Διδυμότειχο: Με 1,2 εκατ. € η Περιφέρεια ΑΜΘ χρηματοδοτεί την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων

Διδυμότειχο: Με 1,2 εκατ. € η Περιφέρεια ΑΜΘ χρηματοδοτεί την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων

-Απόφαση από τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, που επισκέφθηκε την πόλη και το ανακοίνωσε

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, το έργο του Δήμου Διδυμοτείχου για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και των σημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος της πόλης του Διδυμοτείχου, θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας με πόρους ύψους 1,2εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για ένα έργο αναπλάσεων, αισθητικών και λειτουργικών παρεμβάσεων και σήμανσης για τη βελτίωση της μετακίνησης και της προσβασιμότητας σε κεντρικές και πολυσύχναστες συνοικίες της πόλης, ώστε να δημιουργηθεί μια διαδρομή που θα συνδέει εμβληματικά τοπόσημα του Διδυμοτείχου:

  • τις Καλιόπορτες, τον Πύργο Βασιλοπούλας – Μπαρουταποθήκη, το Παλιό Ρολόι, τη Φυλακή Καρόλου, τα Υπόσκαφα, τους Ναούς Σωτήρος Χριστού και Αγίου Αθανασίου, την Αγία Μαρίνα και το Πεντάζωνο στο λόφο του Καλέ
  • την Πλωτινόπολη και την Αγία Πέτρα
  •  το Τέμενος Βαγιαζήτ, τα Λουτρά Ουρούτς Πασά και την Πυροστιά
  • το Βυζαντινό Μουσείο, το Στρατιωτικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο και το Κέντρο Θρακικών Ερευνών.

Το συνολικό μήκος των αναπλάσεων θα ξεπερνά το ένα χιλιόμετρο και θα περιλαμβάνει την οδό Δημοκρατίας, την πλατεία Γεωργίου Ροκίδη, τμήμα της οδού Πατριάρχου Διονυσίου και της οδού Ορφέως καθώς και τμήματα των οδών Διοικητηρίου και Βασιλέως Γεωργίου.

Με τη χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, η πόλη του Διδυμοτείχου εντάσσεται ως ενιαίος χώρος ιστορικού και τουριστικού ενδιαφέροντος στην Πολιτιστική Διαδρομή της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, την οποία δημιουργεί η Περιφέρεια μέσω της αποκατάστασης και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων σε ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Με αφορμή την υπογραφή της απόφασης χρηματοδότησης, ο κ. Μέτιος επισκέφθηκε το Διδυμότειχο μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτρη Πέτροβιτς, τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Θανάση Τσώνη, τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας κ. Κώστα Βενετίδη και τους περιφερειακούς συμβούλους Έβρου κ. Βασίλη Γαλάνη, κ. Βασίλη Δελησταμάτη και κ. Γιάννη Ζαμπουνίδη.

Εκεί συναντήθηκε με το Δήμαρχο Διδυμοτείχου κ. Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου και ενημερώθηκε για τις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν από στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Διδυμοτείχου.