“Ξύπνησε” ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου και ζητάει τοποθέτηση Απινιδωτών σε αθλητικούς χώρους, σχολεία, λόγω… Έρικσεν

“Ξύπνησε” ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου και ζητάει τοποθέτηση Απινιδωτών σε αθλητικούς χώρους, σχολεία, λόγω… Έρικσεν

Χρειάστηκε να σημειωθεί το συγκλονιστικό περιστατικό σε αγώνα του EURO 2020, με τον Δανό Έρικσεν να παθαίνει καρδιακή ανακοπή και ευτυχώς να μην του κοστίζει την ζωή, για να “ξυπνήσουν” ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου.

Μάλιστα ο πρώτος με ανακοίνωση του, με την οποία έσπευσε να υιοθετήσει, να δηλώσει πως συμφωνεί και στηρίζει τις απόψεις αυτές και να την κοινοποιήσει και ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου, ζητάνε την άμεση τοποθέτηση Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών (ΑΕΑ) σε όλους τους αθλητικούς χώρους και στις σχολικές μονάδες. Τόσα χρόνια δηλαδή, δεν είχαν διαπιστώσει την ανάγκη να συμβεί κάτι τέτοιο;

Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που βρίσκει σύμφωνο και τον Ιατρικό Σύλλογο του νομού μας αναφέρει:

“Την άμεση τοποθέτηση Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών (ΑΕΑ) σε όλους τους αθλητικούς χώρους και στις σχολικές μονάδες ετήσιο ιατρικό επανέλεγχο όλων των αθλούμενων με καρδιολογικές εξετάσεις, αλλά και την καθιέρωση μαθήματος Αγωγής Υγείας στα σχολεία, ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με επιστολή του στην υπουργό Παιδείας, κ. Ν. Κεραμέως και τον Υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Ε. Αυγενάκη.
Με αφορμή τα δύο πρόσφατα περιστατικά καρδιακής ανακοπής σε αθλητικούς χώρους, το ένα σε αγώνα ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και το άλλο στα Μουδανιά Χαλκιδικής, ο ΠΙΣ ζητά να αποφασισθεί άμεσα η λήψη μέτρων ώστε να θα σωθούν ανθρώπινες ζωές.
Ειδικότερα ο ΠΙΣ στην επιστολή του ζητά:
. 1) Να τοποθετηθεί Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής (ΑΕΑ) σε κάθε αθλητικό χώρο ανοικτό ή κλειστό.
. 2) Να υπάρχει ΑΕΑ σε όλες τις σχολικές μονάδες και σχολικά συγκροτήματα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.
. 3) Σε κάθε διεξαγωγή αθλητικών δραστηριοτήτων και αγώνων οποιουδήποτε επιπέδου να υπάρχει ΑΕΑ, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό.


. 4) Να καθιερωθεί επιτέλους το μάθημα Αγωγής Υγείας ως αυτόνομο μάθημα-αντικείμενο στο ωρολόγιο σχολικό πρόγραμμα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με ιδιαίτερη ενότητα τις πρώτες βοήθειες, την Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και εκπαίδευση στους ΑΕΑ.
. 5) Εκπαίδευση και ετήσια επανεκπαίδευση όλων των αθλουμένων – μελών αθλητικών συλλόγων, όλων των αθλημάτων, σε βασική ΚΑΡΠΑ και χρήση ΑΕΑ.
. 6) Ετήσιο ιατρικό επανέλεγχο όλων των αθλουμένων, στον οποίο θα περιλαμβάνεται καρδιολογική εξέταση με υπέρηχο καρδιάς (triplex), που θα επισυνάπτεται στο δελτίο του αθλητή.
. 7) Επαναφέρουμε, τέλος, την πρότασή μας προς την Υπουργό Παιδείας, κυρία Νίκη Κεραμέως, σχετικά με την προσφορά βοήθειας των ιατρικών συλλόγων προς την εκπαιδευτική κοινότητα σε θέματα Αγωγής Υγείας.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*