Ο Εβρίτης Τάσος Κούγκουλος για το χάλκινο Ευρωπαϊκό μετάλλιο: “Πετυχαίνεις, αρκεί να μην τα παρατάς”

Ο Εβρίτης Τάσος Κούγκουλος για το χάλκινο Ευρωπαϊκό μετάλλιο: “Πετυχαίνεις, αρκεί να μην τα παρατάς”

Ο Εβρίτης Τάσος Κούγκουλος ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της εθνικής μας ομάδας κολύμβησης, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα εφήβων-νεανίδων που πραγματοποιήθηκε στην Ρώμη της Ιταλίας, αφού κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

Ο αθλητής του Ν.Ο.Αλεξανδρούπολης πήγε στην ιταλική πρωτεύουσα με την 15η επίδοση στα 50 μέτρα ύπτιο και χάρισε στην Ελλάδα την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο. Το δελφίνι της Αλεξανδρούπολης έχει δουλέψει και κουραστεί πάρα πολύ φέτος, αφού ήταν για αυτόν μία χρονιά που έπρεπε να ισορροπήσει μεταξύ των αγωνιστικών του υποχρεώσεων αλλά και των Πανελληνίων Εξετάσεων στις οποίες συμμετείχε. Μάλιστα είχε επίσης σπουδαίες επιδόσεις και εκεί.
Ήταν από τους λίγους αθλητές που αναζήτησαν λύσεις προπονητικές αλλά και αγώνων σε μια… άδεια λόγω του κορονοϊού αγωνιστική χρονιά και με τον προπονητή του Κώστα Χατζηπέτρου αλλά και την στήριξη φυσικά της οικογένειας του, είχε πάει και είχε αγωνιστεί με δικά του έξοδα στην Αδριανούπολη της Τουρκίας στα τέλη Φεβρουαρίου. Το αποτέλεσμα της μεγάλης αυτής προσπάθειας τον δικαίωσε και με το παραπάνω και βρέθηκε έτσι στο βάθρο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ρώμης.
Ο 18χρονος κολυμβητής πριν το τουρνουά είχε ατομικό ρεκόρ 26.25 από την Ημερίδα ορίων της Αλεξανδρούπολης στα τέλη Μαΐου. Ο χρόνος με το οποίο δηλώθηκε Ευρωπαϊκό ήταν 26.30 από την Ημερίδα επιδόσεων των εθνικών ομάδων τον Απρίλιο. Στον προκριματικό πέρασε πρώτος από τη σειρά του και πέμπτος συνολικά με 25. 95 και κατέρριψε πρώτη φορά το ατομικό ρεκόρ στη διοργάνωση. Στον ημιτελικό τερμάτισε δεύτερος στη δεύτερη ημιτελική σειρά με 25.72 και έκανε νέο μεγάλο ατομικό ρεκόρ. Έτσι προκρίθηκε με τον τρίτο καλύτερο χρόνο στο μεγάλο τελικό και εκεί διατήρησε την τρίτη θέση και πήρε το χάλκινο μετάλλιο, με το τέταρτο φετινό ατομικό του ρεκόρ 25.63.
Ο Τάσος Κούγκουλος έβαλε έτσι πανηγυρικά την Ελλάδα στον πίνακα των μεταλλίων και έκανε περήφανους όλους τους Εβρίτες και τους Έλληνες συνολικά. Μιλώντας στο Sportsfeedγια την παρουσία του στη διοργάνωση και πως έφτασε σε αυτή την τεράστια διάκριση, να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ρώμης, είπε:
“Η αλήθεια είναι ότι δεν το περίμενα κάτι τέτοιο, γιατί μετά την πρωινή κούρσα στα 100 μέτρα πεταλούδα ένοιωθα πολύ κουρασμένος και δεν πίστευα ότι μπορούσα να κάνω κάτι σημαντικό και στο 50άρι. Παρόλα αυτά,  είχε μείνει μία κούρσα και σκέφθηκα ότι θα τα έδινα όλα για όλα. Όταν είδα ότι προκρίθηκα με τον πέμπτο καλύτερο χρόνο στον ημιτελικό, αμέσως ανέβηκε η αυτοπεποίθησή μου. Σε αυτό συνέβαλε και το κλίμα στην ομάδα, οικογένεια θα τη χαρακτήριζα αφού είμαστε δεμένοι και εμψυχώνουμε ο ένας τον άλλον. Στην κούρσα του ημιτελικού ήξερα ότι θα είμαι πιο γρήγορος, επειδή ήταν απόγευμα και είμαι πάντα πιο ενεργοποιημένος.
Όταν είδα ότι πέρασα ως τρίτος, άρχισα να σκέφτομαι το ενδεχόμενο του μεταλλίου. Πριν τον τελικό πείσμωσα και μου και ήμουν πανέτοιμος για την κούρσα. Είπα στον εαυτό μου ότι δεν θέλω να γυρίσω στην κερκίδα χωρίς ένα μετάλλιο, γιατί ήξερα πλέον ότι αυτό ήταν εφικτό. Όταν είδα τον πίνακα του τερματισμού, ήμουν τρισευτυχισμένος και δεν θέλω να κρύψω ότι στο δρόμο για την κερκίδα συγκινήθηκα. Δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμα και είμαι ευγνώμων για τη φετινή χρονιά. Μου έδειξε ότι με υπομονή, δουλειά και πίστη στον εαυτό σου όλα είναι πιθανά. Αρκεί ποτέ να μην τα παρατάς”. 
Πηγή: Sportsfeed.gr