Πήρε την άδεια για εναέριους ψεκασμούς ακμαιοκτονίας η Περιφέρεια ΑΜΘ, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά

Πήρε την άδεια για εναέριους ψεκασμούς ακμαιοκτονίας η Περιφέρεια ΑΜΘ, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά

Από την περασμένη Πέμπτη 20 Μαίου, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πήρε στα χέρια της από το αρμόδιο υπουργείο Υγείας την άδεια για εναέριους ψεκασμούς ακμαιοκτονίας και ήδη έγινε παραγγελία των φαρμάκων ώστε τέλη της άλλης εβδομάδας να ξεκινήσουν τα ελικόπτερα.

Εκείνο που θα πρέπει να επισημανθεί, είναι ότι φέτος εγκρίθηκε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών με εφαρμογή ψεκασμών υπέρμικρου όγκου (ULV) από αέρα και από το έδαφος, που είχε ζητηθεί κατ’ επειγόντως η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π.Α.Μ.Θ. Με στόχο φυσικά να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά το πρόβλημα των κουνουπιών. Να θυμίσουμε ότι πέρυσι η άδεια αυτή ήρθε στα τέλη Ιουλίου και αφού το πρόβλημα είχε γίνει πραγματικά αφόρητο.

Τώρα όμως το υπουργείο Υγείας εξέδωσε στις 20 Μαΐου την απόφαση για «Κατ’ εξαίρεση χορήγηση άδειας χρήσης βιοκτόνων σκευασμάτων για ULV εφαρμογή από εδάφους και αέρος για την αντιμετώπιση των ακμαίων κουνουπιών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για το έτος 2021». Μάλιστα με εντολή του Διευθυντή Δημόσιας Υγείας Λουκά Γεωργίου, έγινε άμεσα η παραγγελία των φαρμάκων από το εργοστάσιο της Γερμανίας, ώστε να… κερδηθεί και το Σαββατοκύριακο που μεσολαβεί, ώστε να έρθουν αυτά την επόμενη εβδομάδα και να ξεκινήσουν οι αεροψεκασμοί από τα ελικόπτερα της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο.

“Κολιτσίδα” έγινε επί πολύ καιρό ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας ΑΜΘ

Κώστας Βενετίδης στον Γενικό Γραμματέα Π.Πρεζεράκο για την άδεια

Για να φτάσουμε όμως στην συγκεκριμένη θετική σίγουρα εξέλιξη, αφού οι ψεκασμοί φέτος μπορούν να ξεκινήσουν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και να περιορίσουν τις συνέπειες των κουνουπιών, προηγήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα έντονη πίεση στο υπουργείο Υγείας. Ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Κώστας Βενετίδης, σε συνεργασία με τον Διευθυντή της αρμόδιας υπηρεσίας Λουκά Γεωργίου, έγινε κυριολεκτικά “κολιτσίδα” στον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκο, πιέζοντας με εντολή του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου να μην καθυστερήσει η άδεια όπως συνέβη πέρυσι. Του τηλεφωνούσε σχεδόν καθημερινά, επισημαίνοντας ότι σε μια Περιφέρεια όπως η δική μας, που έχει πολύ μεγάλες εστίες αναπαραγωγής και μόλυνσης κουνουπιών και βρίσκεται στη λίστα των περιοχών υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου, που έχει οδηγήσει και σε θανάτους, έπρεπε ήδη να έχει δοθεί η σχετική άδεια.

Ο κ.Βενετίδης του έφερε μάλιστα ως παραδείγματα όλες τις περιοχές της Περιφέρειας ΑΜΘ που έχουν σημαντικό πρόβλημα με τα κουνούπια, αλλά έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Έβρο και κυρίως στο κεντρικό και βόρειο κομμάτι του όπου ήδη παρουσιάστηκε κάποια στιγμή έντονο πρόβλημα, μια και οι Τούρκοι αποφεύγουν να ψεκάζουν. Όταν μάλιστα ο κ.Πρεζεράκος του επεσήμανε ότι καμιά άλλη Περιφέρεια δεν έχει πάρει άδεια και συνήθως δίνεται σε όλες μαζί, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας επανέλαβε για πολλοστή φορά τις ιδιαιτερότητες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τελικά κατάφερε να τον πείσει και να φέρει το θεμιτό αποτέλεσμα, αφού η άδεια έφτασε την Πέμπτη 20 Μαίου από το υπουργείο Υγείας.