Έβρος: Συνάντηση στην Αδριανούπολη για τα ελληνοτουρκικά σύνορα, αντιπροσωπειών των δύο χωρών

Έβρος: Συνάντηση στην Αδριανούπολη για τα ελληνοτουρκικά σύνορα, αντιπροσωπειών των δύο χωρών

Έληξε χθες 27 Μαίου στην Αδριανούπολη, η διήμερη συνάντηση που πραγματοποίησαν ελληνική και τουρκική αντιπροσωπεία για τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Το Evros-news.gr είχε αποκαλύψει από τις 22 Μαίου την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης, που έγινε με τεχνικά κλιμάκια κυρίως, μετά το ρεπορτάζ μας για άλλη συνάντηση παρόμοιου περιεχομένου μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς και του Έπαρχου Αδριανούπολης, στην περιοχή της γέφυρας των Κήπων. Μάλιστα ο κ.Πέτροβιτς συμμετείχε και στην διήμερη συνάντηση της Αδριανούπολης ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Διαβάστε ακόμα: ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Συνάντηση χθες Πέτροβιτς-Έπαρχου Αδριανούπολης στους Κήπους, για τις τουρκικές προκλήσεις στη “Νησίδα” Αμορίου

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού, TRT, «οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας συναντήθηκαν στην Αδριανούπολη για την επαναχάραξη των συνόρων». Σημειώνει, ακόμα ότι «εμπειρογνώμονες από τις δύο χώρες συζήτησαν για την επαναχάραξη των συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και αντάλλαξαν απόψεις, προσδοκίες και τους στόχους αμφότερων των χωρών».

Στη «διήμερη συνάντηση που έγινε σε αίθουσα ξενοδοχείου στην Αδριανούπολη», προσθέτει η ιστοσελίδα, «ο Χακάν Οζντεμίρ (Hakan Özdemir), επικεφαλής του Τμήματος Συνόρων του υπουργείου Εξωτερικών, ηγήθηκε της τουρκικής αντιπροσωπείας, και ο Αθανάσιος Λεούσης, επικεφαλής του Αεροναυτικού Τμήματος του υπουργείου Εξωτερικών, ηγήθηκε της ελληνικής».

Η συνάντηση, κατά το ίδιο δημοσίευμα, «επικεντρώθηκε στην επαναχάραξη των συνόρων και στις απόψεις των δύο πλευρών σε ζητήματα που σχετίζονται με τα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα». Κατά τις συνομιλίες 25-27 Μαΐου «εκφράστηκε το όφελος της αμοιβαίας ανταλλαγής απόψεων σε σχετικά ζητήματα από αμφότερες τις αντιπροσωπείες, ενώ δόθηκε έμφαση στη βούληση περαιτέρω βελτίωσης των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας».

Τα σύνορα δεν αλλάζουν φυσικά, απλά

θα αποτυπωθούν πλέον και ψηφιακά

Η συνάντηση αυτή αποφασίστηκε, μετά από όσα συνέβησαν τον τελευταίο χρόνο και την ένταση που δημιουργήθηκε, λόγω των ζητημάτων που έχουν προκύψει με τις αλλαγές στην κοίτη του ποταμού Έβρου, την ύπαρξη των νησίδων, αλλά και το γεγονός ότι υπάρχουν ελληνικές εκτάσεις στην τουρκική πλευρά του ποταμού Έβρου και αντίστοιχα τουρκικές εκτάσεις στην ελληνική πλευρά του ποταμού. Αρχικά, η ένταση που μάλιστα κράτησε αρκετές ημέρες στην περιοχή του Μελισσοκομείου Φερών, με παρουσία μάλιστα έντονων στρατιωτικών δυνάμεων από τις δυο χώρες και φέτος τον Μάιο, όταν όπως ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ το Evros-news.gr, υπήρξε παράμβαση των Τούρκων στην περιοχή “Νησίδα” Αμορίου, σε έδαφος που είναι ελληνικό αλλά βρίσκεται απ’ την άλλη πλευρά του ποταμού Έβρου.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι στη συγκεκριμένη συνάντηση ξεκαθαρίστηκε ότι τα ελληνοτουρκικά σύνορα δεν αλλάζουν και παραμένει η χάραξη που έγινε το 1926. Απλά, επειδή αυτά είναι αποτυπωμένα στο χαρτί και λόγω κάποιων αμφισβητήσεων, αποφασίστηκε να αποτυπωθούν και ψηφιακά. Θα έπρεπε λοιπόν να αποφασιστεί η ηλεκτρονική μέθοδος η οποία θα εφαρμοστεί στην ψηφιακή αυτή αποτύπωση και να είναι κοινής αποδοχής, ώστε να μην προκληθεί η παραμικρή αμφιβολία σε Ελλάδα και Τουρκία, ότι μπορεί κατά την υλοποίηση της συγκεκριμένης διαδικασίας, να χάσει ή να κερδίσει κάποια έστω και μέτρα, έδαφος η μια ή η άλλη χώρα.