Βατερλό για Διδυμότειχο: Χωρίς το Τμήμα Ψυχολογίας φέτος, πολύ υψηλός Συντελεστής για τη Νοσηλευτική!!!

Βατερλό αποτέλεσαν για το Διδυμότειχο οι χθεσινές αποφάσεις-ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας, για τον καθορισμό αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ του επόμενου ακαδημαϊκού έτους 2021-2022, αλλά και των Συντελεστών Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.), που εφαρμόζονται από φέτος.

Στην πρώτη απόφαση με ημερομηνία 13-05-2021 που αναφέρονται στα Τμήματα των Σχολών που θα λειτουργήσουν και ο αριθμός εισακτέων, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ το Τμήμα Ψυχολογίας που υπήρξε υπόσχεση από τον υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο ότι θα λειτουργήσει στο Διδυμότειχο από τον ερχόμενο Οκτώβριο. ΠΟΥΘΕΝΑ. Όσο και αν ψάξει κανείς στα Τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης όπου θα ανήκε, δεν υπάρχει. Κάτι που σημαίνει, πως πάνε… περίπατο τόσο το 2ο Τμήμα Ψυχολογίας, τουλάχιστον για την επόμενη χρονιά, που… ονειρεύονταν και ήταν κατηγορηματικοί κάποιοι ότι θα λειτουργήσει, όπως φυσικά και η 5η έδρα του ΔΠΘ στο Διδυμότειχο, που ακόμα και χθες ο βουλευτής Έβρου Τάσος Δημοσχάκης υπόσχονταν σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις.

ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟ ΔΠΘ ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ 

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΙΣΑΚΤΕΟΥΣ

ΣΧΟΛΕΣ-ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ

Για να είμαστε βέβαια δίκαιοι, ο κ.Συρίγος είχε θέσει ως προϋπόθεση για την λειτουργία του Τμήματος Ψυχολογίας ώστε να μπει αυτό στο φετινό Μηχανογραφικό, να υπάρξουν κάποιες απαραίτητες προϋποθέσεις, όπως εγκαταστάσεις, υποδομές και άλλα, τα οποία προφανώς και δεν εξασφάλισε ο δήμος Διδυμοτείχου και γι’ αυτό δεν συμπεριλήφθηκε τελικά.

Υψηλός Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για τη

Νοσηλευτική Σχολή, που θα φέρει ελάχιστους φοιτητές

Πολύ χειρότερες όμως είναι και οι εξελίξεις για το Τμήμα Νοσηλευτικής του Διδυμοτείχου, το οποίο και φέτος θα λειτουργήσει ως Παράρτημα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κι αυτό γιατί καθορίστηκε πολύ Υψηλός Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.), τον οποίο και θα χρησιμοποιήσουν φέτος τα ΑΕΙ της χώρας για να καθορίσουν τα βαθμολογικά «εισιτήρια» στα προγράμματά τους. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των εισακτέων για το Διδυμότειχο θα είναι 128 φοιτητές, αλλά θεωρείται σίγουρο πως ούτε μισοί θα έρθουν τελικά. Κι αυτό γιατί καθορίστηκε ο Συντελεστής Ε.Β.Ε στο 1, ίδιος δηλαδή με τη Νοσηλευτική Θεσσαλονίκης. Δηλαδή, με βάση τα δεδομένα αυτά, αποκλείεται να ξεπεράσουν τους 50 οι νέοι φοιτητές Νοσηλευτικής στην πόλη. Και πολλούς λέμε.

Την ίδια στιγμή, άλλες Νοσηλευτικές Σχολές, με περισσότερες υποδομές για την λειτουργία τους, χωρίς τα πολλά και σοβαρά προβλήματα της Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο, έχουν ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ Συντελεστή Εισαγωγής. Για παράδειγμα, οι Νοσηλευτικές Ιωαννίνων, Λάρισας και Ηρακλείου, έχουν 0,80, η Νοσηλευτική Τρίπολης 0,86 και η Πάτρα 0,90. Κάτι που σημαίνει πως αυτόματα αποκτούν ΤΕΤΡΑΣΤΙΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ σε σχέση με το Διδυμότειχο στις επιλογές των φοιτητών, αφού και σε μεγαλύτερες πόλεις, πιο κοντινές στα μεγάλα αστικά κέντρα βρίσκονται και κυρίως, έχουν σπουδαιότερες υποδομές. Όλες αυτές οι πόλεις διαθέτουν Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, όπου μπορούν οι φοιτητές Νοσηλευτικής να κάνουν καλύτερη πρακτική εξάσκηση.  Ακόμα και η Θεσσαλονίκη έχει πλεονέκτημα έναντι του Διδυμοτείχου, μια και ορίστηκε ο ίδιος Συντελεστής, το 1. Άρα, γιατί κάποιος να δηλώσει και να έρθει στο ακριτικό Διδυμότειχο, όταν πιο εύκολα μπορεί να το κάνει σε Γιάννινα, Λάρισα, Πάτρα, Ηράκλειο ακόμα και Θεσσαλονίκη;

ΙΔΟΥ ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΒΑΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΤΛΕΣΤΕΣ Ε.Β.Ε

Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Να υπενθυμίσουμε, ότι για την εισαγωγή υποψηφίων σε ΑΕΙ απαιτείται η επίτευξη στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμολογικής επίδοσης ίσης ή μεγαλύτερης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά Σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση. Η ΕΒΕ διαμορφώνεται από το μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή που καθορίζεται από τα ιδρύματα εισαγωγής για κάθε Σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και στρογγυλοποιείται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο. Ο συντελεστής βρίσκεται εντός του διαστήματος ελάχιστης και μεγίστης τιμής, που έχει διαμορφωθεί στο εύρος μεταξύ 0,80% και 1,20%.

Τι θα έρθει να μας πει την Τρίτη

ο υφυπουργός Άγγελος Συρίγος;

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν, ότι πρόκειται για ένα Βατερλό του Διδυμοτείχου και φυσικά είναι απορίας άξιο, τι θα έρθει να πει στην πόλη ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος την ερχόμενη Τρίτη 18 Μαίου, που αναμένεται να επισκεφθεί και πάλι την περιοχή μας. Όταν στην προηγούμενη επίσκεψη του, υποσχέθηκε μπροστά στον δήμαρχο, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και Καθηγητές της Σχολής Νοσηλευτικής, πως θα λειτουργήσει φέτος Τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022. Όπως είπαμε βέβαια, έθεσε ως όρο να δημιουργηθούν κάποιες στοιχειώδεις υποδομές για την λειτουργία του, όπως και της Σχολής Νοσηλευτικής, οι οποίες προφανώς δεν προλαβαίνουν να γίνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Διδυμότειχο: Σ’ αυτή την αποθήκη, θέλει να στεγάσει κτιριακά τα Τμήματα Ψυχολογίας, Νοσηλευτικής ο δήμος (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Evros-news.gr, είχε από τότε επισημάνει, ότι ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ μέσα σε ελάχιστους μήνες, να προλάβει η δημοτική αρχή να ετοιμάσει όσα δεν έγιναν επί πολλά χρόνια. Τότε ο δήμαρχος Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου και τα διάφορα “παπαγαλάκια” ή “φερέφωνα” του στα τοπικά ΜΜΕ, έλεγαν ότι το σάιτ μας του κάνει αντιπολίτευση. Ας βγει τώρα λοιπόν στο αγαπημένο του ραδιόφωνο, τον STATUS FM του Σταύρου Αποστολίδη, ο οποίος όποτε τον βγάζει στην εκπομπή του τον… αποθεώνει ότι όλα τα κάνει τέλεια στον δήμο Διδυμοτείχου και να μας εξηγήσει ο κ.Χατζηγιάννογλου τι συνέβη και ήρθαν τόσο αρνητικές εξελίξεις.

Κι επίσης. Ο βουλευτής Έβρου της Ν.Δ Τάσος Δημοσχάκης, που ψήφισε από την μια το νομοσχέδιο Κεραμέως για την καθιέρωση του Συντελεστή Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ο οποίος μειώνει σημαντικά τους φοιτητές στις Σχολές Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου και από την άλλη φωτογραφίζεται μαζί της και.. ονειρεύεται το νομό Έβρου μια απέραντη… Πανεπιστημιούπολη, να εξηγήσει στον κόσμο τι γίνεται με το Διδυμότειχο. Ακόμα και χθες μιλούσε επί μισή ώρα στο αγαπημένο του ραδιόφωνο, τον STATUS Fm και έλεγε διάφορες παρόμοιες… ανοησίες, όπως ιστορίες από το παρελθόν και ισχυρισμούς ότι ο αείμνηστος Κωσταντίνος Καραμανλής του είχε πει κάποτε στην Γλυφάδα όταν ήταν νέος χωροφύλακας, πως ένα μοσχάρι αν τρακάρει με έναν Δημοτιανό θα πεθάνει το… μοσχάρι, ας πάει να εξηγήσει τώρα στους Δημοτιανούς γιατί με τις χθεσινές αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας… πεθαίνει σίγουρα η Νοσηλευτική Σχολή. Ή έστω να βγει να τα εξηγήσει την Δευτέρα στην εκπομπή του Σταύρου Αποστολίδη, που και τον Δημοσχάκη όπως και τον Χατζηγιάννογλου συνηθίζει να τους… γλύφει εμετικά, αντί να τους ρωτήσει τα αυτονόητα.

Υ.Γ: Επίσης, ο δήμαρχος Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου και ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Συλλόγων για τη Νοσηλευτική Σχολή Παναγιώτης Φυδανάκης, μην ξεχάσουν να του δώσουν ξανά την Τρίτη που θα έρθει πάλι στο Διδυμότειχο ο υφυπουργός κ.Συρίγος και άλλες τιμητικές πλακέτες. Έτσι, για την… στήριξη του στα Πανεπιστημικά πράγματα της πόλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διδυμότειχο: Το κτίριο παρατημένης βιοτεχνίας, υποψήφιο επίσης να στεγάσει την Σχολή Ψυχολογίας (ΒΙΝΤΕΟ)