Διδυμότειχο: Το τέμενος Βαγιαζήτ επισκέφθηκε ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών – Πως το αποκάλεσε

Διδυμότειχο: Το τέμενος Βαγιαζήτ επισκέφθηκε ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών – Πως το αποκάλεσε

Στο Διδυμότειχο, τελευταίο σταθμό της προκλητικής διήμερης επίσκεψης του σε Θεσσαλονίκη και Θράκη, βρέθηκε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν.

Συνοδευόμενος από τον Τούρκο Πρόξενο της Κομοτηνής και παράγοντες της μουσουλμανικής μειονότητας, χωρίς την παρουσία κανενός θεσμικού εκπροσώπου της περιοχής αφού η επίσκεψη του ήταν ιδιωτική, ο κ.Κιράν βρέθηκε στην πλατεία όπου υπάρχει το ιστορικό τέμενος Βαγιαζήτ, το οποίο υπέστη σοβαρές καταστροφές από την πυρκαγιά τον Μάρτιο του 2017. Τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί από την αστυνομία ήταν πολύ έντονα και δεν επιτρεπόταν σε κανέναν να πλησιάσει ή να περάσει από τα σημεία που περιηγήθηκε ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών.

Ο ίδιος ενημερώθηκε για τις εργασίες αποκατάστασης που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια και έχουν χρηματοδοτηθεί με ποσό  3.428.876 ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Όπως επισημάναμε, ούτε ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ούτε κάποιος άλλος, για παράδειγμα ο νόμιμος Μουφτής Διδυμοτείχου, βρέθηκε στο σημείο. Άλλωστε ο κ.Κιράν κατά την επίσκεψη του σε Κομοτηνή και Ξάνθη, επέλεξε να συναντήσει μόνο τους ψευτομουφτήδες και όχι τους νόμιμους που είναι διορισμένοι από το ελληνικό κράτος και δεν τους αναγνωρίζει η Τουρκία ζητώντας εκλογή από τη μειονότητα, αν και διορισμένοι είναι οι Μουφτήδες και σε όλα τα μουσουλμανικά κράτη.

Παρέμεινε για περίπου μισή ώρα δίπλα στο τέμενος Βαγιαζήτ και αφού φωτογραφήθηκε, ενημερ΄βθηκε για την πορεία των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών, στη συνέχεια αναχώρησε για τους Κήπους απ’ όπου οδικώς επέστρεψε στην Τουρκία.

Ο Τούρκος υφυπουργός δεν έκανε κάποια δήλωση, αν και βρισκόταν στο σημείο συνεργείο της ΔΕΛΤΑ Τηλεόρασης. Απλά, στην προσωπική του σελίδα στο twitter χαρακτήρισε ως ένα από τα πιο σημαντικά τουρκικά-ισλαμικά μνημεία στην Ευρώπη το τέμενος Βαγιαζήτ και έγραψε:

“Τελευταία στάση της επίσκεψής μας ήταν το Διδυμότειχο. Επισκεφτήκαμε το Τζαμί Çelebi Sultan Mehmet, ένα από τα πιο σημαντικά τουρκικά-ισλαμικά μνημεία στην Ευρώπη και εξετάσαμε τις εργασίες αποκατάστασης που ξεκίνησαν μετά την πυρκαγιά το 2017″.