Ορεστιάδα: Τους έξι απινιδωτές που είχε προμηθευτεί απ’ τον… Οκτώβριο, τοποθέτησε χθες ο δήμος

Ορεστιάδα: Τους έξι απινιδωτές που είχε προμηθευτεί απ’ τον… Οκτώβριο, τοποθέτησε χθες ο δήμος

-Η απόφαση να τοποθετηθούν χθες σε 6 σημεία της πόλης διέρρευσε το περασμένο Σάββατο

-Αυτό έγινε-κατά σύμπτωση-λίγο μετά την ανακοπή του Δανού ποδοσφαιριστή Έρικσεν στο EURO 2020, ο οποίος σώθηκε χάρη στη χρήση απινιδωτή

Οκτώ μήνες μετά την προμήθεια έξι φορητών απινιδωτών, τον Οκτώβριο του 2020, ο δήμος Ορεστιάδας παρέδωσε χθες και τοποθέτησε σε ισάριθμα σημεία της πόλης, αυτά τα πολύτιμα μηχανήματα για την άμεση αντιμετώπιση έκτακτων καρδιακών επεισοδίων σε δημόσιους χώρους.

Το γεγονός αυτό μάλιστα έκανε γνωστό ο ίδιος ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης με χθεσινή ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα, συνοδεύοντας το με κάποιες φωτογραφίες από την παράδοση των απινιδωτών. Ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο πάντως χθες Δευτέρα, δημοσιεύθηκε το περασμένο Σάββατο αργά το βράδυ και συγκεκριμένα στις 22.38′, στο τοπικό σάιτ της Ορεστιάδας radioevros.gr. Κατά σύμπτωση, λίγη ώρα μετά το φοβερό γεγονός που συγκλόνισε όλο τον κόσμο, με την καρδιακή ανακοπή του ποδοσφαιριστή της εθνικής Δανίας Κρίστιαν Έρικσεν στο ματς με την Φινλανδία και την σωτηρία της ζωής του χάρη στην άμεση χρήση απινιδωτή από το ιατρικό τημ της εθνικής του ομάδας. Περιστατικό που ευτυχώς είχε αίσιο τέλος για τον Έρικσεν, αλλά το συζητάει από τότε όχι μόνο όλος ο Έβρος και η Ελλάδα, αλλά όλη η υφήλιος.

Χρειάστηκε λοιπόν να περάσουν 8 σχεδόν μήνες από τον Οκτώβριο του 2020, όταν ο δήμος Ορεστιάδας με δελτίο Τύπου ανακοίνωσε την προμήθεια των 6 απινιδωτών, να συμβεί το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο EURO 2020 το συγκεκριμένο περιστατικό, για να… θυμηθεί ο δήμαρχος κ.Μαυρίδης ότι είχε γίνει από τον Οκτώβριο η προμήθεια έξι πολύτιμων απινιδωτών για την υγεία των δημοτών του, για να αποφασίσει να γίνει χθες η παράδοση-τοποθέτηση τους. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, αλλά το ερώτημα γιατί δεν έγινε κάτι τέτοιο όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα και αν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να σωθεί κάποια ζωή κατοίκου της πόλης όλους αυτούς τους 8 μήνες και τους… θυμήθηκαν τώρα που είναι στην επικαιρότητα το θέμα και “πουλάει” επικοινωνιακά, δεν μπορούμε να μην το επισημάνουμε.

Γιατί όσο και αν αναζητήσαμε, μετά από τον Οκτώβριο που με δελτίο Τύπου ανακοινώθηκε η προμήθεια τους, κάποια είδηση για παράδοση-τοποθέτηση τους όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν υπάρχει. Τώρα προέκυψε, πρώτη φορά αργά το βράδυ του Σαββάτου μετά το συμβάν στο Δανία-Φινλανδία με τον Έρικσεν. Μάλιστα πέρα από τις αναρτήσεις, ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης έκανε χθες και δηλώσεις στην ΕΡΑ Ορεστιάδας τονίζοντας:

«Είναι πολύτιμοι έστω και μια ζωή να μπορέσεις να σώσεις», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο δήμαρχος, Βασίλης Μαυρίδης, με αφορμή την εγκατάσταση των νέων απινιδωτών. Στις 24 Οκτωβρίου που ανακοίνωσε πανηγυρικά την προμήθεια τους, στην ανακοίνωση τόνιζε:

“Η προμήθεια αυτή αποτελεί μία ουσιαστική πρωτοβουλία, η οποία συμβάλλει στην παροχή πολύτιμης βοήθειας, προκειμένου να σωθεί, όταν και εφόσον παραστεί ανάγκη, μία ανθρώπινη ζωή. Η προσπάθεια για τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας συνεχίζεται”. Μόνο που χρειάστηκε ο… Έρικσεν για να τους… θυμηθούν.

Τα κομβικά σημεία της πόλης που τοποθετήθηκαν οι 6 απινιδωτές, είναι.

– Κεντρική Πλατεία Δασίου (θα αλλάζει “κυκλικά” το ακριβές σημείο ανά έτος)

– Κλειστό Γυμναστήριο “Νίκος Σαμαράς”

– Παλιό Κλειστό Γυμναστήριο

– Δημοτικό Στάδιο

– Δημοτικό Κολυμβητήριο

– Αστυνομική Διεύθυνση

Ο απινιδωτής είναι ιατρική συσκευή η οποία, σε συνεργασία με καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, μπορεί να ανατάξει μια θανατηφόρα καρδιακή αρρυθμία. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός ηλεκτρικού σοκ και σε κάθε περίπτωση αποτελεί το πιο σημαντικό εργαλείο της αναζωογόνησης.

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*