Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Ο Mr. John Charalabakis της Black Summit Financial Group και η αμερικανική IDFC

Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Ο Mr. John Charalabakis της Black Summit Financial Group και η αμερικανική IDFC

Δεν ξέρω αν γνωρίζετε τον δόκτορα John Charalambakis για τον οποίο τελευταία γίνεται κουβέντα στην αγορά. Με τον αδελφό του Joel, ο Dr. John κάνει κουμάντο στο Black Summit Financial Group που συμμετέχει στον διαγωνισμό για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας.

Ο συγκεκριμένος πλασαρίστηκε στο σκηνικό για τα λιμάνια ως «εκλεκτός» της πανίσχυρης IDFC (International Development Finance Corporation), δηλαδή της κρατικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, που με «πορτοφόλι» 100 δισ. δολ. υποστηρίζει επενδύσεις «συμβατές» με τους γεωστρατηγικούς στόχους της Ουάσιγκτον. Τον περασμένο Σεπτέμβριο μάλιστα ο επικεφαλής της Adam Boehler ήρθε στην Ελλάδα μαζί με υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία Αμερικανών αξιωματούχων και περιόδευσε στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, τα λιμάνια κ.ά., υποσχόμενος μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας. Μετά λύπης μου σας ενημερώνω, ότι σήμερα ότι ο Boehler, ο οποίος είχε αναπτύξει «καλή χημεία» και συνεργασία με Έλληνες υπουργούς, εδώ και λίγο καιρό αποτελεί παρελθόν για την IDFC.

Σε αυτό το νεοσύστατο κρατικό fund τον είχε τοποθετήσει ως πρώτο CEO ο Τραμπ. Καθότι ο επικεφαλής της IDFC «αναφέρεται» απευθείας στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, με την αποχώρηση Ντόναλντ και την έλευση Μπάιντεν, προφανώς η μπάλα πήρε και τον Boehler. Βλέπετε, αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη «μητρόπολη» της Δύσης. Επιπλέον, όμως, μαθαίνω ότι εκτός από την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο, κάτι «παράξενα» είχαν ακουστεί εκεί για το πρώτο εντός συνόρων δάνειο που έδωσε επί των ημερών του η IDFC. Ήταν ένα δάνειο ύψους 765 εκατ. δολαρίων προς την Kodak με σκοπό τη μετατροπή της γνωστής εταιρείας φωτογραφικών προϊόντων σε φαρμακευτική, το οποίο και χαρακτηρίστηκε «αμφιλεγόμενο». Η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άρχισε να διερευνά ισχυρισμούς για διαπραγμάτευση εμπιστευτικών πληροφοριών πριν από την ανακοίνωση του δανείου και κάτι τέτοια ανάλογα. Με τούτα και με εκείνα, πληροφορώ γνωστούς και φίλους ότι ο Boehler «μάς τελείωσε» από την IDFC και τώρα, απ ό,τι μαθαίνω, έχει ανοίξει τη Rubicon Founders, μια εταιρεία επενδύσεων στον τομέα της υγείας, με έδρα στο Νάσβιλ του Τενεσί.

Όσο για το ποιος κάνει κουμάντο πλέον στην IDFC, αυτός είναι, προς το παρόν, ο Dev Jagadesan που έχει ρόλο Acting Chief Executive Officer. Για να επανέλθω, όμως, στον Dr. John Charalambakis, να σας πω ότι διατηρεί άριστες σχέσεις με την εδώ πρεσβεία (μία είναι η πρεσβεία) και εκτός από πολυπράγμων έχει διακριθεί για τις αιρετικές απόψεις του. Όπως για παράδειγμα, όταν έχει πει ότι «θα έπρεπε να είχαμε αφήσει τις τράπεζες να πεθάνουν», μιλώντας το 2013 σε οικονομικό forum στη Bιέννη. Ο «δόκτωρ» έχει εκφράσει, ακόμα, τις επιφυλάξεις του για τη «μακροβιότητα» της Eυρωπαϊκής Ένωσης και έχει χαρακτηρίσει το ευρώ ως το πιο δυσλειτουργικό νόμισμα στον κόσμο που πρέπει να καταργηθεί. Όσο για την ελληνική κρίση, πιστεύει ότι χρησιμοποιήθηκε ως αντιπερισπασμός το 2009, «την ώρα που οι μεγάλες τράπεζες στην Eυρώπη βρίσκονταν στο χείλος της χρεοκοπίας». Tο Black Summit Financial Group, πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται επενδυτικά στην Eλλάδα. Tον Aπρίλιο 2014 απέκτησε το 10,8% της εταιρίας πληροφορικής Quality & Reliability (Q&R) από τη Eurobank, ποντάροντας στις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας στη διεθνή αγορά. Σχεδόν δύο χρόνια μετά, όμως, τον Γενάρη του 2016, αποεπένδυσε με το ποσοστό του να αποκτάται από τον Aλ. Mαρκεσίνη. Τώρα για τα λιμάνια, όταν γίνονταν οι αρχικές διεργασίες για τα σχήματα των μνηστήρων, είχε «κολλήσει» στην υπό διαμόρφωση κοινοπραξία της Goldair με τον Όμιλο Κοπελούζου και την αμερικανική SSA Marine, η οποία στην πορεία «λάκισε». Τελικά, οι δύο πρώτοι συνασπίστηκαν με τον γαλλικό όμιλο Bollore και η BlackSummit τράβηξε για αλλού…

Πηγή: protothema.gr