Διδυμότειχο: ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ για την Σχολή Ψυχολογίας από το ΔΠΘ – Θα πάει Αλεξανδρούπολη αν…

Διδυμότειχο: ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ για την Σχολή Ψυχολογίας από το ΔΠΘ – Θα πάει Αλεξανδρούπολη αν…

-Η Σύγκλητος στην σημερινή συνεδρίαση της ξεκαθάρισε ότι οι αποθήκες της πρώην Ε.Α.Σ είναι εντελώς ακατάλληλες

-Ενέκρινε την πρόταση του Πρύτανη Α.Πολυχρονίδη για προσωρινή στέγαση στο 1ο Γυμνάσιο και όχι το 3ο Δημοτικό Σχολείο που επιμένει ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου

-Προσωρινή εγκατάσταση στην Αλεξανδρούπολη, αν συνεχίσει να καθυστερεί τις αποφάσεις και την υλοποίηση των προτάσεων του ΔΠΘ ο δήμος Διδυμοτείχου

Ψυχρολουσία για την λειτουργία της Σχολής Ψυχολογίας από φέτος στο Διδυμότειχο, αποτέλεσε η σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, αφού έκρινε ότι κάτι τέτοιο βρίσκεται στον “αέρα” και υπάρχει κίνδυνος για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 να λειτουργήσει προσωρινά στην Αλεξανδρούπολη.

Ήταν μια εξέλιξη που για όσους διαβάζουν το Evros-news.gr, δεν θα πρέπει να αποτέλεσε “κεραυνό εν αιθρία”. Τόσον καιρό επισημαίναμε ότι οι χειρισμοί του δημάρχου Διδυμοτείχου Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου στο συγκεκριμένο, κομβικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον της πόλης ζήτημα, έκρυβαν κινδύνους να χαθεί τελικά η τεράστια ευκαιρία ίδρυσης της 5ης έδρας του ΔΠΘ, με έναρξη από φέτος του Τμήματος Ψυχολογίας. Τόσο η επιλογή και η επιμονή στις εντελώς ακατάλληλες αποθήκες της πρώην Ε.Α.Σ που βρίσκονται δίπλα στον Σιδηροδρομικό σταθμό για μόνιμη στέγαση, όσο και ο χειρισμός της προσωρινής στέγασης στο 3ο Δημοτικό σχολείο, δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα και αχρείαστες αντιπαραθέσεις, κόντρες και διχασμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Διδυμότειχο: Επιστολή-κόλαφος Πολυχρονίδη σε Χατζηγιάννογλου. “Η προσωρινή στέγαση είναι για 5 χρόνια – Ακατάλληλες οι αποθήκες”

Άγνωστο από ποιον επηρεαζόμενος, ο κ.Χατζηγιάννογλου αντί να βρει την “χρυσή τομή” με το ΔΠΘ τόσο για την προσωρινή όσο και την μόνιμη στέγαση της Σχολής Ψυχολογίας και να αξιοποιήσει μάλιστα την τεράστια ευκαιρία δημιουργίας και Πανεπιστημιούπολης, που θα έφερνε και δεύτερο Τμήμα ΑΕΙ, αναλώθηκε δυστυχώς σε ακατανόητους εγωισμούς, που διέκρινε οποιοσδήποτε διάβασε την αλληλογραφία του με τον Πρύτανη Αλέξανδρο Πολυχρονίδη. Έτσι ήρθε η σημερινή… ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ από την Σύγκλητο, που ξεκαθαρίζει:

  • Η προσωρινή στέγαση θα γίνει στο 1ο Γυμνάσιο και όχι το 3ο Δημοτικό σχολείο
  • Είναι ακατάλληλες οι αποθήκες της πρώην Ε.Α.Σ για μόνιμες εγκαταστάσεις και υποβαθμίζουν βάναυσα την ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος
  • Εγκρίνει απολύτως τις προτάσεις για τους χώρους προσωρινής και μόνιμης εγκατάστασης του υπό ίδρυση Τμήματος Ψυχολογίας, όπως αυτές διατυπώθηκαν στο έγγραφο του Πρύτανη του Δ.Π.Θ. προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Διδυμοτείχου.
  • Τέλος αναφέρει ότι αν δεν βρεθεί λύση, η Σχολή Ψυχολογίας θα λειτουργήσει προσωρινά στην Αλεξανδρούπολη

Η ανακοίνωση του ΔΠΘ για την συνεδρίαση της Συγκλήτου αναφέρει:

“Η Σύγκλητος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης προβληματίζεται διαπιστώνοντας ότι, παρά τις επανειλημμένες από την πλευρά της Πολιτείας διαβεβαιώσεις για την ακαδημαϊκή ανάπτυξη του Ιδρύματος με την ίδρυση συγκεκριμένων νέων Τμημάτων, προσώρας το μόνο Τμήμα που είναι υπό ίδρυση, είναι το Τμήμα Ψυχολογίας με έδρα το Διδυμότειχο.


Επιβεβαιώνει τη βούλησή της για τη λειτουργία από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 του υπό ίδρυση Τμήματος Ψυχολογίας με έδρα το Διδυμότειχο, μόνον εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της ακαδημαϊκώς προσήκουσας εγκατάστασής του.
Θεωρεί ότι η Σύγκλητος είναι το αποκλειστικά αρμόδιο όργανο για τη διαπίστωση των παραπάνω προϋποθέσεων και αποκρούει απολύτως κάθε παρέμβαση τρίτων (σ.σ.έχει ενδιαφέρον να μάθουμε ποιους ακριβώς εννοεί η αναφορά αυτή) με γνώμονα μη ακαδημαϊκά κριτήρια.
Κρίνει τον προταθέντα χώρο των αποθηκών Ε.Α.Σ. ως παντελώς ακατάλληλο για την προσωρινή ή μόνιμη εγκατάσταση του υπό ίδρυση Τμήματος Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο και θεωρεί ότι ο χώρος αυτός, πέραν της πρακτικής ακαταλληλότητάς του, υποβαθμίζει βάναυσα την ακαδημαϊκή λειτουργία του Τμήματος και υπονομεύει τη στελέχωσή του με μέλη Δ.Ε.Π. αλλά και την επιλεξιμότητά του από υποψήφιους φοιτητές, υποσκάπτοντας έτσι τη βιωσιμότητά του ως Ακαδημαϊκής Μονάδας.
Εγκρίνει απολύτως τις προτάσεις για τους χώρους προσωρινής και μόνιμης εγκατάστασης του υπό ίδρυση Τμήματος Ψυχολογίας, όπως αυτές διατυπώθηκαν στο έγγραφο του Πρύτανη του Δ.Π.Θ. προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Διδυμοτείχου.
Διαδηλώνει την έντονη ανησυχία της για την παρατηρούμενη καθυστέρηση λήψης των αποφάσεων που απαιτούνται για τη λειτουργία του υπό ίδρυση Τμήματος Ψυχολογίας από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.
Τέλος, εξουσιοδοτεί τις Πρυτανικές Αρχές να αναζητήσουν και να προτείνουν προς τη Σύγκλητο εναλλακτικές λύσεις για την προσωρινή εγκατάσταση του υπό ίδρυση Τμήματος Ψυχολογίας σε άλλη πόλη του νομού, όπως η Αλεξανδρούπολη, έδρα της Σχολής όπου ανήκει το Τμήμα,  αν τελικά δεν ευδοκιμήσει η εγκατάστασή του στην πόλη του Διδυμοτείχου με αδιαπραγμάτευτες τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις λειτουργίας του.