Σαμοθράκη: Άνοιξε και η τουριστική αγορά της Γαλλίας – Συγκρατημένη αισιοδοξία για την σεζόν

Σαμοθράκη: Άνοιξε και η τουριστική αγορά της Γαλλίας – Συγκρατημένη αισιοδοξία για την σεζόν

Συγκρατημένα αισιόδοξοι για το υπόλοιπο του καλοκαιριού, μετά το  πρώτο, επιτυχημένο κρας τεστ της θερινής σεζόν που έγινε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, εμφανίζονται οι άνθρωποι του τουρισμού της Σαμοθράκης.

Το τελευταίο διάστημα τα καταλύματα αρχίζουν να γεμίζουν και οι κρατήσεις  αυξάνονται σταδιακά αποφέροντας χαμόγελα σε όσους ασχολούνται με τον τουρισμό στο νησί. Όπως λέει μιλώντας στη Voria.gr, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Χωροταξικού και Πολοεδομικού Σχεδιασμού του δήμου Σαμοθράκης, Γιάννης Γλήνιας «το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος θύμισε παλιές καλές εποχές. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι πως θα κινηθούμε καλά φέτος το καλοκαίρι. Μέχρι στιγμής ο Ιούνιος είναι λίγο πιο κάτω από τα επίπεδα του αντίστοιχου μήνα του 2019».

Για τη Σαμοθράκη ο Ιούνιος, δεν ήταν ποτέ ο δυνατός μήνας της θερινής σεζόν. Το 2019 η πληρότητα τον εν λόγω μήνα ήταν στο 50%, ενώ φέτος είναι γύρω στο 45%. Η διαφορά όμως είναι ότι πλέον ο κόσμος επιλέγει το νησί περισσότερο συνειδητοποιημένα καθώς θέλει να κάνει εναλλακτικές διακοπές που θα βασίζονται στο φυσικό κάλλος και στον αρχαίο πολιτισμό.

Αγαπούν τον αρχαίο πολιτισμό

Φέτος έχει ανοίξει και μια καινούργια, για τη Σαμοθράκη, αγορά, αυτή της Γαλλίας. Προφανώς ρόλο σε αυτό παίζει και η Νίκη της Σαμοθράκης που βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου.  

Η Σαμοθράκη είναι ονομαστή για τους αρχαιολογικούς της θησαυρούς, καθώς η ιστορία του νησιού χάνεται στα βάθη των νεολιθικών χρόνων και συνεχίζεται στην  αρχαιότητα με αποκορύφωση την άνθηση των Καβείριων Μυστηρίων που έκανε το νησί γνωστό στα πέρατα του τότε κόσμου.

Τα μνημεία αυτά θέλουν να ανακαλύψουν και οι Γάλλοι τουρίστες, που αγαπούν τους εναλλακτικούς προορισμούς και φέτος στο χάρτη των επιλογών τους έχουν βάλει το νησί των μύθων και των αρχαίων μυστηρίων.

Και στο παρελθόν κάποιοι λιγοστοί Γάλλοι επέλεγαν το νησί για τις διακοπές τους, ωστόσο φέτος η κινητικότητα που καταγράφεται είναι σημαντική. Πρόκειται κυρίως για μεσήλικα ζευγάρια που θέλουν να χαρούν την πλούσια φύση και να περιηγηθούν στα πολιτιστικά μνημεία του νησιού.

Για το επόμενο διάστημα η δυναμική του νησιού φαίνεται να ενισχύεται, καθώς οι κρατήσεις αυτό αποδεικνύουν. Άκρως αποδοτικοί μήνες για το νησί είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος.

Όπως εξηγεί ο κ. Γλήνιας, στόχος μας είναι το νησί να επιμηκύνει την τουριστική του περίοδο και να εκτείνεται τουλάχιστον ως τα τέλη του Οκτωβρίου, κάτι που σήμερα δεν ισχύει. Μάλιστα αυτές τις ημέρες το νησί επισκέπτονται δημοσιογράφοι που εργάζονται σε κανάλια της Ρουμανίας προκειμένου να τη γνωρίσουν και να κάνουν ρεπορτάζ για τις ομορφιές της Σαμοθράκης, η οποία ούτως η άλλως αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους Ρουμάνους.

Ποιοι επιλέγουν τη Σαμοθράκη

Ήδη στο νησί, αυτή την περίοδο κάνουν τις διακοπές τους πέρα από τους Έλληνες, Βαλκάνιοι, κυρίως Ρουμάνοι και Βούλγαροι, αλλά και Γερμανοί, Ιταλοί και Γάλλοι.

Στην περίπτωση των Βαλκάνιων πρόκειται κυρίως για οικογένειες που κάνουν τέσσερις διανυκτερεύσεις ενώ οι δυτικοευρωπαίοι, επιλέγουν το νησί για τα αξιοθέατα και τις φυσικές ομορφιές του και παραμένουν σε αυτό τουλάχιστον έξι βραδιές.

Σημαντικό ρόλο στο ερχομό Βαλκάνιων η λειτουργία

Ορμενίου και νυμφαίας, αλλά πρόβλημα οι καθυστερήσεις

Σημαντικό ρόλο στην αύξηση του ερχομού των Βαλκάνιων τουριστών, κυρίως Ρουμάνων και Βουλγάρων, παίζει η λειτουργία φέτος και των δύο μεθοριακών σταθμών της Θράκης, του Ορμενίου στον Έβρο και της Νυμφαίας στην Κομοτηνή, οι οποίοι πέρυσι δεν λειτουργούσαν και υπήρχε μόνο ο Προμαχώνας. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όμως με συνεχείς πιέσεις και αιτήματα προς τους αρμόδιους υπουργούς, με επικεφαλής στον τομέα αυτό τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Θανάση Τσώνη, κατάφερε από τις 19 Απριλίου ακόμα να ξεκινήσει η Νυμφαία και ακολούθησε το Ορμένιο. Βέβαια το συγκεκριμένο γεγονός ο κ.Γλήνιας… ξεχνάει να το αναφέρει, όπως αι την σημαντική βοήθεια που προσφέρει στο νησί του η Περιφέρεια ΑΜΘ και προσωπικά ο κ.Τσώνης, ίσως επειδή δεν θέλει να δυσαρεστήσει τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης και φίλο του Τάκη Τοψίδη, αλλά μήπως είναι η πρώτη φορά που επιδικνύει τέτοια απαράδεκτη συμπεριφορά;

Όσο για το πρόβλημα που επισημαίνει, τις σημαντικές καθυστερήσεις στους μεθοριακούς σταθμούς του Ορμενίου και της Νυμφαίας, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και τις τρεις ώρες, είναι γεγονός και δημιουργεί όπως είναι φυσικό, εκνευρισμό στους Βαλκάνιους τουρίστες, που βρίσκονται αντιμέτωποι με αναμονές. Γι’ αυτό πρέπει τα αρμόδια υπουργεία που είναι αρμόδια, να δώσουν λύσεις ενισχύοντας το προσωπικό σε όλα αυτά τα σημεία εισόδου. Τα ίδια όμως και σε χειρότερο βαθμό ισχύουν και για τον Προμαχώνα, απ’ όπου επίσης περνούν τουρίστες που φτάνουν και στην Σαμοθράκη, αλλά εκεί είναι άλλης Περιφέρειας και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού δεν… ασχολείται. Όπως δήλωσε πάντως στο Voria.gr:

«Οι καθυστερήσεις όσο μπαίνουμε στην καρδιά του καλοκαιριού – και ενώ ο αριθμός των διελεύσεων θα μεγαλώνει- είναι δεδομένο πως θα αυξηθούν, αν δεν γίνει κάτι άμεσα. Απαιτείται, πριν να είναι αργά, να υπάρξει καλύτερη οργάνωση για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία όσων πολιτών από τα Βαλκάνια αποφασίσουν να κάνουν διακοπές στη χώρα μας».

Πηγή: voria.gr

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*