Στην Φτελιά Ορεστιάδας ιερούργησε ο Μητροπολίτης κ.Δαμασκηνός, ενώ ευλόγησε και τους υποψήφιους των Πανελληνίων εξετάσεων

Στην Φτελιά Ορεστιάδας ιερούργησε ο Μητροπολίτης κ.Δαμασκηνός, ενώ ευλόγησε και τους υποψήφιους των Πανελληνίων εξετάσεων

Στην Φτελιά Ορεστιάδας ιερούργησε χθες ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.Δαμασκηνός, ενώ ευλόγησε και τους υποψήφιους των Πανελληνίων εξετάσεων σε ακολουθία που τελέστηκε στο Διδυμότειχο.

Χθες τελευταία Κυριακή προ της μεγάλης εορτής της Πεντηκοστής και η Εκκλησία μας μνημονεύει των τριακοσίων δέκα και οκτώ οσίων και θεοφόρων Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, των Πατέρων εκείνων που υπερμάχησαν της θεότητος του δευτέρου προσώπου της Αγίας Τριάδος, του Υιού και Λόγου του Θεού, μεταξύ των οποίων και ο Μέγας Αθανάσιος, επ’  ονόματι του οποίου τιμάται ο ιερός Ενοριακός ναός της ακριτικής Φτελιάς στο Τρίγωνο Ορεστιάδος.

Τιμώντας την μνήμη των Αγίων Πατέρων, όρισε η Εκκλησία μας να αναγιγνώσκεται ως ευαγγελικό ανάγνωσμα ένα απόσπασμα από την Αρχιερατική Προσευχή του Κυρίου, την προσευχή, δηλαδή, προ του Πάθους. Με αφορμή το ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ιερουργών στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Αθανασίου Φτελιάς, του πρώην Δήμου Τριγώνου, αναφέρθηκε στο έργο των Θεοφόρων Πατέρων και επισήμανε·

«Εάν ο Χριστός ολοκλήρωσε το έργο που του ανέθεσε ο Θεός, οι απόστολοι και οι Πατέρες της Εκκλησίας ανέλαβαν διαδοχικά να συνεχίσουν το έργο του Χριστού επί της γης όσο θα υπάρχουν άνθρωποι. Το έργο τους είναι το ίδιο με το έργο του Χριστού· να κάνουν, δηλαδή, γνωστό το όνομα του Θεού στους ανθρώπους και να τους οδηγούν στην σωτηρία.

»Αυτό ακριβώς  ήταν και το έργο των τριακοσίων δεκαοκτώ Πατέρων της Α΄ εν Νικαία Οικουμενικής Συνόδου. Έκαναν με την ζωή και την διδασκαλία τους γνωστό το Θεό στους ανθρώπους και τους οδήγησαν από την πλάνη στη σωτηρία. Και το έκαναν αυτό κατ’  εξοχήν με τις αποφάσεις και τους κανόνες της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου που κατήσχυνε την πλάνη του Αρείου και διετράνωσε την αλήθεια για τον Ιησού Χριστό, ο οποίος είναι ο Μονογενής και Ομοούσιος Υιός του Θεού. Με τις δικές τους αποφάσεις,  αποκατέστησαν την αλήθεια της πίστεως και αποκήρυξαν την αίρεση του Αρείου, δόξασαν οι τριακόσιοι δεκαοκτώ θεοφόροι Πατέρες τον Θεό, επαναλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο το λόγο του Κυρίου· “ἐγώ σέ ἐδόξασα ἐπί τῆς γῆς· τό ἔργο ἐτελείωσα ὅ δέδωκάς μοι ἵνα ποιήσω”…»

Την Θεία Λειτουργία στην Φτελιά παρηκολούθησε ο πρόσφατα αναλαβών την διοίκηση του 21ου Συντάγματος Συνταγματάρχης Βαρδής Χαρκιανάκης, τον οποίο καλωσόρισε ο Σεβασμιώτατος και τον συνεχάρη επί τη αναλήψει των υψηλών καθηκόντων του. Ο νέος διοικητής του 21ου Συντάγματος, της πλέον προωθημένης στρατιωτικής Διοικήσεως που επιχειρεί στα σύνορα με την Τουρκία και τη Βουλγαρία (στο Τριεθνές), είναι γνωστός από την προϋπηρεσία του στον ευαίσθητο αυτό χώρο.

Το εσπέρας της ιδίας ημέρας ο Σεβασμιώτατος προέστη της ακολουθίας της Παρακλήσεως στην Υπεραγία Θεοτόκο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου και προσευχήθηκε μαζί με τους παρισταμένους υπέρ της επιτυχίας των διαγωνιζομένων στις Πανελλήνιες εξετάσεις στους οποίους και διένειμε μικρές ευλογίες.