Με παραπλανητικά μηνύματα τύπου Έβρου, παραπλάνησαν Μαροκινούς λαθρομετανάστες να εισβάλλουν στην Ισπανία

Με παραπλανητικά μηνύματα τύπου Έβρου, παραπλάνησαν Μαροκινούς λαθρομετανάστες να εισβάλλουν στην Ισπανία

Στους φράχτες της Θέουτα και της Μελίγια, η Ισπανία ζει τον δικό της Έβρο, κατηγορώντας το Μαρόκο ότι εργαλειοποιεί τους λαθρομετανάστες και συμπεριφέρεται όπως η Τουρκία του Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά σύνορα πέρυσι τον Μάρτιο.

Μόλις αποδείχθηκε ότι και εκεί χρησιμοποιήθηκαν παραπλανητικά μηνύματα προς τους λαθρομετανάστες. Με κορυφαίο αυτό που έφθασε στα κινητά χιλιάδων εφήβων, ότι τάχα στη Θέουτα θα διεξαγόταν ποδοσφαιρικός αγώνας με τη συμμετοχή του Κριστιάνο Ρονάλντο!

Αυτό το μήνυμα οδήγησε περίπου 2.000 παιδιά, από 10 ως 18 χρόνων αλλά και μικρότερα, να περάσουν τα σύνορα και να βρεθούν στον θύλακα της Θέουτα, που μαζί με αυτόν της Μελίγια αποτελούν τα μοναδικά ευρωπαϊκά εδάφη επί αφρικανικού εδάφους.

Τα παιδιά έφθασαν ως εκεί κολυμπώντας, άλλα πήδηξαν πάνω από τον φράχτη. Μάλιστα, μετά την πρώτη «μάχη» στη Θέουτα, οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στον διπλό φράχτη της Μελίγια, με συνεχείς απόπειρες εφόδου και μαζικά «άλματα» και μια δεύτερη μάχη. Εικόνες που είχαμε δηλαδή και στις Καστανιές αλλά και άλλες περιοχές του φράχτη στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020.

Παραπλανητικά μηνύματα τύπου Έβρου

Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες πολλοί μετανάστες δέχονταν τηλεφωνήματα με κάποιους να τους ενημερώνουν πως τα σύνορα στις παραλίες είναι ανοιχτά και δεν φυλάσσονται – ανάλογα μηνύματα είχαν λάβει και οι μετανάστες που έφθασαν στον Έβρο. Μάλιστα, οι πρώτοι που έφθασαν στις ακτές έστελναν με τα κινητά τους βίντεο που έδειχναν ότι το πεδίο ήταν ελεύθερο. Φυσικά, δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Μόλις τον Αύγουστο του 2020, η ισπανική Πολιτική Φρουρά σταμάτησε στις ακτές της Θέουτα τη θαλαμηγό του Μαροκινού βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ΄ για να προβούν σε έλεγχο επιβατών.

Αργότερα συνειδητοποίησαν πως μπορεί οι μαροκινές δυνάμεις να είχαν αποσυρθεί, αλλά δεν συνέβαινε όμως το ίδιο με τις ισπανικές αρχές ασφαλείας. Έτσι, είδαν ξαφνικά ότι στις ακτές είχαν παραταχθεί τεθωρακισμένα. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως αμέσως μόλις κυκλοφόρησαν τα παραπλανητικά μηνύματα, οι μετανάστες έσπευσαν στα παιχνιδάδικα για να αγοράσουν… πλαστικές παιδικές βάρκες!

Όσοι ανήλικοι συνοδεύονταν από τους γονείς τους υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν μαζί τους στο Μαρόκο. Αλλά στις αποθήκες της Θέουτα παρέμειναν περί τα 700 ασυνόδευτα παιδιά. Και αυτά η Ισπανία δεν μπορεί να τα επιστρέψει αν δεν τα ζητήσουν οι γονείς τους και αν δεν αποδειχθεί ότι πρόκειται πράγματι για τους γονείς τους.

Κι’ αυτό διότι πολλοί έφηβοι έφυγαν χωρίς να ενημερώσουν τους γονείς τους, που ξαφνικά ανακάλυψαν πως τα παιδιά τους είχαν εξαφανιστεί! Κυρίως αγόρια, με αποτέλεσμα στα σχολεία του Καστιγιέχος, να έχουν απομείνει μόνο… κορίτσια!

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «Ελ Μούντο», το Μαρόκο όχι μόνο διευκόλυνε τους νέους να περάσουν τα σύνορα, αλλά και οργάνωσε τα πάντα ως την τελευταία λεπτομέρεια.

Ήταν αυτός ο τρόπος με τον οποίο το Μαρόκο θέλησε να τιμωρήσει την Ισπανία, διότι δέχθηκε να νοσηλεύσει λόγω κορωνοϊού στην εντατική του νοσοκομείου Σαν Πέδρο στην πόλη Λογκρόνιο, τον Μπραχίμ Γκάλι, ηγέτη του Μετώπου Πολισάριο που επιδιώκει την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας, πρώην ισπανικής αποικίας (μέχρι το 1975) που ελέγχεται από το Μαρόκο.

Ο Ισπανός καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης Λουίς ντε λα Κόρτε δήλωσε ξεκάθαρα ότι το Μαρόκο αντιγράφει την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, προκειμένου να εκβιάζει την ΕΕ.

Πηγή: Με στοιχεία από άρθρο της Σοφίας Βούλτεψη στο liberal.gr