιάδη Στεφανή

Σουφλί: “Υποφέρουμε απ’ τους λαθρομετανάστες” – Κραυγή αγωνίας κατοίκων των χωριών ορεινού όγκου σε Αλκιβιάδη Στεφανή

Στην περιοχή του ορεινού όγκου Σουφλίου, όπου επιθεώρησε κάποια φυλάκια που υπάρχουν εκεί στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, βρέθηκε επίσης ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, κατά την διήμερη επίσκεψη του στον Έβρο.

Ο κ.Στεφανής μετέβη στο Επιτηρητικό Φυλάκιο 690 στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ενώ επισκέφθηκε το χωριό Μεγάλο Δέρειο, όπου συναντήθηκε με κατοίκους αλλά και με τον δάσκαλο Μουμίν Πιρέλι (Mumin Pireli), στο μειονοτικό δημοτικό σχολείο του χωριού. 

Παρουσία του Αντιδημάρχου Ορφέα Γιουσούφ Κοτσά, των Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων από τα χωριά του ορεινού όγκου, ο κ.Στεφανής άκουσε με προσοχή τα αιτήματα, τις επισημάνεις, τα προβλήματα και τα παράπονα τους. Μεγάλο μέρος της κουβέντας, σύμφωνα με πληροφορίες του Evrow-news.gr, αφιερώθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν με την συχνή και σημαντική παρουσία λαθρομεταναστών, που διέρχονται από την περιοχή, μένουν κάποιοι εκεί σε πρόχειρους καταυλισμούς ή μπαίνουν σε ακατοίκητα σπίτια και σε ποιμνιοστάσια, προκαλώντας μάλιστα πολλές φορές καταστροφές με τις φωτιές που ανάβουν.

Οι απλοί κάτοικοι του Μεγάλου Δερείου ύψωσαν… κραυγή αγωνίας στον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, ζητώντας του να υπάρξει μεγαλύτερη αξιοποίηση των ενόπλων δυνάμεων στην επιτήρηση του ορεινού όγκου, τον εντοπισμό και την σύλληψη των λαθρομεταναστών. Όπως τόνισαν, θα πρέπει να ξαναδημιουργηθούν τα ειδικά κλιμάκια από στρατιωτικούς, τα οποία γνωρίζουν άριστα την περιοχή, επεμβαίνουν άμεσα και αποτελεσματικά και… μαζεύουν όσους εμφανίζονται, όπως συνέβαινε παλαιότερα.

Μάλιστα, ενώ οι επιτελείς του κ.Στεφανή τον είχαν ενημερώσει ότι αρκετοί έρχονται από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα της περιοχής, οι κάτοικοι και οι θεσμικοί εκπρόσωποι τους οι οποίοι ζουν καθημερινά το πρόβλημα επεσήμαναν πως ο μεγάλος όγκος περνάει μέσω του ποταμού Έβρου από την περιοχή μεταξύ Διδυμοτείχου-Σουφλίου (Μάνδρα-Λάβαρα) και από εκεί κατευθύνεται στα χωριά τους. “Κάποιοι όντως κινούνται δίπλα στα σύνορα με την Βουλγαρία, αλλά αυτοί περνούν από την περιοχή του Τριγώνου, τον Δίλοφο, τα Μαράσια και το Ορμένιο και κινούνται μέσα στην Ελλάδα παράλληλα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα φτάνοντας ως εδώ. Κάντε κάτι γιατί έχουμε αγανακτήσει και φοβόμαστε”, είπαν στον Αλκιβιάδη Στεφανή.

Το συγκεκριμένο σοβαρό πρόβλημα, του είχε θέσει πάντως νωρίτερα, κατά την επίσκεψη του στο δημαρχείο Σουφλίου και ο δήμαρχος Παναγιώτης Καλακίκος. Κι αυτός ζήτησε να υπάρξει καλύτερος έλεγχος της; περιοχής και επανέλαβε το αίτημα για δημιουργία Τμήματος Συνοριοφυλακής στην περιοχή του ορεινού όγκου για καλύτερη αντιμετώπιση.