Αλεξανδρούπολη: Συλλήψεις επ’ αυτοφώρω για άδειασμα αποβλήτων στο ρέμα Μαίστρου – Γιατί βρέθηκε στην Αστυνομία ο Τοψίδης;

Αλεξανδρούπολη: Συλλήψεις επ’ αυτοφώρω για άδειασμα αποβλήτων στο ρέμα Μαίστρου – Γιατί βρέθηκε στην Αστυνομία ο Τοψίδης;

Χαμός επικράτησε χθες το πρωί στον Μαίστρο της Αλεξανδρούπολης, όταν συνέβη ένα… περίεργο περιστατικό που προκάλεσε την επέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία μάλιστα προχώρησε και σε τρεις συλλήψεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν στην αστυνομία ότι ένα φορτηγάκι με ξένες πινακίδες, άδειαζε απόβλητα στο ρέμα του Μαίστρου, κοντά στο Κλειστό γυμναστήριο και υπήρχε έντονη δυσοσμία. Οι αστυνομικοί που έφτασαν επιτόπου με περιπολικά και μηχανές, συνέλαβαν τρία άτομα και τα οδήγησαν στα γραφεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για δυο Ρουμάνους, οδηγούς του μάρκας Mercedes μικρού φορτηγού, μέσα στο οποίο υπήρχαν δεξαμενές με απόβλητα τα οποία και άδειαζαν και έναν Αργεντινό ή Πορτογάλο, ο οποίος φαίνεται να δήλωσε πως είναι ο επικεφαλής ή προϊστάμενος τους.

Τα υγρά που άδειαζαν στην συγκεκριμένη περιοχή του Μαίστρου, χωρίς να διαθέτουν όπως αποδείχθηκε κάποια ειδική άδεια, προέρχονται από την διαδικασία καθαρισμού με πλύσιμο και απολύμανση, των Αμερικανικών στρατιωτικών οχημάτων που φτάνουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από διάφορες βαλκανικές ή γενικότερα ευρωπαϊκές χώρες και στη συνέχεια φορτώνονται σε μεγάλα πλοία που τα μεταφέρουν στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι Αμερικανοί που είναι πολύ προσεκτικοί και… ευαίσθητοι σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και δίνουν ιδιαίτερη σημασία ώστε να μην υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα στα διάφορα λιμάνια και τις περιοχές που χρησιμοποιούν για την μεταφορά των στρατιωτικών οχημάτων τους, ανέθεσαν σε μια εταιρεία από την Μεγάλη Βρετανία την συγκεκριμένη διαδικασία. Να γίνεται δηλαδή μετά τον καθαρισμό και την απολύμανση των οχημάτων, επεξεργασία όλων αυτών των υγρών αποβλήτων, ώστε να χύνονται εντελώς πεντακάθαρα στο περιβάλλον.

Αυτό ισχύει όχι μόνο για το λιμάνι τη Αλεξανδρούπολης, αλλά και σε όποιες άλλες χώρες έχουν συνεργασίες. Η συγκεκριμένη εταιρεία με την σειρά της, παραχώρησε τις δραστηριότητες σε υπεργολάβους, μια εταιρεία από την Πορτογαλία όπως πληροφορηθήκαμε. Με ένα κομμάτι πάντως της διαδικασίας πλυσίματος, καθαρισμού και απολύμανσης των οχημάτων των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, φέρεται να έχει σχέση είτε μέσω εταιρείας συμφερόντων του ή ως συνεργάτης κάποιου υπεργολάβου και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Τάκης Τοψίδης. Άλλωστε τόσο οι Αμερικανοί που βρίσκονται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και ασχολούνται συντονίζοντας την διαδικασία φόρτωσης-εκφόρτωσης στα πλοία που έρχονται από την πατρίδα τους, αλλά και όσοι κινούνται στο λιμάνι της πόλης, γνωρίζουν ότι έχει ενεργό ρόλο ο κ.Τοψίδης και τον βλέπουν καιρό τώρα να έχει συχνά παρουσία στον ειδικό χώρο που συμβαίνουν όλα αυτά. Επίσης, ο ίδιος έχει σχέση και με την χρησιμοποίηση των ντόπιων εργαζομένων που απασχολούνται στην συγκεκριμένη δουλειά εδώ και λίγο καιρό.

Οπότε, προκάλεσε εντύπωση η παρουσία του Τάκη Τοψίδη χθες στα γραφεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης, αφού εμφανίστηκε την ίδια στιγμή που οι τρεις συλληφθέντες στην περιοχή του Μαίστρου μεταφέρθηκαν εκεί. Να επισημάνουμε επίσης, ότι οι πληροφορίες από την αμερικανική πλευρά και όχι μόνο, αναφέρουν πως εταιρεία συμφερόντων του κ.Τοψίδη ή ο ίδιος ως εξωτερικός συνεργάτης, έχει αναλάβει κάποιες δουλειές για τους Αμερικανούς στρατιωτικούς που μένουν στο Στρατόπεδο Κανδηλάπτη. Όταν λοιπόν οι πολίτες που κατήγγειλαν το συγκεκριμένο πολύ σοβαρό συμβάν στην αστυνομία, βρισκόταν εκεί και έδιναν κατάθεση, αλλά και οι τρεις συλληφθέντες επίσης προσπαθούσαν να εξηγήσουν τι ακριβώς έκαναν, η εμφάνιση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Έβρου και γνωστού… πολυπράγμονα επιχειρηματία, δικαιολογημένα προκάλεσε ερωτηματικά. για την χρονική συγκυρία.

Οι τρεις συλληφθέντες πάντως, ισχυρίστηκαν πως τα υγρά που άδειαζαν χωρίς άδεια στο ρέμα του Μαίστρου, είχαν ήδη υποβληθεί στην προβλεπόμενη διαδικασία “καθαρισμού”. Ρωτήθηκαν λοιπόν από τους αστυνομικούς:

  • Γιατί δεν ζήτησαν να πάρουν κάποια άδεια είτε από τον δήμο Αλεξανδρούπολης, είτε από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου για να κάνουν κάτι τέτοιο;
  • Αφού όπως ισχυρίστηκαν δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, γιατί δεν άδειασαν τα υγρά κατ’ ευθείαν στην θάλασσα και πήγαν στο ρέμα Μαίστρου και μάλιστα όταν οι πολίτες τους αντιλήφθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν από την δυσοσμία, ειδοποίησαν και έφτασαν συνεργάτες τους στην περιοχή;
  • Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα έκαναν το ίδιο χωρίς να γίνουν αντιληπτοί; Τα απαραίτητα έγγραφα για την διάθεση των υγρών από όλη την διαδικασία πλυσίματος-καθαρισμού απολύμανσης και σε ποιες περιοχές έγιναν, υπάρχουν;

Έξαλλοι οι Αμερικανοί με όσα συνέβησαν, αφού

χωρίς να φταίνε οι ίδιοι δημιουργήθηκε πρόβλημα

Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, αν και χθες ήταν Σάββατο, ενημερώθηκαν υπάλληλοι της αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας και έκαναν αυτοψία, παίρνοντας δείγματα τόσο από το ρέμα Μαίστρου που χύθηκαν τα απόβλητα, όσο και από τις δεξαμενές που είχε πάνω το φορτηγάκι. Θα σταλούν μάλιστα για αναλύσεις στο Χημείο του Κράτους, προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη.

Για τις εξελίξεις αυτές ενημερώθηκαν αμέσως οι επικεφαλής των Αμερικανών όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, όσοι δηλαδή είναι υπεύθυνοι για την Αλεξανδρούπολη, αλλά το θέμα έφτασε και μέχρι την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Όλοι είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι, έξαλλοι θα λέγαμε, γιατί χωρίς να φταίνε σε τίποτα και ενώ όπως έλεγαν έδωσαν… έναν σκασμό χρήματα στην εταιρεία από την Μεγάλη Βρετανία ώστε να γίνονται οι εργασίες υποδειγματικά, κάποιοι τοπικοί υπεργολάβοι, δημιούργησαν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Δεν αποκλείεται μάλιστα, να σταματήσει η συνεργασία με όσους είχαν αναλάβει στην Αλεξανδρούπολη τον χειρισμό του ζητήματος καθαρισμού και απολύμανσης των στρατιωτικών τους οχημάτων.

Επίσης, υπήρξε ενημέρωση για το θέμα και κυβερνητικών στελεχών στην Αθήνα και σίγουρα θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον να δούμε την εξέλιξη του. Προφανώς όσοι ανέλαβαν τον χειρισμό του μετά την σύλληψη των τριών και αναφερόμαστε στους αστυνομικούς, μετά την διάσταση που πήρε τόσο από αμερικανικής πλευράς όσο και από κυβερνητικής, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση.