Θετική εξέλιξη: Επανασυστήνεται το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού, που καταργήθηκε επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Θετική εξέλιξη: Επανασυστήνεται το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού, που καταργήθηκε επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Μια θετική εξέλιξη, στα τόσα… μαύρα και γκρίζα που συμβαίνουν στο νομό Έβρου, σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες, αφού με νέο Προεδρικό Διάταγμα ( Π.Δ. 29/2021 από 11/5/2021 ) που δημοσιεύθηκε, επανασυστήνεται άμεσα το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού.

Το συγκεκριμένο Τμήμα Συνοριοφυλάκων, με σημαντική συνεισφορά στον έλεγχο και την αποτροπή λαθρομεταναστευτικών ροών, καταργήθηκε το 2017 από την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ των Τσίπρα-Καμμένου, δημιουργώντας πολλές, έντονες και δικαιολογημένες αντιδράσεις. Το Τ.Σ.Φ. Τυχερού είχε καταργηθεί  στο πλαίσιο της τότε αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. είχε αποφασισθεί η κατάργησή του και η υποβάθμιση του έργου της συγκεκριμένης Υπηρεσίας σε ένα απλό «γραφείο διαχείρισης μετανάστευσης».

Παρ’ όλες τις σφοδρές τότε αντιδράσεις κυρίως των συνδικαλιστικών οργανώσεων των συνοριακών φυλάκων, της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. και της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Έβρου, τόσο για την συγκεκριμένη Υπηρεσία όσο και για τις καταργούμενες Υπηρεσίες Διαχείρισης Μετανάστευσης στην ενδοχώρα, η πολιτική Ηγεσία το 2017 προχώρησε στην κατάργηση του για εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού (!), σε μια συνοριακή ζώνη από τις πιο ευαίσθητες που δεχόταν συνεχώς τεράστια μεταναστευτική πίεση, λίγα μέτρα μακριά από την συνοριογραμμή, δείχνοντας έτσι την χαλαρότητα διαχείρισης της συνοριακής γραμμής.

Μια κατάργηση όμως που ποτέ δεν υφίσταται ουσιαστικά, αφού οι επιχειρησιακές ανάγκες επέβαλαν την άτυπη συνέχιση λειτουργίας της εν λόγο Υπηρεσίας, καθώς το Τ.Σ.Φ. Τυχερού καλύπτει γεωγραφικά μια πολύ δύσκολη περιοχή συνοριακής φύλαξης στον Έβρο και τα γεγονότα του Μαρτίου του 2020, επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων που αντέδρασαν. Σήμερα δικαιώνονται, με την επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, να επαναφέρουν άμεσα σε λειτουργία το Τ.Σ.Φ. Τυχερού. Γι’ αυτό και ο Παναγιώτης Χαρέλας, Πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ, που μαζί με τον Πρόεδρο της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Έβρου Χρυσοβαλάντη Γιαλαμά και τους υπόλοιπους συναδέρφους τους στις διοικήσεις αλλά και όλους τους Συνοριοφύλακες το.. πάλεψαν και δικαιώθηκαν, δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για την θετική αυτή εξέλιξη.
“Ηθική και συνδικαλιστική δικαίωση για την ΠΟΣΥΦΥ και την Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Έβρου, σε έναν αγώνα χρόνιο για ατοπήματα της τότε Πολιτικής Ηγεσίας που στα τέσσερα χρόνια, μας στοίχησαν ακριβά, με την κατάργηση νευραλγικών Υπηρεσιών. Σε μια δήθεν «αναδιοργάνωση» των Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., το 2017 καταργήθηκαν υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης και διαχείρισης μετανάστευσης στην ενδοχώρα, προσδίδοντας μια χαλαρή μεταναστευτική πολιτική τόσο προς τα έξω όσο και εσωτερικά. Όταν καταργήθηκαν Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης όπως αυτή του Τυχερού στον Έβρο, δίπλα από τα σύνορα, φωνάξαμε, διεκδικήσαμε και αγωνιστήκαμε να πείσουμε πως ήταν τεράστιο λάθος.
Τώρα με το νέο Π.Δ.29/2021 η Υπηρεσία Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού επανασυστήνεται, δικαιώνοντας την μεγάλη προσπάθειά μας, αφού η Ηγεσία μας Πολιτική και Φυσική, αφουγκράστηκε τόσο εμάς όσο όμως και την αναγκαιότητα μιας τέτοιας ενέργειας.
Έχουν γνώσιν οι φύλακες!”.
Την ικανοποίηση του για την Επανασύσταση του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού εξέφρασε και ο βουλευτής Έβρου Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ο οποίος από την πρώτη στιγμή της εκλογής του το 2019 πίεσε έντονα προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση.