Τσαβούσογλου: Με συνεχείς προκλήσεις περί της ανύπαρκτης “τουρκικής” μειονότητας, η επίσκεψη στην Κομοτηνή

Τσαβούσογλου: Με συνεχείς προκλήσεις περί της ανύπαρκτης “τουρκικής” μειονότητας, η επίσκεψη στην Κομοτηνή

-Οι Έλληνες μουσουλμάνοι της Θράκης αγνόησαν και… γύρισαν την πλάτη στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών

-Ψευτομουφτήδες και οι γνωστοί… φιλότουρκοι στις συναντήσεις του, ενώ επισκέφθηκε και τον τάφο του Σαδίκ

Από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα χθες το πρωί, όταν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο “Δημόκριτος” της Αλεξανδρούπολης λίγο μετά τις 10:00 για να μεταβεί στην συνέχεια στην Κομοτηνή, ξεκίνησε τις προκλήσεις ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η συνεχείς αναφορές του στην ανύπαρκτη «τουρκική» μειονότητα ήταν αναμενόμενες, αλλά αυτός… ξέφυγε “ανακαλύπτοντας” ακόμα και “τουρκικά γυμνάσια” στην Κομοτηνή. Μόνο που οι Έλληνες μουσουλμάνοι της μειονότητας του… γύρισαν την πλάτη και συνομιλητές του ήταν οι δυο ψευτομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, αλλά και οι γνωστοί φιλότουρκοι της μειονότητας, κάποιοι εκ των οποίων αμειβόμενοι με τα μυστικά κονδύλια του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Μετά την Αλεξανδρούπολη,η πολυπληθής ακολουθία του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, κατευθύνθηκε προς την Κομοτηνή και το τουρκικό προξενείο της πόλης, όπου ο Τσαβούσογλου είχε επαφές με τον πρόξενο Μουράτ Ομέρογλου και με τους ψευτομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, Ιμπραήμ Σερήφ και Αχμέτ Μετέ. Οι ψευτομουφτήδες αποτελούν την προμετωπίδα των τουρκικών επιδιώξεων και σχεδιασμών στη Θράκη και οι κύριοι εκφραστές της πολιτικής της Άγκυρας μαζί με το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής.

tsavousoglou-gevma-6584

Στα θέματα που έθεσαν οι ψευτομουφτήδες ήταν και αυτό της καθυστέρησης πληρωμών όσων βιοπορίζονται από μυστικά κονδύλια του τουρκικού υπ. Εξωτερικών, για να δηλώνουν δηλαδή «καταπιεσμένοι» από τις ελληνικές Αρχές.
«Το έργο των Μουφτήδων συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση και ενίσχυση της ενότητας και αλληλεγγύης της τουρκικής μειονότητας» σχολίασε στο Τwitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, που φωτογραφήθηκε μαζί με Σερήφ και Μετέ.

Την ίδια ώρα που ο Τσαβούσογλου συνομιλούσε με τους ψευτομουφτήδες, δημοσιογράφοι και συνεργεία τουρκικών ΜΜΕ, πραγματοποιούσαν σύντομη περιήγηση στην Κομοτηνή, με υπάλληλο του τουρκικού προξενείου.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε μάλιστα και δύο στάσεις εκτός προγράμματος, μιλώντας με πολίτες που βρέθηκαν στον δρόμο για να δουν την αυτοκινητοπομπή του. Όπως είπε στους κατοίκους, σύμφωνα με το OPEN, η τουρκική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για το καλό της μειονότητας προσθέτοντας παράλληλα πως τα δικαιώματα της μειονότητας είναι ένα πανανθρώπινο ζήτημα.
meh3meh4
Μετά τις επαφές του στο τουρκικό προξενείο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, βρέθηκε στο μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο της Κομοτηνής, όπου συνομίλησε με προσωπικό και μαθητές, θέτοντας θέμα αμοιβαίας παρουσίας Τούρκων καθηγητών στην Ελλάδα και Ελλήνων στην Τουρκία.

«Επισκεφθήκαμε το Γυμνάσιο Τζελάλ Μπαγιάρ, ένα από τα δύο Τουρκικά μειονοτικά γυμνάσια. Είναι σημαντικό για τα παιδιά μας να λαμβάνουν εκπαίδευση υπό τις καλύτερες συνθήκες στη μητρική τους γλώσσα σε όλες τις ηλικίες. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την επίλυση προβλημάτων τους» έγραψε στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
Γενικά η επίσκεψη κινήθηκε σε υποτονικό κλίμα, που δεν θύμιζε στο ελάχιστο παλαιότερες επισκέψεις υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων. Αυτό οφείλεται τόσο στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας του Covid-19, όσο και από την απροθυμία μεγάλου μέρους της μειονότητα ν’ ακολουθήσει τα παιχνίδια της Άγκυρας στη Θράκη.

Το μεσημέρι ο Τσαβούσογλου και η συνοδεία του γευμάτισαν στο χωριό Θάμνα.meh1meh2
Προηγουμένως είχε ολιγόλεπτη συνάντησή με τουρκόφρονα στελέχη της μειονότητας. Ο ίδιος έγραψε στο Twitter για τη συνάντηση αυτή.
«Συναντήθηκα με τα μέλη της «Συμβουλευτικής Επιτροπή «Τουρκικής» Μειονότητας της Δυτικής Θράκης». Επεσήμανα την αποφασιστικότητα να στηρίξουμε την «τουρκική» μειονότητα στον αγώνα της για διασφάλιση των δικαιωμάτων της, υπογραμμίζοντας για μία ακόμη φορά την ισχυρή υποστήριξη μας».
Αργά το μεσημέρι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε τον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ, συνοδευόμενος από τον γιο του εκλιπόντα ηγέτη της μειονότητας επιχειρηματία Λεβέντ Σαδίκ. Με δηλώσεις του ο Σαδίκ χαρακτήρισε «οικονομικό φίλο» τον Τσαβούσογλου, λέγοντας πως στο τετ α τετ που προηγήθηκε δεν συζήτησαν θέματα πολιτικής. «Εγώ δεν είμαι πολιτικός» είπε, ενώ απάντησε αρνητικά στο εάν συζήτησαν θέματα που αφορούν τη μειονότητα.
Ο Τσαβούσογλου κατέθεσε στεφάνι και φύτεψε έναν πλάτανο στη μνήμη του. Παράλληλα συνομίλησε με τον γιο του Σαδικ. Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της παρουσίας στον τάφο του Σαδίκ, είχε συγκεντρωθεί πλήθος μελών της μουσουλμανικής μειονότητας. Ο Σαδίκ υπήρξε βουλευτής Ροδόπης και έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα στις 24 Ιουλίου 1995, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κομοτηνή.

tafos_sadik_-_stefani
tafos_sadik
tsabousoglo_-_tafos_sadik

Ελληνική ΥΠΕΞ για τα περί «τουρκικής μειονότητας»:

Συνεχής διαστρέβλωση της πραγματικότητας από Τσαβούσογλου

Μετά τις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου για «τουρκικά μειονοτικά Γυμνάσια», το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να θέσει επί τάπητος τους όρους καλής γειτονίας και να απαντήσει ότι η Ελλάδα είναι «κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε και όσα προβλέπονται στη Συνθήκη της Λωζάννης, ενώ κατέστησε απαραίτητη προϋπόθεση τον σεβασμό του κράτους δικαίους για την ομαλότητα στις διμερείς σχέσεις: «Η Eλλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη. Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους. Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους. Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».

Μόνο Τούρκοι δημοσιογράφοι στις επισκέψεις

και συναντήσεις. Αποκλείστηκαν τα ελληνικά ΜΜΕ

Να επισημάνουμε ότι όλες τις επισκέψεις και συναντήσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, κάλυψαν από κοντά μόνο οι Τούρκοι δημοσιογράφοι που τον συνόδευαν και κάποια ΜΜΕ της μουσουλμανικής μειονότητας. Σε όλα τα ελληνικά ΜΜΕ, κεντρικά αλλά και τοπικά, δεν επιτράπηκε να παραστούν στις συναντήσεις και συζητήσεις και να ακούσουν όσα ειπώθηκαν. Άλλωστε είναι γνωστές οι απόψεις του καθεστώτος Ερντογάν για τα ΜΜΕ, αφού όσα δεν συμφωνούν και δεν τον υμνούν, τα αντιμετωπίζει δικτατορικά.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*