Μπορούμε να επιλέξουμε το νερό που πίνουμε;

Μπορούμε να επιλέξουμε το νερό που πίνουμε;

 

Το νερό είναι ζωή. Αν παίζαμε ένα παιχνίδι, που ζητούμενο θα ήταν να βρούμε λέξεις που να δηλώνουν ή να περιλαμβάνουν την ζωή στην σημασία τους ή στην ουσία της έννοιάς τους, το νερό θα ήταν σίγουρα από τις πρώτες που θα βρίσκαμε.

Η θεωρία της ιεράρχησης των ανθρώπινων αναγκών, γνωστή και ως Πυραμίδα του Maslow, κατατάσσει το νερό, μαζί με την τροφή, τον ύπνο και την θέρμανση στην πρώτη της κλίμακα. Βρίσκεται δηλαδή στις βασικές ανάγκες διαβίωσης του ανθρώπινου είδους, που όταν αυτές  ικανοποιηθούν, τότε ο άνθρωπος θα μπορέσει να στοχεύσει και πιο ψηλά, για να ικανοποιήσει ανάγκες που έχουν να κάνουν με την ψυχή και τα συναισθήματά του.

Νερό, το βασικό αγαθό σε κάθε σπίτι

Το νερό είναι ένα βασικό αγαθό που πλέον υπάρχει σε κάθε οικία στις προηγμένες χώρες. Τα διάφορα συστήματα ύδρευσης είναι σχεδιασμένα, μετά τους μηχανισμούς καθαρισμού που γίνονται στην πηγή προέλευσης, να διαχέουν το νερό μέσα από χιλιόμετρα σωλήνων και σωληνώσεων. Στην χώρα μας η ποιότητα του νερού που μαζεύεται στα υδραγωγεία είναι καλή και χρειάζεται λίγα στάδια επεξεργασίας μέχρι να φτάσει στα σπίτια μας.

Το νερό που καταναλώνουμε είναι κυρίως εμφιαλωμένο και πόσιμο. Το εμφιαλωμένο συσκευάζεται από εταιρίες σύμφωνα με τα πρότυπα υγιεινής που ισχύουν. Η μεγαλύτερη όμως κατανάλωση γίνεται σε πόσιμο νερό από την ύδρευση οικιών και καταστημάτων, με ασφαλείς διαδικασίες καθαρισμού να γίνονται μέχρι την πόση του. Το ταξίδι όμως του νερού μέσα από τις σωληνώσεις είναι μεγάλο και λύσεις όπως τα φίλτρα νερού προσφέρουν ασφάλεια και σιγουριά πριν την κατανάλωσή του.

Τι προσφέρει το νερό στον οργανισμό

Το νερό δίνει ζωή και υγεία με κάθε δυνατό τρόπο στο ανθρώπινο σώμα, όπως και σε κάθε ζώντα οργανισμό. Ο ανθρώπινος οργανισμός συγκεκριμένα, μπορεί να αντέξει μόνο λίγες μέρες χωρίς να πιει σταγόνα νερό. Παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγείας μας, γιατί με την βοήθειά του αποβάλλονται τοξικές και άλλου είδους επιβλαβείς ουσίες. Μέσω του αίματος διαχέει στα κύτταρα θρεπτικές ουσίες και οξυγόνο. Ενυδατώνει τον οργανισμό, ξεδιψά και δροσίζει. Η ενυδάτωση επίσης βοηθά σημαντικά τον εγκέφαλο και ειδικά τις εύρυθμες λειτουργίες του που σχετίζονται με την μνήμη, την μάθηση και την διάθεση.

Όταν ένας οργανισμός δεν καταναλώσει την απαραίτητη ποσότητα υγρών που χρειάζεται, τότε υπάρχουν επιβαρυντικές συνέπειες στην υγεία. Ένα από τα πρώτα προβλήματα που δημιουργεί είναι η αφυδάτωση, με συνέπεια τις μειωμένες εγκεφαλικές λειτουργίες της μνήμης και της αντίληψης. Αν η μη πρόσληψη υγρών συνεχιστεί, μεγαλώνουν και τα προβλήματα υγείας, καθώς αρχίζουν να υπολειτουργούν όλα τα κύρια συστήματα του σώματος, όπως του ουροποιητικού και του καρδειαγγειακού.

Από που προσλαμβάνει νερό ο οργανισμός

Η κύρια πηγή πρόσληψης είναι το ίδιο το νερό, όμως ο οργανισμός ενυδατώνεται και με έμμεσο τρόπο, μέσω της λήψης τροφών και υγρών. Ένας πολύ γενικός κανόνας αφορά την ποσότητα υγρών στο ίδιο το τρόφιμο. Όσο πιο «στεγνό» είναι (όπως τα δημητριακά), τόσο πιο μικρή είναι και η ποσότητα του νερού που περιέχει (με συγκρινόμενο παράδειγμα ένα φρούτο), άρα και η πρόσληψη του νερού συγκριτικά θα είναι και μικρότερη.

Η απορρόφηση του νερού που κάνει ο κάθε οργανισμός εξαρτάται από παράγοντες που σχετίζονται με την ποσότητα νερού που περιέχει το κάθε τρόφιμο, αλλά και από την δυνατότητα απορρόφησης που έχει, που μεταβάλλεται αν η σύστασή του περιέχει ζάχαρη ή αλάτι. Για την εύρυθμη όμως λειτουργία του οργανισμού χρειάζεται πέρα από την έμμεση λήψη υγρών, να γίνεται καθημερινή άμεση κατανάλωση του ίδιου του νερού.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*