Αλεξανδρούπολη: Οδός Ιάκωβου Τσούνη, για τον εφοπλιστή που χάρισε την περιουσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις

Αλεξανδρούπολη: Οδός Ιάκωβου Τσούνη, για τον εφοπλιστή που χάρισε την περιουσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις

-Οδός Εθνικού Ευεργέτη Υποστράτηγου Ιάκωβου Τσούνη θα μετονομαστεί στην Αλεξανδρούπολη

Το όνομα του εθνικού ευεργέτη-εφοπλιστή Ιάκωβου Τσούνη, που χάρισε όλη την περιουσία του στις Ένοπλες δυνάμεις της χώρας, θα δοθεί σε οδό της Αλεξανδρούπολης. 

Το θέμα θα αποφασιστεί στην συνεδρίαση της Τοπικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα δια περιφοράς και εισηγητής θα είναι ο Πρόεδρος Γιάννης Ναϊτίδης. Αναμένεται μάλιστα να ψηφιστεί ομόφωνα και στη συνέχεια θα πάει στο δημοτικό συμβούλιο, ώστε να το εγκρίνει και αυτό.

Ο εφοπλιστής και βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που πέθανε πριν λίγο καιρό σε ηλικία 97 χρόνων, δώρισε 23 εκατ. ευρώ στις ένοπλες δυνάμεις και 60 αποβατικά σκάφη (αμφίβιων επιχειρήσεων), δηλώνοντας πως επιθυμεί να φύγει από τη ζωή όπως ακριβώς ξεκίνησε, «ξυπόλυτος.»

«Ο πιο σπουδαίος για μένα είναι ο πατριώτης. Όχι εκείνος που έχει λεφτά, όχι εκείνος που έχει τιμητικές διακρίσεις! Δίχως πατρίδα, ούτε ο πλούτος, ούτε η δόξα ούτε οι χαρές υπάρχουν» ανέφερε ο κ. Τσούνης. «Το τελευταίο μου συμβόλαιο είναι, ό,τι έχω και δεν έχω να πάνε εκεί. Και πήγαν. Ενημερώθηκαν προ ολίγων ημερών».

Ανακαινίσεις σε πτέρυγες και κλινικές στα στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας, δωρεά 60 αποβατικών πλοίων στις ένοπλες δυνάμεις, ανέγερση εκκλησιών και μουσείων και η διάθεση όλης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του στο στράτευμα έχουν την «υπογραφή» του Ιάκωβου Τσούνη.

Ο Ιάκωβος Τσούνης, γεννήθηκε το 1925 στην Πάτρα. Ήταν Έλληνας εφοπλιστής, βετεράνος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και εθνικός ευεργέτης. Ήταν επίσης υποστράτηγος επί τιμή, καθώς και ιδρυτής του Μουσείου «Ιάκωβος Τσούνης» στο Αίγιο.

Πολέμησε σε ηλικία 16 ετών στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940. Ξεκίνησε ως εκτελωνιστής στον Πειραιά. Το 1966 εισέρχεται στην ναυτιλία ως εφοπλιστής, αποκτώντας συνολικά 13 εμπορικά πλοία και σχηματίζοντας μεγάλη περιουσία. Από τότε αρχίζει και η μεγάλη φιλανθρωπική του δράση. Δημιούργημά του επίσης είναι το Μουσείο, που βρίσκεται παραπλεύρως της μόνιμης κατοικίας του στην οδό Κύπρου, στου Παπάγου.

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Επόμενο Άρθρο
Από την Αλεξανδρούπολη και το αεροδρόμιο "Δημόκριτος" θα ξεκινήσει την…

Pin It on Pinterest