ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Συνάντηση χθες Πέτροβιτς-Έπαρχου Αδριανούπολης στους Κήπους, για τις τουρκικές προκλήσεις στη “Νησίδα” Αμορίου

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Συνάντηση χθες Πέτροβιτς-Έπαρχου Αδριανούπολης στους Κήπους, για τις τουρκικές προκλήσεις στη “Νησίδα” Αμορίου

Συνάντηση με τον Έπαρχο της Αδριανούπολης, είχε χθες στους Κήπους ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, σύμφωνα με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ πληροφορίες του Evros-news.gr, για το θέμα που δημιουργήθηκε με τις προκλήσεις των Τούρκων στην περιοχή “Νησίδα” Αμορίου.

Όπως είχαμε ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ στις 4 Μαίου, δυο ημέρες νωρίτερα οι Τούρκοι ξεκίνησαν σε μια έκταση 200 στρεμμάτων που είναι ελληνική και βρίσκεται στην περιοχή “Νησίδα” Αμορίου αλλά από την τουρκική πλευρά του ποταμού Έβρου, να κόβουν δέντρα και να καθαρίζουν την πολύ πυκνή βλάστηση χρησιμοποιώντας μια μπουλντόζα. Πρόκειται για μια έκταση που εδώ και πάνω από 20 χρόνια δεν καλλιεργείται, αφού βρίσκεται από την άλλη όχθη του ποταμού Έβρου, στην τουρκική πλευρά.

Η συγκεκριμένη περιοχή ήταν όμως περιφραγμένη και όταν αντιλήφθηκαν οι ντόπιοι κάτοικοι οι οποίοι κινούνταν στην περιοχή αυτή για αγροτικές εργασίες, οι Τούρκοι έκαναν παρεμβάσεις. Γι’ αυτό και ενημέρωσαν αμέσως τις τοπικές αρχές, αστυνομία και στρατό δηλαδή. Όλα αυτά έγιναν λίγα μέτρα από τον κάθετο άξονα Αρδανίου-Ορμενίου, μεταξύ των χωριών Αμόριο και Ψαθάδες, λίγο πριν το Διδυμότειχο. 

Να επισημάνουμε εδώ, ότι στην ίδια περίπου περιοχή και λίγο πιο κάτω στο ύψος του χωριού Αμόριο, υπάρχει διπλάσια έκταση περίπου 400 στρεμμάτων, η οποία ανήκει στην Τουρκία αλλά βρίσκεται στην ελληνική πλευρά του ποταμού Έβρου. Μάλιστα ούτε σε αυτή εδώ και πολλά χρόνια, πάνω από 20 σίγουρα, δεν έρχονται να την καλλιεργήσουν οι Τούρκοι. Είναι το σημείο όπως φαίνεται στον χάρτη, μεταξύ των δύο αναχωμάτων που υπάρχουν στην περιοχή σε σχήμα… αυγού και του ποταμού Έβρου.

Σταμάτησαν οι Τούρκοι την ίδια μέρα και

αποχώρησαν απ’ την άμεση ελληνική αντίδραση

Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς ήταν άμεση, στην περιοχή που ανήκει στην χώρα μας βρέθηκαν στρατιωτικά στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και παράλληλα έγιναν επικοινωνίες σε τοπικό επίπεδο μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών των δύο πλευρών. Δόθηκαν διευκρινίσεις και οι Τούρκοι σταμάτησαν τις παρεμβάσεις, υποστηρίζοντας μάλιστα πως… μπερδεύτηκαν επειδή δεν υπήρχαν σημάδια που να δείχνουν ότι το έδαφος ήταν ελληνικό.

Οι πληροφορίες του Evros-news.gr αναφέρουν ότι ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ Η ΕΝΤΑΣΗ που είχε σημειωθεί πριν ένα χρόνο περίπου, τον Μάιο του 2020, στην περιοχή Μελισσοκομείο των Φερών, σε ένα παρόμοιο συμβάν. Όμως στο σημείο της “Νησίδας” Αμορίου βρέθηκε και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, όταν επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη για την παρουσίαση στο λιμάνι εκ μέρους των Αμερικανών, των προετοιμασιών για την μεγάλη ΝΑΤΟϊκή άσκηση. Ο κ.Λαλούσης πήγε και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις και έδωσε εντολές για τον χειρισμό της υπόθεσης, που είναι αλήθεια ότι δεν “ξέφυγε” όπως πέρυσι στην περιοχή των Φερών.

Η χθεσινή συνάντηση του κ.Πέτροβτς με τον ομόλογο του από την τουρκική πλευρά που έγινε στους Κήπους, αφορούσε την παροχή κάποιων διευκρινίσεων για το συμβάν, προκειμένου να “σβήσει” τελείως η όποια-έστω και μικρή-ένταση προκλήθηκε με την κίνηση των Τούρκων να προσπαθήσουν να κάνουν παρεμβάσεις επί ελληνικού εδάφους.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, αναμένεται να υπάρξει την επόμενη εβδομάδα σύσκεψη τεχνικών κλιμακίων των δύο χωρών στην Αδριανούπολη που οργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας και θα συμμετέχει και ο κ.Πέτροβιτς, όπου θα συζητηθούν διαδικαστικά ζητήματα, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον εντάσεις για παρόμοια θέματα.