Διδυμότειχο: Μην χαθεί η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ να γίνει 5η έδρα του ΔΠΘ, μέσω Σχολής Ψυχολογίας

Διδυμότειχο: Μην χαθεί η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ να γίνει 5η έδρα του ΔΠΘ, μέσω Σχολής Ψυχολογίας

 

 

 

 

του ΚΩΣΤΑ ΠΙΤΙΑΚΟΥΔΗ


Μεγάλη ευκαιρία να γίνει 5 έδρα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης παρουσιάζεται για το Διδυμότειχο, από την στιγμή που έστω και προφορικά ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος δεσμεύθηκε ότι μπορεί να λειτουργήσει από το φετινό ακαδημαϊκό έτος, η Σχολή Ψυχολογίας. 

Αυτό θα γίνει μάλιστα παράλληλα με την λειτουργία του Τμήματος Νοσηλευτικής, το οποίο όμως αποτελεί Παράρτημα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και λειτουργεί ως γνωστόν επί πολλά χρόνια στην πόλη, αρχικά ως ΤΕΙ και πλέον ως ΑΕΙ. Αφού δεν έγινε εφικτό να είχε ενταχθεί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης όταν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εν μία νυκτί αναβάθμισε τα ΤΕΙ σε ΑΕΙ, χωρίς δυστυχώς καμιά ουσιαστική ενίσχυση σε υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό και βρέθηκε η λύση του παραρτήματος, τώρα παρουσιάζεται στην “πόλη των κάστρων” η ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ να γίνει πλέον η 5η έδρα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου όπου η περιοχή μας ανήκει ως φυσικός χώρος. Με τη Σχολή Ψυχολογίας αρχικά (αν και είναι άγνωστο τι μέλλει γενέσθαι από του χρόνου με την αντίστοιχη της Νοσηλευτικής) και το Τμήμα Λογοθεραπείας μελλοντικά.

Λάθη έχουν γίνει αρκετά, είναι διαχρονικά σίγουρα, αφού όλες οι δημοτικές αρχές από τον ερχομό της Σχολής Νοσηλευτικής (επί δημαρχίας Χρήστου Τοκαμάνη για να μην ξεχνιόμαστε), δεν φρόντισαν να την “θωρακίσουν” με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και Καθηγητές ή και την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή. Λάθη εξακολουθούν να γίνονται και τώρα στον χειρισμό της ίδρυσης 5ης έδρας του ΔΠΘ. Όμως θα πρέπει να σταματήσει αυτός ο… ΔΙΧΑΣΜΟΣ, αυτός ο “ΕΜΦΥΛΙΟΣ” στην πόλη και την περιοχή. Δεν πρέπει να βλέπουμε το δέντρο και να χάσουμε το δάσος. Που είναι η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ να “ναυαγήσουν” τα σχέδια όσων σε κεντρικό επίπεδο σκέφτονται ή απεργάζονται το “σβήσιμο” του Διδυμοτείχου από τον χάρτη λειτουργίας Πανεπιστημιακών Τμημάτων. Γιατί αυτά θα φέρουν ανάπτυξη σε αυτό τον τόσο αδικημένο τόπο και από τους δικούς του ανθρώπους.

Καλοί οι Συνοριοφύλακες και οι ΕΠΟΠ που προσλαμβάνονται από τον Έβρο, γιατί τα παιδιά μας μένουν εδώ, δημιουργούν οικογένειες και δεν είναι αναγκασμένα να μεταναστεύσουν εσωτερικά ή πολύ χειρότερα στο εξωτερικό, αλλά η ανάπτυξη έρχεται μέσα από δημιουργία Πανεπιστημιακών και άλλων Σχολών, που φέρνουν κόσμο, οικονομική αλλά και πνευματική ανάπτυξη και κυρίως νέους ανθρώπους. Γι’ αυτό θα πρέπει ΟΛΟΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΡΙΣΟΥΝ όσα τους… χωρίζουν και να σκεφθούν το κοινό καλό που τους ενώνει. Ευθύνες για την στάση και τον χειρισμό του θέματος εδώ και αρκετό καιρό, έχουν σχεδόν όλοι. Καιρός όμως είναι οι θεσμικοί και εκείνοι που θα παίξουν τον οποιονδήποτε ρόλο στην συγκεκριμένη εξέλιξη, να παραμερίσουν τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες, τα πείσματα, τις… Μαυρογιαλούρικες τακτικές και τις προσωπικές επιδιώξεις για οποιοδήποτε κέρδος (που δεν είναι κατ’ ανάγκη υλικό) από την έλευση της Σχολής Ψυχολογίας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο Διδυμότειχο.

Γιατί μετά δεν θα μας φταίνε πάλι οι… Αθηναίοι, που ακόμα και αν πόνταραν ή ποντάρουν ότι δεν θα μπορέσουν να συνεννοηθούν στο Διδυμότειχο ή να συμφωνήσουν σε μια συγκεκριμένη πρόταση για τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες λειτουργίας των δύο Πανεπιστημιακών Τμημάτων, ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΟΛΩΝ που θα παίξουν ρόλο στις όποιες αποφάσεις, είναι ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΨΕΥΣΟΥΝ. Και να γίνει το Διδυμότειχο η 5η έδρα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Αρκετές ευκαιρίες έχασε αυτός ο ιστορικός τόπος. Ας μην απωλέσει άλλη μία τώρα.