Ορεστιάδα: “Δώρον-άδωρον” η αύξηση των εισακτέων στα δυο Πανεπιστημιακά Τμήματα -Κίνδυνος να έρθουν λιγότεροι φέτος

Ορεστιάδα: “Δώρον-άδωρον” η αύξηση των εισακτέων στα δυο Πανεπιστημιακά Τμήματα -Κίνδυνος να έρθουν λιγότεροι φέτος

“Δώρον-άδωρον” είναι για τα δυο Πανεπιστημιακά Τμήματα του ΔΠΘ στην Ορεστιάδα η αύξηση των αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, αφού όπως επισημαίνουν όσοι γνωρίζουν το θέμα, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να έρθουν φέτος λιγότεροι φοιτητές σε σχέση με πέρυσι.

Μπορεί η Κυβέρνηση αυξάνοντας κατά 115 τους εισακτέους στις δυο Σχολές Αγροτικής Ανάπτυξης και Δασολογίας-Διαχείρισης Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που λειτουργούν στην Ορεστιάδα να… έβγαλε την υποχρέωση και παράλληλα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως να υποστηρίζει πως έμπρακτα στηρίζει το ακριτικό μας Πανεπιστήμιο, όμως υπάρχουν πολλά ΑΛΛΑ. Τα οποία εκείνοι που ζουν από μέσα την λειτουργία των δύο τμημάτων επισημαίνουν και τονίζουν εμφατικά, πως όσοι… πανηγυρίζουν ότι αναβαθμίζονται οι δυο Σχολές της Ορεστιάδας είναι… μακριά νυχτωμένοι.

Να επισημάνουμε αρχικά ότι στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης φέτος ανακοινώθηκε αύξηση φοιτητών σε 350 (από 272 που ήταν πέρυσι) και για το Δασολογίας-Διαχείρισης Περιβάλλοντος σε 232 (από 195). Όμως όσοι γνωρίζουν επικαλούνται εκτός των άλλων τρία σημαντικά στοιχεία:

  1. Την καθιέρωση από φέτος του Συντελεστή Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που για τις δυο Σχολές της Ορεστιάδας ορίστηκε στο ελάχιστο, το 0,80, αλλά σίγουρα θα επηρεάσει αρνητικά τον αριθμό των φοιτητών που θα εξασφαλίσουν την εισαγωγή τους σε αυτά. Γιατί σε σχέση με πέρυσι, η βάση ιδιαίτερα στο Τμήμα Δασολογίας-Διαχείρισης Περιβάλλοντος  δεν θα είναι τόσο χαμηλά. Κάτι που σημαίνει ότι αρκετοί φοιτητές που με τα περσινά δεδομένα θα εισάγονταν και θα έρχονταν στην Ορεστιάδα, φέτος αυτομάτως θα μείνουν εκτός. Μάλιστα ο Κοσμήτορας του ΔΠΘ στην Ορεστιάδα Σπύρος Κουτρούμπας, είχε επισημάνει στον υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο ότι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ αυτή η απόφαση γιατί θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, αλλά δεν εισακούστηκε.
  2. Δεύτερος αρνητικός παράγοντας για την Ορεστιάδα, είναι η μη τήρηση από το υπουργείο Παιδείας της υπόσχεσης που είχε δώσει κατά την επίσκεψη του στην πόλη ο κ.Συρίγος, αρμόδιος για τα ΑΕΙ, ότι θα μειωθούν σημαντικά οι εισακτέοι στα κεντρικά Πανεπιστήμια (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας) και θα αυξηθεί στα περιφερειακά.  Αυτή η μείωση στην πράξη δεν εφαρμόστηκε, αφού ήταν ελάχιστη και έτσι δεν… περισσεύουν θέσεις για να επιλέξουν την… μακρινή Ορεστιάδα κάποιοι.
  3. Οι πολλές Σχολές που δημιουργήθηκαν σε όλη την Ελλάδα, από την αλόγιστη και “εγκληματική” μετατροπή των ΤΕΙ σε ΑΕΙ απ’ την προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού αυτομάτως η Ελλάδα… γέμισε Σχολές με αντικείμενο όπως αυτό του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ορεστιάδας αλλά και Δασολογίας.

Γι’ αυτό και επιμένουν ορισμένοι πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος φέτος, αν και αυξήθηκε κατά 115 ο αριθμός εισακτέων στα δυο Τμήματα του ΔΠΘ της Ορεστιάδας, τελικά να έρθουν λιγότεροι φοιτητές σε σχέση με την περσινή χρονιά. Εξάλλου δεν υπάρχουν και οι κατάλληλες υποδομές που θα προσελκύσουν κάποιους σε σχέση με άλλα περιφερειακά Πανεπιστήμια, δηλαδή δωμάτια για δωρεάν διαμονή στις φοιτητικές εστίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τους πρωτοετείς φοιτητές δεν ξεπερνούν τα 20 τα δωμάτια που προσφέρονται για διαμονή. Κι όμως, ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης αντί να… ξεσηκώσει τον κόσμο και να διαμαρτυρηθεί ή να απαιτήσει συμμετοχή της Ορεστιάδας στα έργα που εξήγγειλε μέσω ΣΔΙΤ του ΔΠΘ, η απάντηση που έδωσε στην φυσιολογική κριτική που δέχθηκε, ήταν ότι “ντουβάρια έχουμε. Νέες Σχολές θέλουμε και διεκδικούμε 3ο, 4ο και 50 Τμήμα”. Όμως αποδεικνύεται πως ούτε υποδομές υπάρχουν, αυτές που απαιτούνται τουλάχιστον, αλλά και κανένα νέο Τμήμα δεν ήρθε στην Ορεστιάδα. Αντίθετα, κινδυνεύουν με συρρίκνωση και τα δυο υπάρχοντα.

Να επισημάνουμε τέλος, πως όλοι τονίζουν ότι στον αριθμό των εισακτέων φέτος σε όλες τις Σχολές στα ελληνικά Πανεπιστήμια, κρίσιμος παράγοντας για τον αριθμό των θέσεων που θα καλυφθούν είναι η ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) που θα εφαρμοστεί από φέτος. Η ΕΒΕ θα προκύπτει κάθε χρόνο από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου –συνολικά 4– πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή, τον οποίο θα αποφασίζει κάθε Τμήμα ΑΕΙ, που είναι ενταγμένο στο πεδίο.