Επιστολή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: “Σταματήστε την χρηματοδότηση Υπερδομών σε Έβρο, νησιά. Είναι παράνομες”

Επιστολή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: “Σταματήστε την χρηματοδότηση Υπερδομών σε Έβρο, νησιά. Είναι παράνομες”

-Στην Χίο κινούνται με όλους τους τρόπους για ν’ αποτρέψουν τις υπερδομές

-Εμείς στον Έβρο ακόμα περιμένουμε Χρυσοχοίδη και… Τεχνικά Δελτία!!!

Επιστολή προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ζητώντας της να σταματήσει την χρηματοδότηση των Υπερδομών σε Έβρο και νησιά γιατί είναι παράνομες, στάλθηκε από την Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα.

Η επιστολή στάλθηκε με αφορμή τους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε για την επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου, είτε για την κατασκευή νέων δομών στα νησιά, συνολικού ποσού  176.576.000,00 (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%). Μεταξύ άλλων στην κ. Φον Ντερ Λάιεν, επισημαίνονται τα εξής:
“Κυρία Πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Πριν τέσσερα περίπου χρόνια, στις 14-2-2017, με επιστολή μας προς τον τότε ομόλογό σας κ. Γιούνγκερ, ενημερώναμε ως πολίτες ενός Ελληνικού – Ευρωπαϊκού ακριτικού νησιού, της Χίου, για τις επιπτώσεις που βιώνουμε ως πρώτο σημείο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών. Πολλά από όσα τότε περιγράφαμε εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να είναι, δυστυχώς, επίκαιρα.
Πέντε χρόνια μετά, βρισκόμαστε με τα ίδια ερωτήματα και την αντιμετώπιση των ίδιων προβλημάτων, πολλώ δε μάλλον με την κατάσταση να επιδεινώνεται για τις περιοχές των ελληνοτουρκικών – ευρωτουρκικών συνόρων από τη δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων υποδοχής, διαμονής και εγκλωβισμού μεταναστών, πλέον. Πέντε νησιά της ευαίσθητης γεωπολιτικά περιοχής του Αιγαίου και ο Έβρος καλούνται να σηκώνουν το βάρος των μεταναστευτικών ροών με τη μόνιμη υποβάθμιση των περιοχών που διαβιούμε.
Όπως γνωρίζετε το Ελληνικό Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εξέδωσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς κατασκευαστικές εταιρείες για την κατασκευή 3 Δομών “πακέτο” σε Λέσβο, Χίο και Έβρο (αριθμός “ευρωπαϊκού ΑΔΑ” 21PROC008691923 2021-05-31), με ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμέτοχης να ορίζεται η 14/06/2021.
Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης, ύψους 176.576.000,00 (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%) κατανέμεται ανά επιμέρους δομή ως έξης:
• Κατασκευή Δομής Λέσβου: 94.207.793,64 €
• Κατασκευή Δομής Χίου: 58.990.338,06 €
• Αναβάθμιση Δομής Φυλακίου Έβρου: 23.377.868,30 €
Θα θέλαμε να σας εκφράζουμε την εντονότατη αντίθεσή μας για αυτό το σχεδιασμό που χρηματοδοτείτε και ειδικότερα σχετικά με το νέο κέντρο προσφύγων – μεταναστών που πρόκειται να δημιουργηθεί στη Χίο . Τα κέντρα αυτά έχουν μεγέθη τεράστια, που υπερβαίνουν κάθε ανθρώπινη και νησιωτική κλίμακα.
Τέσσερα χρόνια μετά την προηγούμενη επιστολή μας , επαναλαμβάνονται πολιτικές που έχουν αποδεδειγμένα αποτύχει. Και αυτό δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για την προσέγγιση σε επίπεδο Ε.Ε. για ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό θέμα, όπως είναι το μεταναστευτικό.
Πολιτικές που στέλνουν λανθασμένα μηνύματα με αποτέλεσμα την υπερσυγκέντρωση ανθρώπων εντός Ε.Ε και ειδικότερα στα σύνορα, τους πνιγμούς από επικίνδυνα θαλάσσια περάσματα, την επιδότηση των λαθροδιακινητών, την αύξηση της παράνομης μετανάστευσης και τελικά την πολιτική – οικονομική ομηρία της Ε.Ε. από τα κράτη που υποκινούν την μετανάστευση προς ίδιον όφελος .
Από την άλλη , μεμονωμένα ευρωπαϊκά κράτη επιλέγουν η εξέταση ασύλου να γίνεται εκτός Ε.Ε. (π.χ. Δανία), ώστε να αποφευχθεί το λάθος μήνυμα που στέλνεται από την ΕΕ, πρόταση που σας είχε τεθεί και από την Παγχιακή Επιτροπή ΑΓΩΝΑ με την μεταφορά των hotspots εκτός Ευρωπαϊκού εδάφους.
Επιπλέον είναι πλέον καθαρό ότι πολιτικές μετεγκατάστασης (resettlement) από τρίτες χώρες, που λαμβάνουν ιδιαίτερα υψηλή οικονομική ενίσχυση από την Ε.Ε., εγκαταλείπονται και επιλέγεται περαιτέρω υποβάθμιση των ακριτικών περιοχών της Ελλάδας (και της Ε.Ε.) με τη δημιουργία δομών, στις οποίες πρακτικά καλούνται να εισέρχονται ως σημεία εισόδου μετανάστες, συχνά καθοδηγούμενοι από διακινητές.
Η παρούσα επιστολή έχει ως κύριο σκοπό την ενημέρωσή σας, ώστε κατά το δυνατό να αποφευχθούν πράξεις και έργα που θα εκθέσουν την ΕΕ. Η ακύρωση της κατασκευής των μεταναστευτικών υπερδομών (οι οποίες είναι χωρίς νομιμοποίηση) θα ήταν προς την σωστή κατεύθυνση, διότι θα σταματήσει να πυροδοτείται ένταση προς τις τοπικές κοινωνίες.
Αντίθετα η δημιουργία αυτών θα οδηγήσει στη διαμόρφωση συνθηκών, ειδικά στους τόπους πρώτης υποδοχής, όπως στα νησιά του Αιγαίου και τον Έβρο, που θα αποκλίνουν από τις ευρωπαϊκές αξίες και την “Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας”.
ΥΓ. Στην επιστολή μας του 2017 είχαμε λάβει την απάντηση από τον προκάτοχό σας (Ref. Ares(2017)1630782 – 27/03/2017) με εμφανή την προσπάθεια να καθησυχαστούμε ως προς τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού και με αναφορές σε πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης και στήριξης των νησιών μας, τις οποίες ακόμα και σήμερα τις ακούμε ως «αντίμετρα» για την δημιουργία των υπερδομών.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*