Ορεστιάδα: Μόνος του έκανε απολογισμό 2020 ο Μαυρίδης – Αποχώρησε σύσσωμη η αντιπολίτευση

Ορεστιάδα: Μόνος του έκανε απολογισμό 2020 ο Μαυρίδης – Αποχώρησε σύσσωμη η αντιπολίτευση

Μόνος του έκανε τον θεσμοθετημένο ετήσιο Απολογισμό για το προηγούμενο έτος 2020 χθες βράδυ ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης και η δημοτική του αρχή, αφού σύσσωμη η αντιπολίτευση αποχώρησε καταγγέλοντας την απουσία πολιτών και φορέων του δήμου.

Αρχικά διαβάστηκε η επιστολή της δημοτικής παράταξης “Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών Δ. Ορεστιάδας – Είναι Στο Χέρι Μας”, η οποία κατήγγειλε την διαδικασία και δεν πήρε μέρος. Ακολούθησε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μαρία Γκουγκουσκίδου, η οποία συμφώνησε με όσα επεσήμανε η συγκεκριμένη παράταξη, κατηγόρησε τον κ.Μαυρίδη για αλαζονεία, καταστρατήγηση κανονισμών και λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου αλλά και την περιφρόνηση της συγκεκριμένης διαδικασίας απολογισμού.

Ο Απολογισμός έγινε τελικά μόνο από τη δημοτική αρχή, ενώ όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις αποχώρησαν με τους επικεφαλής να εκφράζουν και εκείνοι την αντίρρησή τους για τον τρόπο και το χρόνο που πραγματοποιήθηκε αυτή η Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Γκουγκουσκίδου: Η δημοτική αρχή Μαυρίδη αποδείχθηκε μοιραία

στη διαχείριση κορονοϊού, ΚΥΤ Φυλακίου και Πανεπιστημίου

Με ανακοίνωση της η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης “Δήμος Ορεστιάδας Τόπος Να Ζω” επισημαίνει τους λόγους που αποχώρησε από την συγκεκριμένη διαδικασία και κατηγόρησε την δημοτική αρχή πως αποδείχθηκε μοιραία στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, του ΚΥΤ Φυλακίου και του Πανεπιστημίου. Όπως ανέφερε στην ανακοίνωση της:
“Κοινοποιούμε στους δημότες του Δήμου Ορεστιάδας την τοποθέτηση της παράταξής μας στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής έτους 2020, από την οποία αποχωρήσαμε καταγγέλλοντας ότι η δημοτική αρχή καταστρατήγησε τις διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και τον Κανονισμό Λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου και δεν κάλεσε στη συνεδρίαση αυτή τους κατοίκους του Δήμου, καθώς και τους συνδικαλιστικούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς του Δήμου για να εκφράσουν την άποψή τους.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΕΤΟΥΣ 2020
Συζητάμε σήμερα τον απολογισμό του 2020 του Δήμου μας, μια από τις κορυφαίες διαδικασίες του δημοτικού συμβουλίου. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ο νομοθέτης προβλέπει να γίνεται σε ειδική, για το σκοπό αυτό, συνεδρίαση.
Η σημερινή ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, του δεύτερου χρόνου διακυβέρνησης μετά τις πρόσφατες εκλογές, αλλά ουσιαστικά η έβδομη συνεχής χρονιά διακυβέρνησης του Δήμου από τη διοίκηση Μαυρίδη, διεξάγεται σε μια ιδιαίτερη χρονική στιγμή και σε ένα δύσκολο από κάθε άποψη κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον, λόγω της πρωτοφανούς πανδημίας που πλήττει τον κόσμο μας.
Για τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής έτους 2020, θέλω να σημειώσω:
Πρώτον: Η δημοτική αρχή πήρε βαθμό κάτω από τη βάση στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης τοπικά.
Δεύτερον: Η δημοτική αρχή αποδείχθηκε μοιραία στα δύο κρίσιμα θέματα που απασχόλησαν τον Δήμο μας τη χρονιά που πέρασε και θα συνεχίσουν να την απασχολούν και το παρόν έτος, ήτοι τις δομές φιλοξενίας μεταναστών στο Φυλάκιο και την Πανεπιστημιακή μας Σχολή
Τρίτον: Τη χρονιά που μας πέρασε η διοίκηση Μαυρίδη διατήρησε και ενέτεινε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, ήτοι την απουσία ενός Τοπικού Αναπτυξιακού Σχεδιασμού που θα υπηρετείται με συνέπεια, τις απευθείας αναθέσεις έργων σε ημετέρους, την αποποίηση των ευθυνών της και τη μετάθεσή τους πάντα αλλού, την επικοινωνιακή μόνο διαχείριση των τοπικών κρίσεων μέσω του ελέγχου της ενημέρωσης.
Πρώτον: Και για να ξεκινήσω με την πρωτοφανή υγειονομική κρίση που βιώνουμε, πρωτοφανής ήταν και η αδράνεια της δημοτικής αρχής σχετικά με τη διαχείρισή της. Τα υγειονομικά μέτρα που ελήφθησαν στον Δήμο μας ήταν μόνο αυτά για τα οποία μερίμνησε η πολιτεία και οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες. Πέραν αυτών σε καμία πρόσθετη δράση δεν προχώρησε ο Δήμος Ορεστιάδας. Δεν φρόντισε για επιπρόσθετους ελέγχους των δημοτών με τεστ, δεν οργάνωσε ενημερώσεις του πληθυσμού του Δήμου μας για την ενδεδειγμένη συμπεριφορά σε σχέση με την πανδημία, δεν συνεργάστηκε με την αστυνομία έτσι ώστε να ληφθούν μέτρα αποτροπής του συνωστισμού, με αποτέλεσμα σε κάποιες χρονικές περιόδους να έχει εμφανιστεί αυξημένη διασπορά του κορωνοϊού στην τοπική κοινωνία.
Αλλά και για τη στήριξη των δημοτών, που επλήγησαν από τα υγειονομικά μέτρα που έλαβε η πολιτεία, καμία μέριμνα δεν έλαβε η δημοτική αρχή. Κινήθηκε μέσα στα πολύ περιορισμένα πλαίσια των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, παρά το γεγονός ότι μπορούσε να προβεί σε επιπλέον παροχές, όπως άλλωστε έκαναν άλλοι Δήμοι της χώρας μας. Η παράταξή μας, με αίσθημα ευθύνης και λαμβάνοντας υπόψη τις πιέσεις που δέχονται οι επαγγελματίες λόγω των υγειονομικών μέτρων, αλλά και τις δυνατότητες του Δήμου, προτείναμε 50% μείωση στα ανταποδοτικά τέλη για όλους τους επαγγελματίες και όλες τις επιχειρήσεις όλων των κλάδων που έχουν έδρα τον Δήμο Ορεστιάδας και όχι μόνο αυτών που έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση, τόσο στο σχετικό δημοτικό συμβούλιο του έτους 2020 όσο και στο χθεσινό, πρόταση η οποία δεν έγινε δεκτή από τη διοίκηση Μαυρίδη, παρά το γεγονός μάλιστα ότι τα έσοδα του Δήμου αυξήθηκαν από τα ανταποδοτικά τέλη με τον νόμο 4647/2019 που υποχρέωσε τους πολίτες να δηλώσουν τα επιπλέον τετραγωνικά στις οικίες και στις επαγγελματικές έδρες τους. Η δημοτική αρχή αρκέστηκε στα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης και αρνήθηκε να στηρίξει του επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις του Δήμου μας.
Και μιας και αναφέρομαι στους επαγγελματίες και στις επιχειρήσεις θα αναφερθώ για μία ακόμη φορά στη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, η οποία, το φωνάζουμε εδώ και χρόνια, είναι η μόνη λύση για να αποφύγουμε την περαιτέρω συρρίκνωση της τοπικής οικονομίας και τα λουκέτα και θα αποτελέσει μια γενναία ώθηση για τη χειμαζόμενη τοπική οικονομία και τους επαγγελματίες. Έχουμε θέσει επανειλημμένα την πρόταση αυτή στο δημόσιο διάλογο, να εφαρμοσθεί και στον Βόρειο Έβρο η υπ’ αριθμ. 112/2006 οδηγία του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως εφαρμόζεται στα νησιά, ως μια ευκαιρία, μια πρόκληση να ενωθούν όλες οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις, οι φορείς της περιοχής, γύρω απ’ αυτόν τον στόχο. Και αναφέρομαι και πάλι στο θέμα αυτό στη χρονική αυτή στιγμή ενόψει και του γεγονότος ότι η μείωση του ΦΠΑ κατά 30% στα νησιά κατέστη πλέον μόνιμη εδώ και μερικές ημέρες.
Δεύτερον: Κυρίαρχο θέμα που απασχόλησε τον Δήμο μας ήταν πέραν πάσης αμφισβήτησης η προσπάθεια της κυβέρνησης να υλοποιήσει νέα δομή φιλοξενίας μεταναστών, σε επέκταση των ήδη υφιστάμενων Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) στο Φυλάκιο. Την προσπάθεια αυτή όλοι οι υπόλοιποι την αντιληφθήκαμε με την αιφνιδιαστική κίνηση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να δημοσιεύσει τη σχετική πρόσκληση στις 29 Δεκεμβρίου 2020. Δεδομένο και αδιαμφισβήτητο όμως είναι πλέον σε όλους το γεγονός ότι ο Δήμαρχος Ορεστιάδας γνώριζε τις προθέσεις της κυβέρνησης εξαρχής, απέκρυψε δε τη γνώση του αυτή. Παρείχε έτσι κάλυψη στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, καθησυχάζοντας τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας, ισχυριζόμενος ότι το θέμα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο και τους επιδέξιους χειρισμούς του. Αποτράπηκαν έτσι οποιεσδήποτε αντιδράσεις, κινητοποιήσεις, εκφράσεις αντίθετων απόψεων από τοπικούς θεσμικούς φορείς, οι οποίες θα δήλωναν την αδιαπραγμάτευτη αντίρρηση όλης της τοπικής κοινωνίας σε μια τέτοια προοπτική.
Οι μοναδικές αντιδράσεις στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για την ίδρυση της νέας δομής σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από την Επιτροπή Αγώνα που συγκροτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2021, μετά από πρόταση της δικής μας παράταξης, με τη συμμετοχή των αρχηγών όλων των δημοτικών δυνάμεων. Θετικό αποτέλεσμα της δράσης της επιτροπής, κυρίως όμως του αγώνα όλης της τοπικής κοινωνίας που συμμετείχε ενεργά και δυναμικά σε κάθε κινητοποίηση που διοργανώθηκε, ήταν η ανακοίνωση της απόφασης της Κυβέρνησης να μην αυξήσει τη δυναμικότητα του ΚΥΤ Φυλακίου. Την Επιτροπή όμως αυτή εσείς ο ίδιος κ. Δήμαρχε οδηγήσατε σε διάλυση, με τις παραλείψεις σας, τις καθυστερήσεις σας, το έλλειμμα ενημέρωσης από την πλευρά σας, δελτία τύπου που καθυστερούσαν αδικαιολόγητα να δημοσιοποιηθούν ή και δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ, παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή συνερχόταν και αποφάσιζε, συναντήσεις που πραγματοποιούσατε μόνος σας ενώ θα έπρεπε να παρίστανται σ’ αυτές όλα τα μέλη της Επιτροπής, αποφάσεις της Επιτροπής που δεν υλοποιούνταν, στο τέλος δε, το σημαντικότερο, η άρνησή σας να συμπράξετε σε νέους τρόπους δράσης, όπως την απειλή παραίτησης σύσσωμου του δημοτικού συμβουλίου, που προτάθηκε από όλη την αντιπολίτευση. Από τη διάλυση της Επιτροπής, στις 20 Απριλίου, έως και σήμερα, εδώ και δύο μήνες δηλαδή, ουδέν. Καμία αντίδραση, καμία δράση, καμία ανακοίνωση, καμία ενημέρωση.
Πολύ σημαντικό επίσης θέμα που προέκυψε είναι ο κίνδυνος να οδηγηθούν σε κλείσιμο τα Πανεπιστημιακά Τμήματα στην πόλη μας, λόγω της ελαχιστοποίησης των φοιτητών τους, στην οποία οδηγούν τόσο ο νόμος Γαβρόγλου της προηγούμενης κυβέρνησης με την άκριτη Πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ όσο και ο νόμος Κεραμέως της παρούσας κυβέρνησης με τη θεσμοθέτηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
Υπαίτια και υπεύθυνη για τις εξελίξεις αυτές στην Πανεπιστημιακή μας Σχολή όμως είναι και δημοτική αρχή του κ. Μαυρίδη και ο ίδιος ο δήμαρχος ο κ. Μαυρίδης, ο οποίος δεν έκανε το παραμικρό όλα αυτά τα χρόνια στην κατεύθυνση της στήριξης της Πανεπιστημιακής μας Σχολής και της δημιουργίας στην πόλη μας ενός ελκυστικού περιβάλλοντος για τους φοιτητές και τους καθηγητές. Χρησιμοποίησε πάντα τη Σχολή μόνο επικοινωνιακά στην κατεύθυνση της εξασφάλισης εκλογικής πελατείας, χωρίς όμως καμία ουσιαστική συμβολή στη διασφάλιση της βιωσιμότητα της Σχολής και κυρίως της περαιτέρω ανάπτυξής της. Αδιαφόρησε, απαξίωσε, χλεύασε όλους όσους εκφράσαμε διαχρονικά τις ανησυχίες μας για το μέλλον της Σχολής στον Δήμο μας, τις δημοτικές παρατάξεις, τους φοιτητές, το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό της Σχολής. Μόνο μια βόλτα να κάνει κανείς μπροστά από τις κτιριακές εγκαταστάσεις της Σχολής και μια ματιά να ρίξει στον όμορο χώρο που επί χρόνια στέγαζε το δημοτικό αμαξοστάσιο και σήμερα στεγάζει κάθε εγκαταλειμμένο δημοτικό όχημα, κάθε άχρηστο αντικείμενο, κάθε σκουπίδι και κάθε βρωμιά αντιλαμβάνεται πόσο χαμηλά βρίσκεται η Πανεπιστημιακή μας Σχολή στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής. Ακόμα και τώρα, ακριβώς μπροστά στην ορατή προοπτική του κλεισίματος της Πανεπιστημιακής μας Σχολής, στέκει μοιραίος και άβουλος, χωρίς να προτείνει το παραμικρό, χωρίς να δείχνει ότι αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των στιγμών.
Και όχι μόνο αυτό, συνεχίζει να ψεύδεται σε σχέση με την αναγκαιότητα επιπλέον φοιτητικών εστιών για τη στέγαση των φοιτητών, ισχυριζόμενος με αισχρότητα ότι η Ορεστιάδα δεν έχει ανάγκη από «ντουβάρια», ενώ ο ίδιος ο Κοσμήτορας της Σχολής μας, ο κ. Κουτρούμπας, δηλώνει ότι αν είχαμε περισσότερες εστίες, περισσότεροι φοιτητές θα φιλοξενούνταν σ’ αυτές. Στο χθεσινό βέβαια δημοτικό συμβούλιο, κάτω από την πίεση της πραγματικότητας, άλλαξε τη στάση του. Για πρώτη φορά δήλωσε ότι “τέλος πάντων, όλα κι όλα, 10 δωμάτια χρειάζονται επιπλέον στη φοιτητική εστία της Ορεστιάδας για να καλύψουν τις ανάγκες”.
Εμείς ζητήσαμε ήδη από τις 14 Απριλίου τη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα, έως σήμερα όμως η διοίκηση Μαυρίδη αρνείται τη λήψη αποφάσεων, στη μοναδική δε σύσκεψη που προκάλεσε στις 15 Ιουνίου μεταξύ των επικεφαλής των παρατάξεων και του Κοσμήτορα και των Προέδρων των Τμημάτων της Σχολής, αρνήθηκε κάθε πρόταση, κάθε προσπάθεια τόσο της αντιπολίτευσης όσο και των εκπροσώπων του Πανεπιστημίου για συμβολή του Δήμου στη στέγαση των φοιτητών και στη διαφήμιση των τμημάτων της Σχολής μας στους υποψήφιους φοιτητές.
Πρότασή μας, ο Δήμος Ορεστιάδας να επιδοτήσει τη στέγαση των φοιτητών που θα εισαχθούν στα Πανεπιστημιακά μας Τμήματα.
Επιπλέον πρότασή μας η σύσταση μόνιμης Επιτροπής Συνεργασίας του Δήμου με το Πανεπιστήμιο, στην οποία θα συμμετέχουν μέλη όλων των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου μαζί με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου, η οποία θα εισηγείται προς το δημοτικό συμβούλιο και προς τη Σύγκλητο θέματα που θα αφορούν τη συνεργασία των δύο φορέων.
Τρίτον: Όσον αφορά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της διοίκησης Μαυρίδη, αναφερόμενη σε ένα από αυτά, τις απευθείας αναθέσεις έργων σε ημέτερους, θα περιγράψω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, την ετήσια δαπάνη με απευθείας ανάθεση σε εταιρία του γνωστού «κουμπάρου» 12.500 ευρώ για “αμοιβές ορκωτών λογιστών”, αμοιβές υπερβολικές, αυξημένες τουλάχιστον κατά 300%, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι η αντίστοιχη εργασία απ’ τον Δήμο Αλεξανδρούπολης πληρώνεται 3.819 ευρώ. Απροστάτευτα τα χρήματα των δημοτών στα χέρια της διοίκησης Μαυρίδη σε όλη τη διάρκεια της επταετίας. Με τους πόρους του Δήμου κάνουν δημόσιες σχέσεις και φυσικά “στηρίζουν” επαγγελματικά τους φίλους και συγγενείς τους.
Κυρίες και κύριοι
Ο δημοτικός απολογισμός έχει δύο κυρίως διαστάσεις, την οικονομική και την πολιτική. Στον απολογισμό αποτυπώνονται πολλά αριθμητικά δεδομένα. Πίσω όμως από τους αριθμούς πρέπει και επιβάλλεται να υπάρχει το παραγόμενο δημοτικό έργο. Ένα έργο που θα πρέπει να έχει συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων της πόλης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Είναι γνωστό, είναι ορατό στους πολίτες του Δήμου Ορεστιάδας ότι τα 5 + 2 τελευταία χρόνια δεν υπάρχει αξιόλογο παραγόμενο δημοτικό έργο, χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόσφατο τεχνικό πρόγραμμα της δημοτικής αρχής για το έτος 2021, το οποίο όπως καταγγείλαμε και στη σχετική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δεν περιέχει ούτε ένα νέο έργο, πλέον των συνεχιζόμενων από το 2020. Αποτέλεσμα είναι ότι στα χρόνια αυτά έχει επιβραδυνθεί η αναπτυξιακή πορεία της πόλης, έχουν χαθεί ευκαιρίες, υπάρχει στασιμότητα σε σημαντικά θέματα και έχουν δημιουργηθεί μεγάλα προβλήματα που ζητούν άμεσα λύσεις.
Επιβάλλεται να υπάρξει αλλαγή ρότας και πλεύσης.
Στην επόμενη δημοτική περίοδο επιβάλλεται να ξεπεραστούν οι αδυναμίες και οι παραλείψεις των προηγούμενων, να αυξήσει τις “στροφές” της η «δημοτική μηχανή» και να εφαρμόσει άμεσα, στην πράξη και όχι στα λόγια, ένα ρεαλιστικό αναπτυξιακό και επιχειρησιακό σχέδιο που θα έχει στο επίκεντρο του τον άνθρωπο. Ένα σχέδιο αποτελεσματικό, στο οποίο ο μόχθος και ο ιδρώτας των δημοτών που έχει συγκεντρωθεί στο δημοτικό ταμείο να τους επιστραφεί με την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, ώστε να βοηθηθούν οι πολίτες που ασφυκτιούν κυρίως λόγω της πρωτόγνωρης πανδημίας που έχει πλήξει το Δήμο μας, αλλά και της οικονομικής κρίσης που όλοι βιώνουμε. Να υπάρξουν παρεμβάσεις και σημαντικά έργα καθώς και δράσεις που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και θα επιλύουν τα προβλήματα της καθημερινότητας, καθώς και τη βιωσιμότητα και που θα δημιουργεί ιδιαίτερη αξία του να είναι κανείς κάτοικος αυτής της πόλης και αυτού του Δήμου!
Για όλους τους παραπάνω λόγους, εμείς, ως παράταξη «ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ | ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΩ» καταψηφίζουμε τον Απολογισμό Πεπραγμένων 2020, διαφωνώντας ριζικά με τον τρόπο διακυβέρνησης του Δήμου μας, σε θέματα τόσο οικονομικής λειτουργίας του, όσο και γενικότερης πολιτικής διακυβέρνησης.
Ορεστιάδα 23 Ιουνίου 2021
ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ | ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΩ
Η επικεφαλής Μαρία Γκουγκουσκίδου

Η επιστολή της Αυτόνομης Κίνησης Πολιτών “Είναι Στο Χέρι Μας”

Με επιστολή της προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Βαγγέλη Μαρασλή και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για την απόφαση να απέχει από την ειδική συνεδρίαση με θέμα: απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για το 2020

“Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως η Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών δήμου Ορεστιάδας “Είναι στο χέρι μας”, θα απέχει από την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής.

Παρά το γεγονός ότι η ειδική συνεδρίαση αποτελεί από τις σημαντικότερες δημοκρατικές διαδικασίες, ανοιχτή σε πολίτες και φορείς, όπου μπορούν να τοποθετηθούν επί του απολογισμού, ποτέ μέχρι σήμερα δεν λειτούργησε με τον τρόπο αυτό, με απόλυτη ευθύνη της δημοτικής αρχής που απαξίωσε τη συγκεκριμένη συνεδρίαση. Αντί να κινητοποιεί και να καλεί φορείς, πολίτες, προέδρους κοινοτήτων να συμμετέχουν και να τοποθετηθούν για τα πεπραγμένα του δήμου, αρέσκεται σε μακρόσυρτους, αυτάρεσκους κουραστικούς μονολόγους, κοιτώντας το “μαγικό καθρέφτη” της να τής λέει πως είναι “η καλύτερη”.

Η ήδη απαξιωμένη ειδική συνεδρίαση απαξιώνεται ακόμη περισσότερο λόγω των ειδικών συνθηκών και όσων προβλέπονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς πραγματοποιείται με τηλεδιάσκεψη. Μάλιστα, δεν υπέπεσε στην αντίληψή μας καμία ανακοίνωση του δήμου που να ενημερώνει τους πολίτες για τον τρόπο που θα μπορούσαν να συμμετέχουν, διαδικτυακά, σε αυτή.

Πιστεύουμε πως, μετά από συμφωνία των επικεφαλής των παρατάξεων, θα μπορούσε η ειδική συνεδρίαση απολογισμού πεπραγμένων του δήμου να πραγματοποιηθεί διά ζώσης σε μεταγενέστερο χρόνο, και όχι μέχρι τις 30 Ιουνίου, και αφού θα είχαν χαλαρώσει οι ειδικές συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΚΥΡΓΙΑΝΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΑΓΓΕΛΑΚΟΥΔΗΣ

ΗΛΙΑΣ ΧΑΝΤΖΗΣ ΦΩΤΗΣ