Έβρος: Τελειώνει το αλώνισμα των σιταριών – Καναδάς και ζήτηση ανεβάζουν τις τιμές (ΒΙΝΤΕΟ)

Έβρος: Τελειώνει το αλώνισμα των σιταριών – Καναδάς και ζήτηση ανεβάζουν τις τιμές (ΒΙΝΤΕΟ)

-Σε διαγωνισμό πώλησης προχωρά  ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών Ορεστιάδας “Η ΕΝΩΣΗ”

 

Τελειώνει το αλώνισμα των σιταριών στον Έβρο, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του βόρειο Έβρου έχει ήδη ολοκληρωθεί, με τις αποδόσεις να είναι ικανοποιητικές και καλύτερες από πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Όπως βλέπετε και στο ΒΙΝΤΕΟ του Evros-news.gr από την περιοχή μεταξύ των χωριών Ζώνης και Κυπρίνου Ορεστιάδας, από την στιγμή που σταμάτησαν οι καθημερινές μπόρες οι οποίες δημιούργησαν πρόβλημα τον Ιούνιο στο αλώνισμα, οι αγρότες και οι ιδιοκτήτες θεριζοαλωνιστικών μηχανών μέσα σε λίγες ημέρες, ακόμα και τα βράδια, επιδόθηκαν σε αγώνα δρόμου για να μαζέψουν την σοδειά.

Το ενδιαφέρον πλέον τώρα επικεντρώνεται στις τιμές που θα εξασφαλίσουν οι παραγωγοί. Νέο τόνο δίνει στην εγχώρια αγορά του σιταριού το deal του Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, ο οποίος εξασφάλισε τιμή 27 λεπτά το κιλό από έμπορο, αλλά μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και για άλλες περιοχές. Σε διαγωνισμό πώλησης για 28.000 τόνους σιταριού εφετινής εσοδείας, 25.000 τόνους σκληρό και 3.000 τόνους μαλακό σιτάρι, προχώρησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών Ορεστιάδας ” Η ΕΝΩΣΗ”. Ο πιο πετυχημένος και οργανωμένος Αγροτικός Συνεταιρισμός του νομού Έβρου, που πέρυσι κατάφερε να εξασφαλίσει τιμή 27,3 λεπτά το κιλό για τα μέλη του.

Ο Πρόεδρος του Λάμπης Κουμπρίδης μίλησε μάλιστα στον “ΑγροΤύπο” για το θέμα και τόνισε ότι προσφορές θα δέχεται ο Συνεταιρισμός έως την Παρασκευή 16 Ιουλίου για το προϊόν. Σύμφωνα με τον κ. Κουμπρίδη, τα σιτάρια στον Έβρο δεν έχουν επηρεαστεί φέτος από τον καιρό (παγωνιές, βροχές κ.λπ.), με τις αποδόσεις να αγγίζουν τα 500 κιλά στο στρέμμα και τις ποιότητες να είναι πολύ ψηλά.

Έντονο το ενδιαφέρον για αγορές από εσωτερικό και εξωτερικό

Με αφορμή τον διαγωνισμό που “τρέχει” εξάλλου, ο Λάμπης Κουμπρίδης από την Ορεστιάδα, τόνισε στον “ΑγροΤύπο” πως ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το προϊόν του Συνεταιρισμού, ο οποίος πέρσι σε αντίστοιχο διαγωνισμό, έπιασε 27,3 λεπτά το κιλό. Ο κ. Κουμπρίδης τέλος εξήγησε πως υπάρχει ενδιαφέρον και από την Ιταλία. Παράλληλα, ο ίδιος επισημαίνει πως μεγάλο ρόλο στην αγορά θα παίξει φέτος και ο νομός Κοζάνης, που έχει καλή παραγωγή και ποιοτική, πλην όμως δεν υπάρχουν σχήματα αγροτών.

Κουρεμένες οι αποδόσεις στον Καναδά λόγω καύσωνα και ξηρασίας

Σύμφωνα τώρα με τον Κωνσταντίνο Μερτζεμέκη, από το Κιλκίς, ακόμα δεν έχουμε δει… τίποτα σε σχέση με το σιτάρι, καθώς ο Καναδάς, ο μεγαλύτερης παίκτης παγκοσμίως στο προϊόν, έχει υποστεί τεράστιες ζημιές στην παραγωγή του από τον καύσωνα και την ξηρασία. Ο κ. Μερτζεμέκης εκτιμά πως από τον Οκτώβριο, το σκληρό ειδικά θα καταστεί περιζήτητο, πιάνοντας υψηλότατες τιμές.

Με πληροφορίες από το agrotypos.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*