Κτηνιατρική Υπηρεσία: Οδηγίες για τις σφαγές ζώων εν όψει του Κουρμπάν Μπαϊράμ των Μουσουλμάνων

Κτηνιατρική Υπηρεσία: Οδηγίες για τις σφαγές ζώων εν όψει του Κουρμπάν Μπαϊράμ των Μουσουλμάνων

Πλησιάζει η θρησκευτική εορτή των Μουσουλμάνων, το Κουρμπάν Μπαϊράμ στις 20 Ιουλίου και η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας ΑΜΘ εξέδωσε οδηγίες για τις σφαγές των ζώων που ως γνωστόν πραγματοποιούνται εν όψει του εορτασμού.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της, λαμβάνοντας  υπόψη ότι:

  • η θρησκευτική εορτή Κουρμπάν Μπαϊράμ των Μουσουλμάνων συμπολιτών μας για το έτος 2021 εορτάζεται στις 20 Ιουλίου.
  • η διενέργεια θρησκευτικής σφαγής χωρίς αναισθησία είναι δυνατή σύμφωνα με την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία, υπό την  προϋπόθεση ότι διενεργείται σε σφαγείο.

  • κατά τη θρησκευτική εορτή Κουρμπάν Μπαϊράμ, για ενδεχόμενη σφαγή βοοειδών και αιγοπροβάτων εκτός σφαγείων, σε χώρους που  δεν διενεργείται κανένας κτηνιατρικός έλεγχος, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες  δεν μπορούν να εγγυηθούν την υγιεινή και ασφάλεια του παραγόμενου κρέατος.
  • στους χώρους πρόχειρης σφαγής είναι άγνωστο εάν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την προστασία των ζώων και του περιβάλλοντος (μη αποτέφρωση των υλικών ειδικού κινδύνου, πιθανή απόρριψη των ζωικών υποπροϊόντων στο περιβάλλον κλπ),

και έχοντας ως στόχο την προστασία της υγείας των μουσουλμάνων καταναλωτών, επισημαίνει  πως κατά την περίοδο εορτασμού του «Κουρμπάν-Μπαϊράμ» πρέπει απαρέγκλιτα να εφαρμοστούν τα παρακάτω:

  1. Η αγορά βοοειδών και αιγοπροβάτων  από οποιαδήποτε εκμετάλλευση διενεργείται μετά από έγκριση των Αρμοδίων Κτηνιατρικών Αρχών και τα ζώα που μετακινούνται πρέπει να φέρουν όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα (άδεια διακίνησης, διαβατήρια,  σήμανση ζώων)  και
  2. Κατά την μετακίνηση των ζώων πρέπει
  3. Τα ζώα κατά την μετακίνηση προστατεύονται από επιθέσεις εντόμων με εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά ενώ στα βοοειδή εφαρμόζονται επιπλέον και τα μέτρα για την Οζώδη Δερματίτιδα. Το μεταφορικό μέσο πρέπει να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται πριν και μετά τη φόρτωση των ζώων, επίσης
  4. Ο ιδιοκτήτης του/ων ζώου/ων ή και ο οδηγός του οχήματος πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία των ζώων παρέχοντας σκιερό μέρος και  νερό κατά την στάση ή το δρομολόγιο.
  5. Όλα τα ζώα πρέπει να σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία, σύμφωνα με τα ήθη και έθιμα της μουσουλμανικής θρησκείας και θα εξετάζονται από επισήμους κτηνιάτρους πριν και μετά τη σφαγή. Επισημαίνεται πως για τις ανάγκες της γιορτής, όλα τα σφαγεία της Περιφέρειας θα λειτουργούν  για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί για την διεκπεραίωση των σφαγών.
  6. Συνιστάται να προτιμώνται Βοοειδή μικρότερα των 72 μηνών και Αιγοπρόβατα μικρότερα των 18 μηνών, καθώς τα ζώα αυτής της ηλικίας δεν εξετάζονται  για Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια και το κρέας παραλαμβάνεται άμεσα από τους  καταναλωτές.  Ζώα μεγαλύτερης ηλικίας θα εξετάζονται για Μεταδοτικές Σπογγώδεις Εγκεφαλοπάθειες και μόνο μετά από αρνητικό εργαστηριακό αποτέλεσμα το κρέας τους θα διατίθεται για ανθρώπινη κατανάλωση.
  7. Αν τα ζώα που πρόκειται να σφαγούν είναι μεγαλύτερης ηλικίας από αυτά που αναφέρονται παραπάνω, τα εξής όργανα των ζώων δεν καταναλώνονται και θα πρέπει να οδηγούνται σε μονάδα αποτέφρωσης για καταστροφή:

  • ΒΟΟΕΙΔΗ: Το κρανίο με το μυαλό, τα μάτια, οι αμυγδαλές, ο νωτιαίος μυελός, η σπονδυλική στήλη, ολόκληρο το έντερο και το μεσεντέριο,
  • ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ: Ολόκληρο το κεφάλι και ο νωτιαίος μυελός (στα ζώα μεγαλύτερα των 18 μηνών)
  1. Όλα τα παραγόμενα ζωικά υποπροϊόντα (πλην των δερμάτων) που θα προκύψουν από τη σφαγή πρέπει να οδηγούνται σε μονάδα αδρανοποίησης και αποτέφρωσης.
  2. Υπενθυμίζουμε πως θα διαγραφούν από τα μητρώα μόνο εκείνα τα ζώα που θα σφαγούν σε εγκεκριμένο  σφαγείο.
  3. Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να συνεργαστούν με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για την προστασία της Υγείας των Μουσουλμάνων καταναλωτών, την προστασία των ζώων και  του περιβάλλοντος και την αποτροπή εμφάνισης και διασποράς Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων.

Επίσης επισημαίνεται πως κατά τη διαδικασία σφαγής και αγοραπωλησίας των ζώων  ισχύουν όλα τα μέτρα πρόληψης  για τον COVID-19.

Παρακαλούμε όλες τις Αρχές, τους Μουσουλμάνους συμπολίτες μας καθώς και κάθε εμπλεκόμενο, να συνδράμουν για την άρτια και ομαλή διενέργεια των σφαγών στα πλαίσια του «Κουρμπάν Μπαϊράμ».

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να  επικοινωνήσετε με τα τοπικά Τμήματα Κτηνιατρικής.