Ένας 101χρονος από χωριό του Έβρου, σε ρεπορτάζ για τους αιωνόβιους κατοίκους της Ελλάδας

Ένας 101χρονος από χωριό του Έβρου, σε ρεπορτάζ για τους αιωνόβιους κατοίκους της Ελλάδας

Ένας 101χρονος κάτοικος από το χωριό Αμόριο του δήμου Σουφλίου, συμπεριλήφθηκε σε ρεπορτάζ που έκανε η ΕΡΤ για τους αιωνόβιους κατοίκους οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα και ανέρχονται σε περισσότερους από 2.600.

Πρόκειται για τον Θανάση Πανδίρη, 101 ετών, την περίπτωση του οποίου παρουσίασε από την ΕΡΤ Ορεστιάδας η δημοσιογράφος Μαρία Μανάκα, η οποία και έγραψε:

«Μια ζωή που δεν έχει άκρη, που πάει όπως την πας», έζησε ο κυρ Θανάσης Πανδίρης από το Αμόριο Έβρου, που αισίως πάτησε τα 101 χρόνια.

Με τα καλά και τα άσχημα, την πείνα, τους πολέμους, τις ζημιές, που του “κέρασε” η ζωή και μια φιλοσοφία που τον κρατά όρθιο γιατί όπως λέει, «η στενοχώρια και το γλέντι πάνε μαζί! Θα διαλέξεις και θ΄αντέξεις».

Χρόνια στα έγκατα της γης, βγάζοντας κάρβουνο στο Βέλγιο και λιώνοντας σίδερο στην Ελβετία, όλα, για να κτίσει ένα σπιτάκι στο χωριό.

Μόνος από νωρίς, έχασε παιδιά και σύζυγο, αλλά βράχος γιατί «τα δύσκολα της ζωής ξεχνιούνται όταν έρθει το καλό»!

Μετρημένος στον τρόπο που αντιμετωπίζει τα συμβαίνοντα. Χωρίς άγχος, χωρίς πανικό, έδινε λύσεις, πάντα μπροστά από την εποχή του.

Γνώστης της επικαιρότητας, με θάρρος δηλώνει πως δεν φοβάται την αρρώστια (κορονοϊό), ελπίζοντας πως όλα θα στρώσουν σύντομα.

Λιτοδίαιτος και ολιγαρκής στην διατροφή του. Ελίτσες, τραχανάς αλλά και κρεατάκι για να στυλώνεται, όλα σε μισή μερίδα!

Σήμερα απολαμβάνει την φροντίδα της εγγονής του, ζώντας σαν άρχοντας στο σπιτικό της, με ένα χαπάκι να τον συντροφεύει, για τη “φωτιά” που έχει στο στομάχι του, αλλά και με την πεποίθηση ότι θα ήταν «ξοφλημένος», αν κατέληγε να ζει στο Γηροκομείο.

Κάθε επέτειο γενεθλίων τον βρίσκει με λιγότερη ακοή και αδυναμία στην κίνηση. Όμως δεν απελπίζεται. Στέκει δυνατός για να τα βγάλει πέρα, γιατί ελπίζει μια μέρα να επιστρέψει στο χωριό και την εκκλησία που υπηρέτησε χρόνια!

Εύχεται υγεία και ομόνοια στον κόσμο, γιατί μόνο το χρήμα ποτέ δεν έφερε την ευτυχία”.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο αριθμός των ανθρώπων άνω των 100 ετών στην Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσει τους 49.000 στο τέλος του αιώνα.

Ποια είναι τα μυστικά της μακροζωίας;

Οι αιωνόβιοι έχουν προσελκύσει το ερευνητικό ενδιαφέρον, στην προσπάθεια κατανόησης των συνθηκών που εξασφαλίζουν μακροζωία.

Η Ικαρία έχει το προνόμιο να είναι μέσα στις πέντε περιοχές του πλανήτη με τους μακροβιότερους κατοίκους. Γι’αυτό και βρέθηκε στο ερευνητικό στόχαστρο της 1ης Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Χριστόδουλο Στεφανάδη.

“Το περιβάλλον, η κοινωνικότητα, η συντροφικότητα, ο τρόπος ζωής, τα πανηγύρια με την πολύ στενή επαφή των ανθρώπων, η λιτή διατροφή, ο μεσημεριανός ύπνος, το περπάτημα, η άσκηση είναι στοιχεία που δεν τα βρίσκεις εύκολα σε άλλα μέρη φαίνεται ότι επηρεάζουν την ευζωία των κατοίκων”, λέει μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου και στον Γιώργο Βιτσαρά ο κ. Στεφανάδης.

“Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι οι μικρές δόσεις της ραδιενέργειας στο βόρειο τμήμα του νησιού μας. Ενώ ξέρουμε ότι η ραδιενέργεια προκαλεί καρκίνο και άλλες βλάβες φαίνεται ότι πολύ μικρές δόσεις ευνοούν την καλή υγεία. Αυτά τα στοιχεία έχουν καταγραφεί από τον Δημόκριτο”.

Πηγή: ertnews.gr