Έντονες αντιδράσεις για την απαγόρευση μουσικής σε καφέ και εστίαση – Οι λοιμωξιολόγοι απαντούν

Έντονες αντιδράσεις για την απαγόρευση μουσικής σε καφέ και εστίαση – Οι λοιμωξιολόγοι απαντούν

Έντονες αντιδράσεις και πολλά αρνητικά σχόλια κυρίως στα social media, προκάλεσε η απαγόρευση μουσικής σε καφέ και εστίαση, που ξαναρχίζουν την λειτουργία τους από την Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαίου.

Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε μετά από εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και για τη σκοπιμότητα του μέτρου να ανοίξει η εστίαση χωρίς ωστόσο να υπάρχει μουσική στα μαγαζιά, μίλησε στην «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού ΣυλλόγουΘανάσης Εξαδάκτυλος. Όπως τόνισε, το συγκεκριμένο μέτρο έχει να κάνει με την ένταση της φωνής και τα σταγονίδια που βγαίνουν από το στόμα με αποτέλεσμα να μεταδίδεται ο κορονοϊός.

«Η μουσική επιβάλλει μεγαλύτερη ένταση φωνής και προσπάθεια και οδηγεί τους ανθρώπους να έρχονται πιο κοντά για να ακουστούν και αυτό ευνοεί την μετάδοση του ιού. Δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος που απαγορεύεται η μουσική στην εστίαση. Δεν έχει να κάνει με τον ήχο, έχει να κάνει με το ότι οδηγούμαστε να προσαρμόσουμε τη φωνή μας», είπε ο κ. Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε:

«Χωρίς μουσική δεν θα καταβάλλεται η επιπλέον προσπάθεια που χρειάζεται για να ακουστούμε σε έναν χώρο που έχει δυνατή μουσική και η οποία στέλνει τα σταγονίδιά μας και μαζί με αυτά τον ιό πιο μακριά από εκεί που τα στέλνει η φυσιολογική ομιλία».

Για να καταλήξει: «Με αυτό τον τρόπο θα είναι ασφαλέστερη η δραστηριότητα που ανοίγει. Με τον άλλο τρόπο δεν θα είναι το ίδιο ασφαλής. Υπάρχει μια παρανόηση πως το πρόβλημα είναι πίσω μας. Δεν είναι πίσω μας. Είμαστε σε μια πορεία βελτίωσης και σταθεροποίησης αλλά δεν είμαστε σε φάση που έχουμε ξεπεράσει εντελώς το πρόβλημα και τα έχουμε αφήσει όλα πίσω μας».

Για τους λόγους που απαγορεύτηκε η μουσική σε εστίαση και καφετέριες μίλησε στην ΕΡΤ και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θόδωρος Βασιλακόπουλος

Όπως είπε αν υπάρχει δυνατή μουσική αναγκαζόμαστε να μιλάμε πιο έντονα με αποτέλεσμα μεγαλύτερες εκπνευστικές ροές που παράγουν περισσότερα σταγονίδια. Επίσης, είπε ότι οι καφετέριες με έντονη μουσική είναι εύκολο να μετατραπούν σε υπαίθρια μπαρ που θα μαζεύονται εκατοντάδες άτομα.

“Δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι για αυτό, για αυτό είναι επικίνδυνα και τα κορονοπάρτι” τόνισε και συνέστησε “λίγο ακόμα προσοχή για να διαφυλάξουμε τα ανοίγματα που γίνονται στην κοινωνία”.