Ιωάννης Σαρσάκης: Διδυμότειχο-Απέναντι από την πόλη των τυφλών…

Ιωάννης Σαρσάκης: Διδυμότειχο-Απέναντι από την πόλη των τυφλών…

Κείμενο του Ιωάννη Α. Σαρσάκη

(Ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Διδυμοτείχου)


Ο Βύζαντας ο Μεγαρεύς είχε πάρει το χρησμό από το μαντείο των Δελφών που έλεγε ότι «πρέπει να εγκατασταθεί απέναντι από την πόλη των τυφλών».

Αυτός ο χρησμός μου ήρθε στο μυαλό όταν ενημερώθηκα για τις θέσεις του Πρύτανη του ΔΠΘ κ. Αλέξανδρου Πολυχρονίδη, σχετικά με την πρότασή του για την προσωρινή και μόνιμη εγκατάσταση του Τμήματος Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο.

Βέβαια θα πρέπει να επισημάνω ότι η πρόταση του κ. Πρύτανη επισήμως δεν κοινοποιήθηκε από την Δημοτική Αρχή προς τους Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου μας, για…. αδιευκρίνιστους λόγους ……

Εν πάση περιπτώσει, ως Δημοτικοί Σύμβουλοι ενημερωθήκαμε από το διαδίκτυο !!! για αυτές τις πάρα πολύ σοβαρές προτάσεις που αφορούν το μέλλον της πόλης μας.

Συνοπτικά οι προτάσεις του κ. Πρύτανη ήταν οι εξής : ως προσωρινές εγκαταστάσεις, πρότεινε το κτίριο όπου στεγάζεται σήμερα το 1ο Γυμνάσιο Διδυμοτείχου και ως μόνιμη εγκατάσταση της Σχολής πρότεινε το χώρο πλησίον των εργατικών κατοικιών.

Όσον αφορά την επιλογή του 1ου Γυμνασίου, θεωρώ ότι αν πρέπει να μετακινηθούν μαθητές για να δοθεί λύση στην προσωρινή στέγαση της Σχολής, τότε είναι προτιμότερο να μετακινηθούν μαθητές Γυμνασίου και όχι Δημοτικού (συγκεκριμένα του 3ουΔΣ). Ο λόγος είναι προφανής, καθώς τα παιδιά του γυμνασίου μεταβαίνουν μόνα τους στο σχολείο και δεν χρειάζονται συνοδούς γονείς, και επίσης μπορούν να προσαρμοστούν πιο εύκολα σε μια τέτοια αλλαγή σε σχέση με παιδιά ηλικίας 6, 7 και 8 ετών.  Αυτό βέβαια είναι ένα σκεπτικό που σε κάποιους σαφώς και δεν θα είναι αρεστό, και ευλόγως θα αναρωτηθούν γιατί τα δικά μας παιδιά να πληρώσουν την αδράνεια των Δημοτικών Αρχών, στο να χωροθετήσουν ένα οικόπεδο (προβλεπόμενης έκτασης)  από το 2007 και εντεύθεν.

Σχετικά με την πρόταση του κ. Πρύτανη για τη μόνιμη εγκατάσταση της Σχολής στον χώρο πλησίον των εργατικών κατοικιών, βάση της οποίας έχω ονομάσει το παρόν άρθρο «απέναντι από την χώρα των τυφλών», θα πρέπει να τονίσω ότι με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, καθώς είναι και μία πρόταση που προσωπικά υποστήριξα στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο στις 24 Μαΐου 2021 και που βεβαίως πρότειναν και άλλοι αρχηγοί παρατάξεων.

Τα πλεονεκτήματα της υπόψη πρότασης, σε σχέση με την απόφαση του Δήμου Διδυμοτείχου να στεγαστεί η σχολή στις αποθήκες πλησίον του ΟΣΕ, είναι πολύ περισσότερα και ανοίγουν προοπτικές ανάπτυξης για την πόλη μας.

Κατά πρώτον, η Σχολή ή οι Σχολές θα βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό της πόλης, γεγονός που θα δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να μετακινούνται άνετα και δίχως συγκοινωνίες, τις οποίες δύσκολα θα μπορέσει να υποστηρίξει ο Δήμος αν τελικά επικρατήσει η πρόταση του, για τις αποθήκες πλησίον του ΟΣΕ. Και κατά δεύτερον η επιλογή για μόνιμη εγκατάσταση της Σχολής στο χώρο πλησίον των εργατικών κατοικιών, θα δώσει την ευκαιρία στο Δήμο να προχωρήσει σε μία ανάπλαση του περιφερειακού δρόμου και όλου του εκεί χώρου.

Άπ’ τη στιγμή που για τη θέση αυτή συμφωνεί και η Περιφέρεια, μας δίνεται μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να προχωρήσουμε και στη μετακίνηση των κοντέινερ και όποιων άλλων κατασκευών χρησιμοποιούνται από τους Ρομά συνδημότες μας, και να τους μεταφέρουμε στον πίσω χώρο, όπου υπάρχουν άδεια κτίρια ή να δημιουργήσουμε νέες υποδομές, όπου θα εγκατασταθούν, έχοντας τα άμεσα χρειαζούμενα, ύδρευση και ηλεκτροδότηση.

Επαναλαμβάνω και πιστεύω, ότι με τα σωστά βήματα από το Δήμο σε όλα τα παραπάνω και λόγω της δημιουργίας των κτιριακών δομών της 5ης έδρας του ΔΠΘ, θα έχουμε τη στήριξη της Περιφέρειας ΑΜ&Θ.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να πάψουμε να εθελοτυφλούμε και να “στυλώνουμε τα ποδάρια”, απλά θα πρέπει να ερμηνεύσουμε σωστά το ¨χρησμό¨ του κ. Πρύτανη, αλλά και της Περιφέρειας, οι οποίοι όπως προανέφερα μας ανοίγουν τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης.

Έκτος αν θέλουμε να παραμείνουμε γνωστοί ως η πόλη των τυφλών, που οι ταγοί της ¨εθελοτυφλώντας¨ δεν μπόρεσαν να δουν τα αυτονόητα πλεονεκτήματα που απορρέουν από τις προτάσεις του ΔΠΘ και την συναίνεση της Περιφέρειας ΑΜ&Θ.