Καστανιές: Στην εκκλησία η πηγή της έξαρσης που οδήγησε στο αυστηρό lockdown, λένε οι κάτοικοι

Καστανιές: Στην εκκλησία η πηγή της έξαρσης που οδήγησε στο αυστηρό lockdown, λένε οι κάτοικοι

Στην εκκλησία του χωριού ήταν η πηγή της έξαρσης του κορονοϊού που οδήγησε όχι απλά στο “βαθύ κόκκινο”, αλλά στην επιβολή αυστηρού lockdown από το περασμένο Σάββατο ως τις 15 Μαίου, καταγγέλουν οι κάτοικοι των Καστανεών.

Αναφέρουν μάλιστα ότι ο ιερέας λειτουργούσε κανονικά παρόλο που ο ίδιος είχε συμπτώματα, ενώ καλούσε τους πιστούς να μη φορούν μάσκα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Ιγνατιάδη για το iatronet.gr για το ακριτικό χωριό της Ορεστιάδας, που αυτή την φορά απασχολεί επικοινωνιακά για διαφορετικό λόγο, υπάλληλοι καθαριότητας του δήμου Ορεστιάδας με το απορριμματοφόρο, εισέρχονται στην “απαγορευμένη” ζώνη των Καστανιών φορώντας ολόσωμες λευκές χειρουργικές στολές, μάσκες, γάντια και ποδονάρια, προκειμένου να κάνουν την αποκομιδή των απορριμμάτων. Μόνο αυτοί, καθώς και ελάχιστα οχήματα τροφοδοσίας έχουν εισέλθει στο ακριτικό χωριό από τα ξημερώματα του Σαββάτου, όταν αυτό τέθηκε σε κατάσταση σοβαρού κινδύνου Δημόσιας Υγείας (βαθύ κόκκινο) με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

“Η αστυνομία έχει αποκλείσει και τις τρεις εισόδους και δεν περνάει μύγα. Ούτε καν οι στρατιωτικοί και οι αστυνομικοί που διαμένουν στις Καστανιές δεν μπορούν να βγουν για να πάνε στις υπηρεσίες και στις μονάδες τους”, είπε χαρακτηριστικά στο iatronet ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καστανεών, Σταύρος Τζιαμαλίδης. Ερημιά επικρατεί και στους δρόμους του χωριού, καθώς είναι κλειστά όλα τα καταστήματα, εκτός από αυτά που πωλούν τρόφιμα, ενώ ελάχιστοι κυκλοφορούν χωρίς σημαντικό λόγο.

στη ΜΕΘ του Π.Γ.Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης

Η κοινότητα των 700 μόνιμων κατοίκων, έζησε μια δοκιμασία κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και την επόμενη, καθώς είδε τουλάχιστον 40 ανθρώπους να νοσούν από κορωνοϊό, αρκετούς να νοσηλεύονται και τέσσερις εξ αυτών να διασωληνώνονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Κάτοικοι του χωριού δείχνουν ως υπεύθυνο τον εφημέριο της τοπικής εκκλησίας, ο οποίος όπως υποστηρίζουν, όχι μόνο είναι αρνητής του κορωνοϊού και των μέτρων περιορισμού της μετάδοσης, αλλά δεν πτοήθηκε ούτε όταν νόσησε ο ίδιος. “Επί δύο μέρες, είχε συμπτώματα και λειτουργούσε κανονικά, ενώ ζητούσε από τους πιστούς να βγάζουν τις μάσκες όταν φιλούν τις εικόνες”, είπε στο iatronet ένας από τους κατοίκους που επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του. Τελικά, νόσησε ο ίδιος, οι δύο ιεροψάλτες και βοηθητικό προσωπικό. Τη λειτουργία της Ανάστασης την τέλεσε άλλος ιερέας, που στάλθηκε από τη Μητρόπολη, καθώς ο εφημέριος των Καστανιών νοσηλευόταν.

Ο πρόεδρος, εκπροσωπώντας όλους τους κατοίκους του χωριού, δεν θέλει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα παραπάνω, δείχνοντας τον υπεύθυνο. Αρκείται να πει πως κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν. “Δεν ξέρω αν φταίει η εκκλησία ή κάποιος άλλος. Ξέρω πως ο κορωνοϊός βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση στο χωριό μας και πως τώρα που όλοι ανοίγουν εμείς είμαστε κλειστοί. Οι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν, ειδικά στην περίπτωση που έχουμε κάποια απώλεια, κάτι που φυσικά όλοι απευχόμαστε” και πρόσθεσε:

“Πρέπει όλοι να προσέχουμε. Δεν παίζουμε με αυτά. Όποια κι αν ήταν η πηγή της μόλυνσης, μετά είχαμε το φαινόμενο να κρατιούνται μυστικά τα κρούσματα για τον φόβο στιγματισμού. Κάποιοι που αντιλαμβάνονται τα πράγματα διαφορετικά συνέχιζαν να κινούνται στο χωριό, με αποτέλεσμα να κολλήσουν κι άλλοι”. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κρούσματα έχουν μειωθεί τις τελευταίες μέρες, ενώ οι τρεις από τους τέσσερις που χρειάστηκε να διασωληνωθούν έχουν βγει από τη ΜΕΘ.

από Πρόεδρο Κοινότητας και δήμαρχο Ορεστιάδας

Μπορεί ο Πρόεδρο0ς των Καστανεών Σταύρος Τζαμαλίδης με τις δηλώσεις που έκανε στο iatronet.gr να επεσήμανε ότι οι ευθύνες για αυτή την κατάσταση πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν, αλλά σίγουρα και ο ίδιος δεν είναι άμοιρος αυτών των ευθυνών. Γιατί η διαχείριση της κατάστασης και από τον ίδιο ήταν λανθασμένη και δεν λειτούργησε όπως επιβάλλει ο θεσμικός του ρόλος. Αυτός είναι ο Πρόεδρος του χωριού και σίγουρα έγινε δέκτης των όσων υποστηρίζουν οι συγχωριανοί του για τον ιερέα και την εκκλησία. Αποκλείεται να μην γνώριζε το πρόβλημα, απλά με την γνωστή νοοτροπία που υπάρχει και σε άλλα χωριά του Έβρου, προσπάθησαν όλοι να το… κρύψουν κάτω από το χαλί. Γιατί μέχρι και την αστεία δικαιολογία, ότι από τον κ.Τζαμαλίδη πάντως αλλά από κάποιους άλλους ακούσαμε, πως δεν δημοσιοποιήθηκε έντονα το πρόβλημα, για να υπάρξουν επισκέψεις στο χωριό το Πάσχα και την Πρωτομαγιά!!!

Ευθύνες για την λανθασμένη διαχείριση έχει ασφαλώς και ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, αφού είναι εκτός των άλλων και επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας του δήμου. Της υπηρεσίας δηλαδή, που μαζί με τον ΕΟΔΥ χειρίζονται τα ζητήματα που αφορούν τον κορονοϊό και λαμβάνουν αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο, αφού ενημερώνονται από τους τοπικούς εκπροσώπους τους. Τόσο στις Καστανιές όμως όσο και στην πόλη της Ορεστιάδας, η κατάσταση ξέφυγε. Κι αντί ο κ.Μαυρίδης να λειτουργήσει μεθοδικά και αποτελεσματικά, τι έκανε; Άρχισε τις αναρτήσεις στην προσωπική του σελίδα στο facebook, αναφέροντας ότι υπάρχει αύξηση κατά 161% στα κρούσματα κορωνοϊού στα όρια του δήμου Ορεστιάδας.

“Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν πως έχουμε πρόβλημα και στον αστικό ιστό. Δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμα και δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα αν δεν προσέξουμε. Θα είναι άδικο αν πισωγυρίσουμε τώρα μετά από προσπάθεια 14 μηνών”, είπε στο iatronet ο κ. Μαυρίδης. Μόνο που δεν έκανε τίποτα για να το αποτρέψει και κατόπιν εορτής προσπαθεί με αναρτήσεις να… συνετίσει τους πολίτες. Όταν ακόμα και από το παράθυρο του γραφείου του στο δημαρχείο, έβλεπε τις εικόνες στην κεντρική πλατεία όπου καθημερινά αλλά και τα βράδια γινόταν κυριολεκτικά χαμός.

Όμως ο δήμαρχος Ορεστιάδας, που το Δεκέμβριο παραχωρούσε έκτακτες συνεντεύξεις Τύπου για πιο επουσιώδη θέματα, αντί να πράξει το ίδιο τώρα και να ζητήσει από τους κατοίκους να προσέχουν, όταν το πράγμα έφτασε στο απροχώρητο ακόμα και μέσα στην πόλη και τα κρούσματα αυξήθηκαν. Όπως δηλαδή και στο θέμα του ΚΥΤ Φυλακίου, σε άλλο ένα σοβαρό θέμα, αυτό της διαχείρισης των πολλών κρουσμάτων κορονοϊού, παίρνει αρνητική βαθμολογία και έχει σημαντικές ευθύνες για τον χειρισμό τους.