Το δαχτυλίδι της “Κυρά-Αρχόντισσας της Μονής της Παναγίας της Οδηγήτριας” Διδυμοτείχου

Το δαχτυλίδι της “Κυρά-Αρχόντισσας της Μονής της Παναγίας της Οδηγήτριας” Διδυμοτείχου

Ένα εκπληκτικής αισθητικής κ κομψότητας χρυσό δαχτυλίδι συνόδευε στον επέκεινα την “Κυρά-Αρχόντισσα της Μονής της Παναγίας της Οδηγήτριας”, που κείται βόρεια του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Αθανασίου Διδυμοτείχου.

Αυτό το έργο τέχνης κοσμείται με ένα ιδιαίτερο και πανάρχαιο μοτίβο στη σφενδόνη του, τον κόμβο του Σολομώντα. Το στοιχείο υιοθετήθηκε από διάφορους πολιτισμούς και κουλτούρες ως σύμβολο Σοφίας κ Γνώσης του Σολομώντα, για να περάσει στη ρωμαϊκή παράδοση και στη συνέχεια να παρουσιαστεί ευρέως, ιδιαίτερα, από την πρωτοχριστιανική διακοσμητική τέχνη ως σύμβολο της αιωνιότητας και της απόλυτης ένωσης ανθρώπινης και θεϊκής φύσης. Ενδιαφέρον έχει ότι ο κόμβος του Σολομώντα εντοπίζεται και σε μεσοαμερικανικούς πολιτισμούς, όπως των Μάγιας.


Η μητέρα-πόλη του Διδυμοτείχου, η υπέροχη και λαμπρή Πλωτινοπολη, στολίστηκε και με το συγκεκριμένο μοτίβο στην ψηφιδωτή παράσταση της πολυτελούς ρωμαϊκής έπαυλής της. Κάποιος τεχνίτης- καλλιτέχνης, από τους καλύτερους της εποχής, με μαθηματικές γνώσεις και όπλα του τον διαβήτη κι τον κανόνα σχεδίασε με θαυμαστή ακρίβεια τα υψηλής ποιότητας και αισθητικής ψηφιδωτά της Πλωτινόπολης.
Τόσο το δαχτυλίδι, όσο κ τμήμα από τα ψηφιδωτά, μπορείτε να τα δείτε στο Βυζαντινό Μουσείο του Διδυμοτείχου

Κείμενο: Φωτεινή Γραμμενίδου
Φωτό: Sakis Kioutsioukis
Πληροφορίες: Βιβλιογραφία Α. Γουριδη, πηγές internet
Ώρες λειτουργίας Βυζαντινού Μουσείου Διδυμοτείχου
Τεταρτη-Πεμπτη-Παρασκευή-Κυριακή :08:30πμ-15:30.
Σάββατο: 13:00-20:30
Τηλ.: 2553023960