Πότε θα γίνει η αποκατάσταση της γέφυρας “Μάνθειας” στην “Εγνατία Οδό” Αλεξανδρούπολης-Κήπων

Πότε θα γίνει η αποκατάσταση της γέφυρας “Μάνθειας” στην “Εγνατία Οδό” Αλεξανδρούπολης-Κήπων

Πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης της γέφυρας “Μάνθειας” στο τμήμα της Εγνατίας οδού Αλεξανδρούπολης-Κήπων, στην οποία είχαν προκληθεί ζημιές από πυρκαγιά τον Σεπτέμβριο του 2019 και ακόμα παραμένει το πρόβλημα, ζήτησε να πληροφορηθεί με Ερώτηση στην Βουλή ο Πρόεδρος του κόμματος ¨ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ” Κυριάκος Βελόπουλος.

Στην Ερώτηση που απευθύνονταν στον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή, απάντησε τελικά ο Πρόεδρος της “Εγνατίας Οδός” Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος έκανε μια αναδρομή στις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 05/01/2021

Του:             Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:          Τσν κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ:         «Αποκατάσταση της γέφυρας “Μάνθειας” στην “Εγνατία Οδό”

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων της Π.Ε. Έβρου και σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα διαδικτύου, της 29ης Δεκεμβρίου 2020, με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι, ενώ έχουν περάσει 15 μήνες, από τις 15 Σεπτεμβρίου 2019, κατά την οποία μέρα ξέσπασε πυρκαγιά σε πλατφόρμα με μπάλες από τριφύλλι, που ήταν παρκαρισμένη κάτωθεν της γέφυρας, «Μάνθειας», στην «Εγνατία Οδό», στο τμήμα Αλεξανδρούπολης- Κήπων, με αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών ζημιών στο σκελετό της. Έκτοτε, καθυστερούν να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης της άνω γέφυρας. Στην εν λόγω γέφυρα προκλήθηκαν, τότε, σημαντικές ζημιές και αποτέλεσμα της ολιγωρίας για την αποκατάσταση αυτών των ζημιών, ήταν η έκδοση πρόσφατης απόφασης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης να παρατείνει για άλλους 6 μήνες τις έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο επίμαχο σημείο: «… προκειμένου να εκτελεστούν εργασίες αποκατάστασης φθορών της γέφυρας του ποταμού Μάνθεια στη χ. θ. 648,00 τηςΕγνατίας Οδού.».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιοι λόγοι οδήγησαν την Εταιρεία, που διαχειρίζεται το τμήμα της «Εγνατίας Οδού» Αλεξανδρούπολης-Κήπων στην καθυστέρηση αποπεράτωσης των ως άνω προκληθέντων ζημιών της παραπάνω αναφερόμενης γέφυρας και στην αποκατάσταση της λειτουργίας της και πότε θεωρεί η προαναφερθείσα Εταιρεία ότι οι σχετικές εργασίες αποκατάστασης θα έχουν ολοκληρωθεί;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Η απάντηση από την “Εγνατία οδό”

Σε απάντηση της Ερώτησης με αρ. πρωτ. 3052/7-1-2021 που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κ. Βελόπουλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ», σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

Το ατύχημα της πυρκαγιάς κάτω από την γέφυρα του ποταμού Μάνθεια στη Χ.Θ. 648 του αυτ/μου της Εγνατίας οδού έλαβε χώρα στις 15/09/2019.

Μετά την άμεση καταγραφή των βλαβών και προκειμένου να προχωρήσει η σε βάθος αξιολόγηση των συνεπειών τους, καταρτίσθηκε η εκτέλεση εντός προγράμματος δειγματοληψιών και επιτόπιων και ειδικών εργαστηριακών ελέγχων από τα τμήματα της κάτω παρειάς της πλάκας φορέα που είχαν υποστεί επιφανειακές βλάβες (απολέπιση, εκτίναξη, απώλεια επικάλυψης σκυροδέματος).

Μετά την ολοκλήρωση των δειγματοληπτικών ελέγχων και την αξιολόγησή τους από την «Εγνατία οδός Α.Ε.», εκπονήθηκε και εγκρίθηκε η ειδική μελέτη αποκατάστασης των τοπικών βλαβών του φορέα της γέφυρας.

Λόγω του απρόβλεπτου συμβάντος της εκδήλωσης πυρκαγιάς, η εν εξελίξει σύμβαση της στοιχειώδους συντήρησης δεν έχει την δυνατότητα της υλοποίησης των εργασιών της εγκεκριμένης μελέτης αποκατάστασης του φορέα της γέφυρας.

Ακολούθησε η σύνταξη προϋπολογισμού συμπληρωματικής σύμβασης, η οποία εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο με την υπ’αριθμ. 1006/5/09-10-2020 Απόφασή του. Μετά την προβλεπόμενη διαδικασία δια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η συμπληρωματική σύμβαση υπογράφηκε στις 30-12-2020 (ΑΥΔ 20122902 ΑΔΑΜ 20REQ0079555872020-12-30).

Η ολοκλήρωση υλοποίησης της μελέτης αποκατάστασης του φορέα της γέφυρας προβλέπεται έως 31-03-2021 και για λόγους ασφαλείας μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του φορέα θα διατηρηθούν τα προσωρινά κυκλοφοριακά μέτρα.

Γεώργιος Κωνσταντόπουλος

Πρόεδρος Δ.Σ Εγνατία Οδός