Η Σαμοθράκη περιλαμβάνεται στις προκλητικές νέες Navtex της Τουρκίας για το Αιγαίο

Η Σαμοθράκη περιλαμβάνεται στις προκλητικές νέες Navtex της Τουρκίας για το Αιγαίο

Λίγες μόλις μέρες από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, η Τουρκία προκλητικά ανακοίνωσε τρεις νέες Navtex από τις 15 Ιουνίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου που περιλαμβάνουν και την Σαμοθράκη.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις θαλάσσιες περιοχές ΝΔ της Σαμοθράκης μέχρι τη Χαλκιδική, ΒΑ της Σκύρου μέχρι τη Λήμνο και Νότια της Ικαρίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Τουρκία Αρ. Φερεντίνου, η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι η κίνηση αυτή έρχεται ως αντίποινα στην Αθήνα η οποία εξέδωσε Navtex κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, παρά τη συμφωνία των δύο πλευρών για ήρεμο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, η Ελλάδα, «η οποία δεν συμμορφώθηκε με το Μνημόνιο Συμφωνίας που υπεγράφη στην Αθήνα, κήρυξε περιοχή στρατιωτικής εκπαίδευσης στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου για άσκηση κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, αντίθετα με τη συμφωνία. Κατόπιν τούτου, στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας, η Τουρκία ανακοίνωσε περιοχές εκπαίδευσης στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου Πελάγους με NAVTEX που εξέδωσε με ημερομηνία 22 Ιουνίου».

Παράλληλα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι «Ελλάδα και Τουρκία έχουν δεσμευτεί να τηρούν το μορατόριουμ που υπεγράφη στην Αθήνα το 1988 για μη πραγματοποίηση ασκήσεων και στρατιωτικής εκπαιδευτικής δραστηριότητας στο Αιγαίο μεταξύ 15/6 – 15/9».
Η εν λόγω κίνηση της Άγκυρας καταγράφεται λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν οι ευρω-τουρκικές σχέσεις.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*