Αλεξανδρούπολη: Προτάσεις από 9 “μνηστήρες” κατατέθηκαν σήμερα για το parking του λιμανιού

Αλεξανδρούπολη: Προτάσεις από 9 “μνηστήρες” κατατέθηκαν σήμερα για το parking του λιμανιού

Στους 9 έφτασαν οι “μνηστήρες” για το parking του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι κατέθεσαν σήμερα Πέμπτη 6 Μαίου που ήταν η καταληκτική ημερομηνία, τις προτάσεις τους στην αρμόδια επιτροπή του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, η πλειοψηφία των ενδιαφερομένων προέρχεται από την περιοχή του Έβρου, εκπροσωπήθηκαν από πληρεξούσιους δικηγόρους στην κατάθεση των φακέλων με τα απαραίτητα έγγραφα και τις σφραγισμένες οικονομικές προσφορές, ενώ υπάρχουν μία εταιρεία διαχείρισης ελεγχόμενης στάθμευσης από την Καβάλα και άλλη μία που έχει έδρα την Δραπετσώνα του Πειραιά. Μεταξύ των 9 που δήλωσαν συμμετοχή στον διαγωνισμό, είναι τελικά και ο σημερινός διαχειριστής του parking Γιάννης Νενεδάκης, ενώ υπάρχει και πολύ γνωστός επιχειρηματίας της Αλεξανδρούπολης του οποίου το όνομα ακουγόταν τον τελευταίο καιρό και τελικά κατέθεσε φάκελο συμμετοχής στον διαγωνισμό.

Τις επόμενες ημέρες η Επιτροπή του διαγωνισμού θα εξετάσει τους φακέλους με τα δικαιολογητικά, αν και πληροφορίες θέλουν δύο από τις προτάσεις που κατατέθηκαν να έχουν “προβλήματα” λόγω έλλειψης απαιτούμενων εγγράφων και κινδυνεύουν να ακυρωθούν. Στη συνέχεια θα ανοιχθούν οι φάκελοι των οικονομικών προσφορών από τις εταιρείες που θα κριθούν ότι μπορούν να συμμετέχουν με βάση τις προϋποθέσεις.

Η νέα ενοικίαση του πάρκινγκ του λιμανιού, με τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης να διενεργεί την όλη διαδικασία, θα γίνει για τα επόμενα 3 χρόνια και με τα δεδομένα να έχουν πλέον αλλάξει προς το χειρότερο. Η κατάθεση 9 συνολικά προτάσεων μπορεί να δείχνει ότι κάποιοι θεωρούν ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση μπορεί να αναδειχθεί σε… κότα με τα χρυσά αυγά, όμως το μικρό χρονικό διάστημα παραχώρησης χρήσης, οι σχετικά λίγες θέσεις αυτοκινήτων που μπορούν να εξυπηρετηθούν και να εισπράττει η εταιρεία οικονομικό τίμημα, συνολικά 172 με τις 10 θέσεις από αυτές να είναι διαθέσιμες για τα ΑΜΕΑ(και όχι δωρεάν), δημιουργούν προβλήματα.

Ακόμα μεγαλύτερα φυσικά υπήρξαν τον τελευταίο χρόνο, αφού λόγω της πανδημίας του κορονοίού, όλοι διαπιστώνουν δια γυμνού οφθαλμού, ότι το συγκεκριμένο pargking του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ήταν σχεδόν άδειο και πάντως το μεγαλύτερο μέρος του χωρίς παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Οι εκτιμήσεις μάλιστα που αφορούν παρόμοιες επιχειρήσεις και όχι μόνο το πάρκινγκ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αλλά πανελλαδικά, κάνουν λόγο για μείωση που μπορεί να “άγγιξε” και το 70% τους τελευταίους 14 μήνες. Κι όλα αυτά ενώ η Πολιτεία δεν ενέταξε τα πάρκινγκ στις επιχειρήσεις που ανέστειλαν την λειτουργία τους, κάτι που σημαίνει ότι αυτές δεν είχαν ούτε τις χρηματοδοτήσεις, ενισχύσεις και προνόμια των υπολοίπων. Οπότε ούτε μπορούσαν να βγάλουν σε αναστολή τους εργαζομένους τους.

“Ανοιχτό” το ενδεχόμενο να παραταθεί

η υπάρχουσα ενοικίαση κατά 3 χρόνια

Ίσως γι’ αυτό και να παραμένει “ανοιχτό” το ενδεχόμενο επέκτασης εκ μέρους της Κυβέρνησης παράτασης των συγκεκριμένων μισθώσεων που αφορούν ευρύτερη κρατική περιουσία, σε εφαρμογή απόφασης του Αναπληρωτή υπουργού  Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα που έγινε και νομοθετική ρύθμιση και αφορά τα δημοτικά ακίνητα και επιχειρήσεις που ενοικιάζονται. Με βάση την νομοθετική αυτή διάταξη του περασμένου Μαρτίου: Παρατείνεται κατά τρία έτη η διάρκεια των μισθώσεων ακινήτων του Δημοσίου που έληξαν πρόσφατα ή οδεύουν προς τη λήξη τους.

Αν συμβεί τελικά αυτό και η Κυβέρνηση προχωρήσει σε επέκταση της ρύθμισης, αυτόματα η υπάρχουσα μίσθωση θα παραταθεί ως το 2024 και φυσικά ο διαγωνισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν θα προχωρήσει. Ίδωμεν…