Έβρος: Συγκίνηση από το οδοιπορικό των Κύπριων Μοτοσυκλετιστών της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού» (ΒΙΝΤΕΟ+φωτό)

Έβρος: Συγκίνηση από το οδοιπορικό των Κύπριων Μοτοσυκλετιστών της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού» (ΒΙΝΤΕΟ+φωτό)

Συγκίνηση αλλά και υπερηφάνεια προκάλεσε σε όλο το νομό Έβρου η παρουσία και το οδοιπορικό που πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο οι Κύπριοι Μοτοσυκλετιστές της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού».

Διέσχισαν όλο το νομό, βρέθηκαν στις ακριτικές Καστανιές, στην Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο και την Αλεξανδρούπολη, έχοντας μαζί τους την μητέρα του Τάσου Ισαάκ, την υπερήφανη κυρία Τασούλα και την αδερφή του Κύπριου ήρωα.

Στις Καστανιές Ορεστιάδας λίγα μόλις μέτρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, τους υποδέχθηκαν οι κάτοικοι με επικεφαλής τον Εκπολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Καστανεών.
Στους Κύπριους μοτοσικλετιστές το σημείο θύμισε την Πράσινη Γραμμή, μα και τόνισε τη σημασία της Ρωμιοσύνης, των βασικών της αρχών και αξιών, στο βορειοανατολικότερο άκρο του Ελληνισμού.
Στην συνέχεια βρέθηκαν στην προσφυγομάνα Ορεστιάδα. Μπροστά στο άγαλμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Κυρίλλου Στ’, που απαγχονίστηκε το 1821, αφού κατέθεσαν στεφάνι ακούστηκε ψιθυριστά η «Ρωμιοσύνη» του Βασίλη Μιχαηλίδη, με καθόλου τυχαίες συμπτώσεις.
Ακολούθησε η επίσκεψη τους στο Διδυμότειχο, την πόλη των κάστρων, όπου οι μοτοσικλετιστές βίωσαν από κοντά την περηφάνια των ακριτών. Ενώπιον Στο Κάστρο Καλέ, οι μοτοσικλετιστές περπάτησαν σε βυζαντινές γραμμές και κάρφωσαν το βλέμμα στον δύσκολο Έβρο που απλωνόταν από κάτω. Σε ευθεία γραμμή, η θύρα της Αγίας Σοφίας.
Από εκεί, οδηγήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη. Αντάμωσαν με τη Λέσχη Μοτοσικλετιστών “Αγριάνες” και συμμετείχαν στη μυσταγωγία της οδού που φέρει το όνομα του Τάσου Ισαάκ στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου.
Η μάνα του κράτησε τα οδωνύμια στις αγκάλες της, σκεπάζοντας τη μνήμη και την ιστορική συνέχεια.
Αντί ενός λεπτού σιγή, υπήρξε ενός λεπτού θόρυβος στη μνήμη των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού στην συγκλονιστικά φιλόξενη Αλεξανδρούπολη. Για να ακουστεί, από το βόρειο άκρο του Ελληνισμού, στο νοτιοανατολικότερο, την Κύπρο, ο βρυχηθμός της μνήμης και της αξιοπρέπειας. Για να ακουστεί σε όλη την Ελλάδα πως υπάρχει ακόμα η μαγιά του Τάσου, του Σολωμού, του Εικοσιένα και του Πενηνταπέντε. Για να τονιστεί η ουσία της ενότητας του Ελληνισμού και της ανάγκης για επικράτηση της δικαιοσύνης. Η μνήμη τρέχει ξανά.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ της Τριάδας Παπαδημητρίου

Το βράδυ ακολούθησε συγκινητική η εκδήλωση στον Φάρο της Αλεξανδρούπολης μπροστά στο Νομαρχείο, παρουσία του Αντιδημάρχου Αλεξανδρούπολης Θόδωρου Βουρδόλη και αρκετού κόσμου, με διοργανωτή τον Σύλλογο Μοτοσυκλετιστών Αλεξανδρούπολης “ΟΙ ΑΓΡΙΑΝΕΣ”.
Οι φωτογραφίες είναι του Σταμάτη Γκροζούδη 

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας