Ορεστιάδα: Ουρές στον Συνοριακό σταθμό Ορμενίου που ξαναλειτουργεί για είσοδο επισκεπτών από Βουλγαρία

Ορεστιάδα: Ουρές στον Συνοριακό σταθμό Ορμενίου που ξαναλειτουργεί για είσοδο επισκεπτών από Βουλγαρία

Ουρές αρκετών μέτρων από Ι.Χ. αυτοκίνητα επισκεπτών στον Συνοριακό Σταθμό Ορμενίου παρατηρήθηκε σήμερα από το πρωί, μετά την χθεσινή απόφαση επαναλειτουργίας του για όλο τον κόσμο, εκτός των φορτηγών που επιτρεπόταν μέχρι τώρα.

Όπως έγραψε χθες το Evros-news.gr, δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ που επιτρέπει την είσοδο για όλο το 24ωρο από το Ορμένιο, αίτημα που από πέρυσι είχε τεθεί έντονα απ’ όλους στο νομό Έβρου και πλέον ικανοποιήθηκε. Απλά, εκτός των απλών επισκεπτών που έρχονται στην Ελλάδα από Βουλγαρία ή και Ρουμανία για τουριστικούς λόγους, υπάρχουν οι νταλίκες με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλη ουρά οχημάτων. Γι’ αυτό εξετάζεται η λύση να δημιουργηθούν δύο γραμμές, τα Ι.Χ. χωριστά και τα επαγγελματικά αυτοκίνητα μόνα τους.

Προσοχή: Οι Έλληνες που θα πάνε Βουλγαρία

χρειάζονται νέο τεστ εκεί για να επιστρέψουν

Να επισημάνουμε επίσης, ότι όσοι Έλληνες θέλουν να επισκεφθούν την γειτονική Βουλγαρία για οποιονδήποτε λόγο μέσω του ορμενίου, για να μπουν στην συγκεκριμένη χώρα θα πρέπει να έχουν ΑΡΝΗΤΙΚΟ τεστ των τελευταίων 72 ωρών. Αυτό όμως δεν ισχύει όταν θελήσουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, γιατί θα πρέπει να υποβληθούν και εκεί σε νέο τεστ ανίχνευσης κορονοϊού για να επιστρέψουν, γιατί αν και χρονικά θα τους καλύπτει αυτό που έκαναν φεύγοντας από την Ελλάδα, απαιτείται καινούργιο. Κι αυτό καλό είναι να το γνωρίζουν όσοι συνηθίζουν να πηγαίνουν στις κοντινές βουλγαρικές πόλεις για ψώνια ή και διασκέδαση.

Με βάση το ΦΕΚ των συναρμόδιων υπουργείων που εκδόθηκε τώρα χθες 14 Απριλίου, οι Προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα είναι:
1. Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και τρόπου εισόδου στη χώρα, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger LocatorForm), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr, με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα πριν από την άφιξή τους στη χώρα. Η απόδειξη συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας PLF, που αποστέλλεται αυτόματα με ηλεκτρονικό μήνυμα στον επιβάτη από το σύστημα, θεωρείται αναγκαίο ταξιδιωτικό έγγραφο. Έγκυρη φόρμα PLF, με κωδικό QR, θεωρείται αναγκαία για την είσοδο σε κάθε πύλη εισόδου της χώρας.


2. Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και τρόπου εισόδου στη χώρα, οφείλουν:
α) να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό
COVID-19 και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή και σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στο διαβατήριο, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου, τον αριθμό των δόσεων και την ημερομηνία διεξαγωγής τους ή
β) να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR, που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος βα) εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα,

ββ) από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια
της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας και βγ) φέρουν βεβαίωση της ως άνω διάγνωσης, στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στο διαβατήριο.
Εναλλακτικά, οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα φέρουν βεβαίωση νόσησης ή θετικής διάγνωσης με τη μέθοδο
PCR ή αντιγόνου ισχύος δύο (2) έως εννέα (9) μηνών από την αναγραφόμενη σε αυτό ημερομηνία νόσησης που έχει εκδοθεί α) από δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία, β) από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας, γ) στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, η οποία
περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στο διαβατήριο.
Η υποχρέωση της παρούσας παραγράφου ισχύει και για ανηλίκους από πέντε ετών και άνω.


3. Τα αναγκαία έγγραφα εισόδου ταξιδιωτών στη Χώρα των παρ. 1 και 2, επιδεικνύονται από τους ταξιδιώτες στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο δύναται να επικουρείται για τον σκοπό αυτό και από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για έλεγχο εγκυρότητας και πληρότητας, κατόπιν συνδρομής που παρέχεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
4. Οι αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες, καθώς και οι εταιρίες οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών υποχρεούνται στον έλεγχο του ταξιδιώτη πριν από την 22908 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Τεύχος B’ 1969/14.05.2021 επιβίβασή του, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι φέρει τα απαραίτητα έγγραφα που περιγράφονται στις παρ. 1 και 2 και σε περίπτωση παραβίασης της υποχρέωσης αυτής φέρουν την υποχρέωση επαναπατρισμού του επιβάτη με ευθύνη και έξοδά τους.
5. Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό ιατρικό έλεγχο ή εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου και οφείλουν, κατά το χρονικό διάστημα παραμονής τους στη χώρα, να τηρούν τα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.28503/7.5.2021 (Β’ 1872)
κοινή υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει.

Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.
6. Τα πρόσωπα που υπόκεινται στον δειγματοληπτικό έλεγχο της παρ. 5 παραμένουν σε χώρο της πύλης εισόδου, μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος του ελέγχου.
7. Τα πρόσωπα της παρ. 5 υπόκεινται σε προσωρινό περιορισμό, κατ’ οίκον ή σε κατάλληλο τόπο προσωρινής διαμονής που υποδεικνύεται από τις αρμόδιες αρχές, για δεκατέσσερις (14) ημέρες στις περιπτώσεις ανί χνευσής τους ως θετικών στον κορωνοϊό COVID-19.
8. Στα πρόσωπα που παραβιάζουν την παρούσα, και χωρίς να θίγονται οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις, επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής κατά την έννοια της περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου εικοστού τρίτου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 64), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (Α’ 76), διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ. Ειδικώς στην περίπτωση παραβίασης της παρ. 1, το διοικητικό πρόστιμο ανέρχεται σε πεντακόσια (500) ευρώ. Τα πρόστιμα εντάσσονται ως δημόσια έσοδα (ν.δ. 356/1974) στον Αναλυτικό Λογαριασμό Εσόδων (Α.Λ.Ε.) 1560925001 «Πρόστιμα για παραβάσεις των κατεπείγοντων μέτρων αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19».
9. Σε κάθε περίπτωση, τα πρόσωπα του παρόντος οφείλουν κατά τα λοιπά, κατά το χρονικό διάστημα
παραμονής τους στη χώρα, να τηρούν τα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με την υπό στοιχεία Δ1α/ ΓΠ.οικ.28503/7.5.2021 κοινή υπουργική απόφαση, όπως εκάστοτε ισχύει

Επόμενο Άρθρο
Η ΧΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού ανακοινώνει ότι τη Δευτέρα 17…

Pin It on Pinterest