Η χρυσή δεκαετία της Θράκης έρχεται

Η χρυσή δεκαετία της Θράκης έρχεται

Ο κοιμώμενος γίγαντας που λέγεται Θράκη ετοιμάζεται να ξυπνήσει και να πρωταγωνιστήσει στο αναμενόμενο ελληνικό come-back.

Οι εξελίξεις στη διεθνή σκακιέρα δεν περιμένουν και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ) αναβαθμίζεται από ακριτική περιφέρεια σε πύλη της Ελλάδας και της ΕΕ.

Sponsored Content
Η επικαιρότητα των τελευταίων μηνών αναδεικνύει τη στρατηγική, οικονομική και γεωπολιτική σημασία της περιοχής προκαλώντας ταυτόχρονα το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών.
Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, του διασυνοριακού της χαρακτήρα, των από αρχαιοτάτων χρόνων σημαντικών φυσικών πόρων και των πολύ καλών υποδομών της, η Περιφέρεια βρίσκεται στο επίκεντρο πολλαπλών πρωτοβουλιών, τόσο από φορείς, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και από ιδιώτες επιχειρηματίες, και ετοιμάζεται για ισχυρή επάνοδο. Όπως όλα δείχνουν, βρισκόμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο μιας χρυσής δεκαετίας για την περιοχή.

Ευκαιρίες και επενδύσεις στην ΑΜΘ
Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, βάση για την προβλεπόμενη οικονομική ανάκαμψη της περιοχής αποτελούν οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις ιδιωτών στους τομείς της βιομηχανίας, της ενέργειας, του real estate, του τουρισμού και της αγροτικής παραγωγής σε συνδυασμό με μεγάλα αναπτυξιακά έργα και αποκρατικοποιήσεις, όπως η αξιοποίηση των λιμένων Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, η Εγνατία Οδός με τους κάθετους άξονες προς τις οικονομικά ανερχόμενες γειτονικές χώρες και οι νέες σιδηροδρομικές συνδέσεις.
Η Περιφέρεια ξεχωρίζει για τις καλά οργανωμένες βιομηχανικές περιοχές (ΒΙΠΕ), με σύγχρονα δίκτυα μεταφοράς, ύδρευσης κι ενέργειας, όπως και για την αγροτική παραγωγή σημαντικής προστιθέμενης αξίας που εκμεταλλεύεται την άφθονη παρουσία υδάτων, τα τεράστια γεωθερμικά πεδία και τις γαίες πολύ ψηλής παραγωγικότητας.

Στον τουρισμό
Η ΑΜΘ εμφανίζει εξαιρετικές προοπτικές και στον τομέα του τουρισμού. Πέρα από το φυσικό πλούτο της οροσειράς της Ροδόπης και τα παγκοσμίου φήμης δέλτα των ποταμών Έβρου και Νέστου καθώς και τη λίμνης Βιστωνίδας, η ακτογραμμή μήκους 150χλμ από την Καβάλα μέχρι την Αλεξανδρούπολη αποτελεί τον προορισμό επιλογής για την οικονομικά ανερχόμενη και εξαιρετικά δυναμική δεξαμενή τουριστών προερχόμενων από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.
Οι νέοι κάθετοι οδικοί άξονες που ενώνουν τα παράλια της Περιφέρειας με την ευρύτερη περιοχή και κυρίως με τη Βουλγαρία συνεχώς επεκτείνονται και την φέρνουν πιο κοντά σε μια νέα υπερπολλαπλάσια δεξαμενή πληθυσμού με σημαντικά υψηλό οικονομικό προφίλ. Το φαινόμενο αυτό έχει αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση για κατοικίες και τουριστικές υποδομές, τάση που και ήδη φαίνεται να συμπαρασύρει τη ζήτηση ποιοτικών εμπορικών προορισμών και συναφών χρήσεων. Ακόμη, η εκμετάλλευση του αεροδρομίου της Καβάλας από την Fraport και το ενδιαφέρον της εταιρείας για το αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης θα βελτιώσει σημαντικά την κίνηση τουριστών και προϊόντων στην περιοχή.

Στις μεταφορές – έρχεται η Σιδηροδρομική Εγνατία
Το μέλλον της οικονομίας περνάει από τις μεταφορές και η Θράκη για άλλη μια φορά προβλέπεται να πρωτοστατήσει. Επενδύσεις προγραμματίζονται ή υλοποιούνται όχι μόνο στα αεροδρόμια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, αλλά και στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο με σημαντικότερο έργο τη δημιουργία της Σιδηροδομικής Εγνατίας κόστους άνω των €10δισ που θα συνδέει την Ηγουμενίτσα με την Αλεξανδρούπολη αλλά και τη Βουλγαρία. Με πόρους του ΕΣΠΑ θα δημοπρατηθεί το πρώτο τμήμα Καβάλας – Δράμας, ενώ έχει υπογραφεί σύμβαση για τη σύνδεσητου παραλιακού μετώπου Ροδόπης – Έβρου.
Ταυτόχρονα, οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης προχωρούν με στόχο να γίνει ένα κέντρο διακίνησης προϊόντων που μέσω αυτού εμπορεύματα θα ταξιδεύουν έως το Ελσίνκι.
Σε ενέργεια, ΑΠΕ και πρωτογενή τομέα
Η φύση προέβλεψε πλουσιοπάροχα για τη Θράκη σε ό,τι αφορά τους φυσικούς πόρους. Η ιδιαίτερα υψηλής παραγωγικότητας αγροτική γή, τα τεράστια γεωθερμικά πεδία, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, αποτελούν έναν εθνικό θησαυρό που πλέον μπορεί να αξιοποιηθεί σε μια πληθώρα εφαρμογών απόλυτα συμβατών με το νέο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον.
Η περιοχή είναι κόμβος παραγωγής και διανομής ενέργειας, αφού από αυτήν περνούν 3 βασικοί αγωγοί (TAP, Interconnector Greece – Bulgaria – IGB και IGI Poseidon). Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, έργο το οποίο περιλαμβάνει αμερικανικά κεφάλαια και αναδεικνύει τη γεωπολιτική σημασία που έχει η Θράκη και για τις ΗΠΑ. Αξίζει να αναφερθούν τα αιολικά πάρκα από ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, το εργοστάσιο φυσικού αερίου της ΔΕΗ και τα γεωθερμικά πεδία χαμηλών θερμοκρασιών που αξιοποιούνται από δεκάδες επιχειρήσεις όπως ξηραντήρια, ιχθυοτροφεία και θερμοκήπια εξοικονομώντας με αυτό τον τρόπο μεγάλες ποσότητες ενέργειας.
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι η πρώτη περιφέρεια της Ελλάδας σε βεβαιωμένα γεωθερμικά πεδία, διαθέτοντας συνολικά οκτώ, και οι προοπτικές περαιτέρω εκμετάλλευσής τους είναι πολλά υποσχόμενες για τη μείωση του κόστους ενέργειας στη βιομηχανία.

Στην επεξεργασία αγροτικών προϊόντων
Άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις έρχονται στη χώρα μας από τον Ιούνιο μέσα από τις ειδικές δράσεις που θα ενεργοποιούνται σταδιακά από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ανάμεσα στα άλλα αναμένεται να ενισχυθεί και ο αγροτοδιατροφικός τομέας της περιφέρειας ΑΜΘ. Το πρόγραμμα προβλέπει οικονομική ενίσχυση για την πραγματοποίηση επενδύσεων με προσανατολισμό την πράσινη γεωργία και τη γεωργία ακριβείας. Τα προγράμματα αφορούν, μεταξύ άλλων, την καινοτομία και την οικολογική επεξεργασία γεωργικών προϊόντων, τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, την αναδιάρθρωση καλλιεργειών και τη γενετική βελτίωση ζώων.
Ιστορίες επιτυχίας
Πολλά και σημαντικά είναι τα παραδείγματα της επιτυχημένης επιχειρηματικότητας στην ΑΜΘ καθώς οι προοπτικές και οι ευκαιρίες, όλο και αυξάνονται. Βιομηχανίες πλαστικών και χημικών, καπνοβιομηχανίες, εταιρείες υψηλής τεχνολογίας αλλά και εταιρείες-κολοσσοί στην εξόρυξη μαρμάρου, αξιοποιούν το ανθρώπινο δυναμικό, τις υποδομές και τον φυσικό πλούτο της περιοχής με τον καλύτερο τρόπο και πρωταγωνιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΤΗΡΑΚΙ_main

Flamingo, ένα σύγχρονο εμπορικό πάρκο
Παράδειγμα επιτυχούς επένδυσης στον τομέα του retail/real estate αποτελεί το εμπορικό πάρκο Flamingo το οποίο εδώ και μια δεκαετία έχει αναδειχτεί ως βασικός εμπορικός πόλος της Θράκης, προσελκύοντας τόσο Έλληνες όσο και ξένους καταναλωτές. Το Flamingo βρίσκεται σε ένα άμεσα προσβάσιμο σημείο (δίπλα από την έξοδο της Εγνατίας Οδού για την Ξάνθη) και σε κοντινή απόσταση από την Καβάλα και την Κομοτηνή.
Στο εμπορικό πάρκο λειτουργούν 12 επιχειρήσεις λιανικής, οι εννέα εκ των οποίων είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα στους κλάδους της αθλητικής ένδυσης, των αγορών τροφίμων και του DIY. Χαρακτηριστικό της ελκυστικότητας και της δεσπόζουσας θέσης του Flamingo στην ευρύτερη αγορά της Θράκης είναι ότι από τον Μάρτιο του 2021 το εμπορικό πάρκο έχει πλέον πληρότητα 99%, καθώς η Adidas Hellas μίσθωσε κατάστημα επιφάνειας 550τμ για τη δημιουργία ενός υπερτοπικού καταστήματος.
Το Flamingo Retail Park απευθύνεται σε μια δεξαμενή 850.000 καταναλωτών από την ευρύτερη Θράκη, αλλά και από τη γειτονική Βουλγαρία, καθώς λόγω της μοναδικότητας των βασικών του εκμισθωτών (anchor tenants) αποτελεί τον πλέον ελκυστικό προορισμό αγορών. Οι τρέχουσες συνθήκες το καθιστούν ιδιαιτέρως επίκαιρο, καθώς, εκτεινόμενο σε ένα χώρο 85.000τ.μ. διαθέτει υπαίθριους κοινόχρηστους χώρους και μεγάλα, ευρύχωρα καταστήματα που λειτουργούν με υψηλά πρότυπα ασφάλειας και υγιεινής.
Είναι πλέον σαφές σε όλους ότι η αξιοποίηση των πόρων και των υποδομών και η ανάδειξη της γεωπολιτικής σημασίας της περιοχής είναι μονόδρομος για την επιδιωκόμενη θωράκιση της Θράκης και δημιουργούν μία αλυσίδα αξίας για τις επιχειρήσεις, την τοπική κοινωνία και οικονομία, την εικόνα, αλλά και τους δείκτες της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία για όσους επενδυτές έχουν τη διορατικότητα να τοποθετηθούν νωρίς στην περιοχή.

Πηγή: protothema.gr