Σύλλογοι απόδημων Ελλήνων: Να στηρίξουν όλα τα κόμματα ψήφο απ’ τον τόπο διαμονής χωρίς περιορισμούς

Σύλλογοι απόδημων Ελλήνων: Να στηρίξουν όλα τα κόμματα ψήφο απ’ τον τόπο διαμονής χωρίς περιορισμούς

-Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να υπάρξουν περιορισμοί στην ψήφο των απόδημων, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση Βορίδη

Την στήριξή τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών  για την διευκόλυνση των απόδημων Ελλήνων να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους εκφράζουν οργανώσεις Ελλήνων του εξωτερικού, καλώντας παράλληλα όλα τα κόμματα να το υπερψηφίσουν στη Βουλή όπου συζητείται.

Οι απόδημοι Έλληνες επικροτούν την άρση όλων των περιορισμών  που είχαν ως τώρα προβλεφθεί καθώς και την «ουσιαστική αναγνώριση του δημοκρατικού δικαιώματος της συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στο εξωτερικό» που προβλέπει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, που εκπροσωπεί 124 ελληνικές κοινότητες στη Γερμανία, Κωνσταντίνος Δημητρίου, αναφέρει για το νομοσχέδιο σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων:
«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,
Το Προεδρείο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας θα ήθελε να συγχαρεί την κυβέρνηση που κατέθεσε νομοσχέδιο με το οποίο αποσύρονται όλοι οι περιορισμοί που είχαν ως τώρα προβλεφθεί στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για την ουσιαστική αναγνώριση του δημοκρατικού δικαιώματος της συμμετοχής των αποδήμων στις βουλευτικές εκλογές από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους στο εξωτερικό. Είναι η ώρα όλα τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου έμπρακτα, με την ψήφο τους, χωρίς αστερίσκους και υπαναχωρήσεις να δείξουν ότι όντως το εννοούν, εξοστρακίζοντας επιτέλους αυτούς τους άδικους και υποτιμητικούς περιορισμούς.


Έχει μείνει μία διαχρονική πικρία στον Ελληνισμό του εξωτερικού για τον εμπαιγμό που υπέστη ως προς το εκλογικό του δικαίωμα. Σήμερα, που 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης η επέτειος αυτή τιμάται λαμπρά απανταχού γης με τους απόδημους Έλληνες να πρωτοστατούν, δίδεται επιτέλους η ευκαιρία να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος των αποδήμων με μία ρύθμιση χωρίς περιορισμούς του αναφαίρετου αυτού δικαιώματος. Οι περιορισμοί είναι βαθιά αντιδημοκρατικοί και πέρα ως πέρα ταξικοί. Αφού επιτρέπουν σ’ εκείνον τον Έλληνα που ζει στο εξωτερικό και διαθέτει οικονομική επιφάνεια να ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα ταξιδεύοντας στην Ελλάδα. Ενώ τον άλλον Έλληνα που ζει κι αυτός στο εξωτερικό, αλλά δεν έχει την ανάλογη οικονομική ευχέρεια, τον καταδικάζει σε θεατή ανάρτησης των εκλογικών αποτελεσμάτων στην αλλοδαπή.
Προτάσεις, μάλιστα όπως εκείνες από ορισμένα κόμματα της Αντιπολίτευσης, να υποβιβασθεί η ψήφος των αποδήμων σε Β’ κατηγορίας δεν είναι δυνατό να γίνουν αποδεκτές. Τις απορρίπτουμε κατηγορηματικά ως εξωπραγματικές αλλά και ως υποτιμητικές και επαίσχυντες. Τέτοιες ρυθμίσεις με προσβλητικούς και απαράδεκτους περιορισμούς, που θα έδιναν στην ψήφο των αποδήμων απλά διακοσμητικό ρόλο και χαρακτήρα άλλοθι, αφού δεν θα επέτρεπαν η ψήφος των αποδήμων να προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα, θα αποτελούσαν ακόμα έκφραση ενός φοβικού αυταρχισμού που δεν έχει εμπιστοσύνη στην πολιτική κρίση του ελεύθερου πολίτη, αλλά τον θέλει δέσμιο των κάθε λογής πολιτικών λογικής πελατειακού κράτους.

Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίσουν με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, όπως αυτοί το αντιλαμβάνονται από την οπτική γωνία του τόπου διαμονής τους. Τονίζουμε ότι είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός, ότι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο συζητείται, επιτέλους, αυτό το θέμα και έχουμε φτάσει τόσο κοντά στην ψήφιση ενός νόμου, που θα μας επιτρέπει να ψηφίζουμε στον τόπο κατοικίας μας χωρίς περιορισμούς. Το νέο νομοσχέδιο είναι προς την σωστή κατεύθυνση και εκφράζει τις πάγιες διατυπωμένες θέσεις των αποδήμων, πέρα από κομματικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες.


Οι βασικές θέσεις μας είναι: 1. Συμμετοχή για όλους, όσοι είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια και στους εκλογικούς καταλόγους, χωρίς οποιουσδήποτε περιορισμούς. 2. Η ψήφος των αποδήμων να είναι ισότιμη, χωρίς διαχωρισμούς και να προσμετράται στο αποτέλεσμα. 3. Να εξασφαλιστεί η εκλογή διακριτών αποδήμων βουλευτών (π.χ. είτε με εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού είτε μέσω του ψηφοδελτίου επικρατείας) Το υπάρχον νομοσχέδιο εξυπηρετεί αυτές τις θέσεις όπως και την πλειοψηφία των πάγιων θέσεων μας. Καλούμε την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα να στηρίξουν το νομοσχέδιο στην ψηφοφορία στην βουλή

Εξάλλου, σε επιστολή τους οι Ενώσεις των Ελλήνων Φοιτητών στην Κύπρο  αναφέρουν:
«Κύριε Πρωθυπουργέ,
Εκπροσωπώντας χιλιάδες Έλληνες φοιτητές στην Κύπρο, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για το παρόν νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή και αφορά την κατάργηση των άδικων περιορισμών σχετικά με την άσκηση του δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους.
Στηρίζουμε το νομοσχέδιο και καλούμε την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα να το υπερασπιστούν και να το υπερψηφίσουν.
Διαχρονική θέση των Ελλήνων φοιτητών στην Κύπρο είναι αυτό που θεωρούμε αυτονόητο δικαίωμά μας: Να μας επιτραπεί να ψηφίσουμε στις επερχόμενες εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής μας χωρίς περιορισμούς και περιττή γραφειοκρατία.
Είμαστε μακριά από την Ελλάδα, διότι σπουδάζουμε στο εξωτερικό και σκοπεύουμε να επιστρέψουμε στην Ελλάδα με την ολοκλήρωση των σπουδών μας στην Κύπρο.
Ζητούμε από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να μας δώσετε αυτό το δικαίωμα που απαιτεί 200 βουλευτές. Χωρίς γραφειοκρατία και χωρίς παραθυράκια.
Σημαντικότερο όλων είναι ότι σας ζητούμε να μετράει η ψήφος όλων των Ελλήνων του εξωτερικού ισότιμα στο εκλογικό αποτέλεσμα και να προσμετράται κανονικά στην επικράτεια. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν αντιδημοκρατικό και απέναντι στο Σύνταγμα της πατρίδας μας.
Περιμένουμε να πράξετε το καθήκον σας απέναντι στους χιλιάδες Έλληνες φοιτητές της Κύπρου, τους σημερινούς αλλά και όσους θα βρίσκονται στη δική μας θέση στο μέλλον.»

Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται για μια ακόμα φορά να

διευκολύνει την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

«Υπάρχει ένα νομοσχέδιο που αίρει τους περιορισμούς. Εσείς λοιπόν που είστε με καλό σκοπό και τιμάτε τους απόδημους θέλετε να ψηφίσετε το νομοσχέδιο για να αρθούν οι περιορισμοί;», είπε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση για την άρνησή του να στηρίξει το νομοσχέδιο για την διευκόλυνση των απόδημων Ελλήνων να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δίνει την δυνατότητα κατάργησης των περιορισμών. Εξασφαλίζει την διευκόλυνση αποτελεσματικής άσκησης εκλογικού δικαιώματος των συνελλήνων μας που έχουν δικαίωμα ψήφου. Το μόνο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι να διαπιστωσουμε εάν η Αριστερά θα τους το αρνηθεί για μια ακόμα φορά» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.
«Υπάρχει ένα νομοσχέδιο που αίρει τους περιορισμούς. Εσείς λοιπόν που είστε με καλό σκοπό και τιμάτε τους απόδημους θέλετε να ψηφίσετε το νομοσχέδιο για να αρθούν οι περιορισμοί; Η σκοπιμότητα δεν έχει σημασία. Εχουμε νομική πράξη, έχουμε νομοσχέδιο» ανέφερε ο κ. Βορίδης απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Σχολιάζοντας την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ είπε «πρέπει να μας εξηγήσετε γιατί οι απόδημοι δεν θα έχουν δικαίωμα να επιλέξουν κόμμα; Είναι κακό; Όταν κατοικείς στην Γερμανία δεν μπορείς να είσαι ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΚΕ; Απαγορεύεται; Απαγορεύεται να έχεις κομματική επιλογή; Ο έλληνας πολίτης που κατοικεί στην Γερμανία δεν έχει κομματικές και πολιτικές απόψεις, κριτήριο ταξικότητας; Με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ απαγορεύεται; Γιατί; Γιατί όπως λέει ο Κατρούγκαλος διαιρείται η εθνική ενότητα Αλήθεια; Κοίτα καημό; Στο εσωτερικό της χώρας δεν υπάρχει αυτή η εθνική ενότητα;» για να προσθέσει «Τα λέει αυτά κόμμα της αριστεράς: ότι εν ονόματι της εθνικής ενότητας δεν μπορούν να υπάρχουν κόμματα γιατί τις υπονομεύουν».

Ο υπουργός ανέφερε ότι με βάση τις τοποθετήσεις των κομμάτων, όλοι εκτός από ΚΚΕ επιθυμούν την άρση των περιορισμών για την διευκόλυνση των ελλήνων του εξωτερικού να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον μόνιμο τόπο κατοικίας.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει να μην υπάρχουν περιορισμοί αλλά λέει επίσης ότι οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να εκλέγουν μόνο 4 βουλευτές και η ψήφος τους να μην προσμετράται. Μειωμένης επιρροής δεύτερης κατηγορίας. Δεν έχουν δικαίωμα να επηρεάσουν το αποτέλεσμα σε εθνικό επίπεδο. Είναι πρόταση που πατάει αυτή; Γιατί ενώ δέχεστε να διευκολυνθούν λέτε να μην έχουν δικαίωμα να επηρεάσουν το αποτέλεσμα; Τι έχετε πάθει; Δεν έχετε κουράγιο και εθνικό ανάστημα να υπερασπιστείτε την θέση των περιορισμών και κατασκευάζετε αυτό το τρομακτικό πλέγμα αντιθέσεων», τόνισε.
Νωρίτερα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι «ερχόμαστε να συζητήσουμε σήμερα ένα σχέδιο νόμου το οποίο ανακοινώθηκε από τα τηλεπαράθυρα και το οποίο φέρνει στη Βουλή το ύφος και το ήθος των τηλεπαραθύρων, ακριβώς γιατί σκοπός της Κυβέρνησης δεν είναι να αλλάξει το νόμο. Ο νόμος αυτός δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Ο νόμος αυτός ήταν αποτέλεσμα διαβούλευσης μηνών και εξαιρετικά δύσκολων συζητήσεων μεταξύ των κομμάτων, ενώ το εγχείρημα του σημερινού Υπουργού προφανώς δεν ικανοποιεί τα κριτήρια αυτά. Ούτε ήταν αφορμή για τον νόμο για το εγχείρημα αυτό οι δηλώσεις της κυρίας Τζάκρη, για τις οποίες έχει αναλυτικά τοποθετηθεί, δεδομένου ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην τηλεδιάσκεψη με τους απόδημους της Νότιας Αμερικής στις 22 Μαρτίου είχε προαναγγείλει ένα παρόμοιο εγχείρημα.Η αλήθεια είναι ότι και αυτή η νομοθετική πρόταση συμβαδίζει με τη συνολική υποκρισία που δείχνει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας». Σε άλλο σημείο είπε ότι σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «οι απόδημοι θα έχουν τέσσερις εκπροσώπους που θα τους επιλέγουν οι ίδιοι».
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου προκλήθηκε ένταση μεταξύ του κ. Βορίδη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση όταν ο δεύτερος υποστήριξε ότι ο υπουργός με την ομιλία του «γελοιοποίησε την γελοιότητα».
«Το ποιος γελοιοποιήθηκε έχει ήδη κριθεί. Μην στεναχωριέστε. Πάμε όμως παρακάτω. Δεν ρωτάτε τον κ. Κατρούγκαλο πριν κάνετε συνταγματικές τοποθετήσεις; Το Σύνταγμα προβλέπει δυνατότητα νομοθέτησης προϋποθέσεων. Σας λέμε ότι οι περιορισμοί είναι υπερβολικοί και καταχρηστικοί. Και μας λέτε ότι μπορεί να τίθενται κατά το Σύνταγμα. Μα προφανώς, αν δεν μπορούσαν θα είχε πέσει ως αντισυνταγματικός ο νόμος. Δεν συζητάμε αυτό» απάντησε ο κ. Βορίδης για να προσθέσει «Ας πάμε στο ζουμί. Θα ψηφίσετε; Το νομοσχέδιο σας δίνει δυνατότητα να ψηφίσετε και να αρθούν οι περιορισμοί που βγαίνετε αριστερά και δεξιά και λέτε ότι θέλετε να αρθούν. Αντε να τελειώνουμε», τόνισε ο κ. Βορίδης.
Επιπροσθέτως, ο υπουργός υπογράμμισε προς τον ΣΥΡΙΖΑ πως «αυτό που δεν προβλέπει το Σύνταγμα είναι η μη προσμέτρηση της ψήφου των απόδημων στο συνολικό αποτέλεσμα. Πείτε μου λοιπόν τι θέλετε από όλα που μπορεί να γίνουν σύμφωνα με το Σύνταγμα και θα το κάνω πράξη. Υπο δύο προϋποθέσεις ότι αυτό που θα πείτε θα είναι συνταγματικό και θα ψηφίσετε το νομοσχέδιο”.
Ανταπαντώντας ο κ. Ραγκούσης ανέφερε πως «σας είπα να βάλετε φρένο στον κατήφορο. Τίποτα από όσα είπατε δεν ήταν μέρος της δικής μου τοποθέτησης. Σας είπα απλά ότι η λογική της δυνητικής ύπαρξης περιορισμών στο Σύνταγμα καθιερώθηκε με τις δικές σας αλλαγές».
Πηγή: protothema.gr