ΚΥΤ Φυλακίου: Προκηρύχθηκε χθες Διεθνής Μειοδοτικός Διαγωνισμός, για επέκταση του κατά 33 στρ. – Προχωράει ο Μηταράκης

ΚΥΤ Φυλακίου: Προκηρύχθηκε χθες Διεθνής Μειοδοτικός Διαγωνισμός, για επέκταση του κατά 33 στρ. – Προχωράει ο Μηταράκης

 

Προχωράει κανονικά στην επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου κατά 33 στρέμματα τα οποία έχουν ήδη ενοικιαστεί, το υπουργείο Μηταράκη, με Προκήρυξη Διεθνούς Μειοδοτικού Διαγωνισμού.

 

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, προχωρά στη διενέργεια διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού για την κατασκευή των νέων Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών (ΚΕΔ) στη Λέσβο και τη Χίο και την αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του Φυλακίου.

Ο διαγωνισμός υλοποιείται βάσει του αρ. 29 του ν. 4412/2016, έχει προϋπολογισμό €142 εκ. πλέον ΦΠΑ και είναι ανοιχτός για υποβολή προτάσεων σε κάθε ενδιαφερόμενο οικονομικό φορέα (εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης) για υποβολή αίτησης συμμετοχής. Η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλου Γεωργιάδη δημοσιεύθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ χθες Παρασκευή 28 Μαίου.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΥΤ ΦΥΛΑΚΟΥ

Αναλυτικότερα, η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του ΚΥΤ Φυλακίου θα υλοποιηθεί σε έκταση 33 στρεμμάτων και έχει προϋπολογισμό περίπου 18 εκ. €. (23.388.753,41 ευρώ με ΦΠΑ). Οι εργασίες αναβάθμισης στο Φυλάκιο χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφαλείας. Επίσης, η νέα ΚΕΔ Λέσβου θα κατασκευαστεί στη θέση Πλάτη (Βάστρια) του Δήμου Μυτιλήνης, σε έκταση περίπου 240 στρεμμάτων και έχει προϋπολογισμό 76 εκ. € πλέον ΦΠΑ. Η νέα ΚΕΔ Χίου θα κατασκευαστεί στη θέση Άκρα Παχύ (Θόλος) του Δήμου Χίου, σε έκταση περίπου 141 στρεμμάτων και έχει προϋπολογισμό 48 εκ. € πλέον ΦΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΚΥΤ Φυλακίου: Με 23,3 εκατ. ευρώ φτιάχνεις… χωριό ολόκληρο, όχι μικρή επέκταση – Ποιον δουλεύουν;

Τα έργα σε Λέσβο και Χίο χρηματοδοτούνται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Στήριξης, με 100% χρηματοδότηση. Ο συμβατικός χρόνος υλοποίησης των εργασιών ανέρχεται σε 8 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Με την ολοκλήρωση των νέων ΚΕΔ Λέσβου και Χίου, θα κλείσουν οριστικά το προσωρινό ΚΥΤ Μαυροβουνίου (Λέσβος) και το ΚΥΤ στη ΒΙΑΛ (Χίος).

Με τα έργα αυτά ολοκληρώνεται η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής. Εξασφαλίζονται καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο – ακολουθώντας τις Κατευθυντήριες γραμμές της EASO για τις συνθήκες υποδοχής (EASO Standards), και ασφάλειας για τις τοπικές κοινωνίες, καθώς και περιορίζονται σημαντικά οι επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες.

Κυβέρνηση και Μηταράκης προχωρούν κανονικά, αφού 

δεν υπάρχει πλέον η παραμικρή αντίδραση στον ‘Εβρο 

Η επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο του Νότη Μηταράκη δείχνει πως τόσο αυτός όσο και η Κυβέρνηση προχωρούν κανονικά στον σχεδιασμό τους, για επέκταση των εγκαταστάσεων κατά 33 στρέμματα σε πρώτη φάση. Με την κατασκευή και υπόγειου τούνελ μήκους 35 μέτρων που θα συνδέει την νέα δομή ουσιαστικά, η οποία θα βρίσκεται μετά τον δρόμο που θα την χωρίζει από τις υπάρχουσες, με τις οποίες θα υπάρχει κανονική επικοινωνία. Άλλωστε αντιδράσεις πλέον δεν υπάρχουν καθόλου τόσο στην περιοχή της Ορεστιάδας όσο και σε ολόκληρο τον Έβρο.

Ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης, στην περιοχή του οποίου προχωρούν κανονικά οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης, φρόντισε με τους χειρισμούς του να “καπελώσει”, να ελέγξει, να… ευνουχίσει και στο τέλος να ΔΙΑΛΥΣΕΙ όποιες αντιδράσεις υπήρχαν από τους θεσμικούς φορείς. Η Επιτροπή Αγώνα που είχε συγκροτήσει με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων διαλύθηκε πλέον, μια και είχε καταφέρει να την ελέγχει πλήρως και να μην επιτρέπει καμιά διαφοροποίηση που δεν θα τον έβρισκε σύμφωνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαυρίδης: Του δόθηκε έτοιμη δικαστική προσφυγή για το ΚΥΤ Φυλακίου, αλλά ποτέ δεν την κατέθεσε

Η κίνηση των Προέδρων των 29 Τοπικών Κοινοτήτων που ξεκίνησε δυναμικά, αυτόνομα και έδειξε αποφασισμένη να μην κάνει πίσω, επίσης πολύ γρήγορα ατόνησε και το μόνο που έμεινε είναι η γνωστή απόφαση να κατασκευαστεί ένα εκκλησάκι στο οικόπεδο που έδωσε ο ηλικιωμένος κάτοικος με την πατριωτική ψυχή από το χωριό Φυλάκιο. Κατάφερε άλλωστε και αυτή να την “καπελώσει” ο κ.Μαυρίδης και να μην επιτρέπει διαφοροποιήσεις και μη ελεγχόμενες αντιδράσεις και ενέργειες. Οπότε, γιατί να μην βρίσκει πλέον ελεύθερο πεδίο και ανοιχτό το… έδαφος, μεταφορικά και κυριολεκτικά, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για να επεκτείνει κατά 33 στρέμματα την έκταση του;