Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής: Ανακοινώθηκαν και Νοσηλευτική Διδυμοτείχου, Σχολές Ορεστιάδας, κινδυνεύουν να υποδεχθούν ελάχιστους φοιτητές

Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής: Ανακοινώθηκαν και Νοσηλευτική Διδυμοτείχου, Σχολές Ορεστιάδας, κινδυνεύουν να υποδεχθούν ελάχιστους φοιτητές

Κινδυνεύουν να υποδεχθούν ελάχιστους πρωτοετείς φοιτητές, η Νοσηλευτική Διδυμοτείχου και οι δυο Σχολές της Ορεστιάδας, μετά την ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας των πινάκων με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) που αντιστοιχούν σε κάθε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Δυστυχώς, οι φόβοι που εκφράστηκαν, πως αν εφαρμοστεί η απόφαση ης Κυβέρνησης για την εφαρμογή Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε) από φέτος, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να έχουν ελάχιστους, μετρημένους στα δάχτυλα, πρωτοετείς για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 τόσο η Σχολή Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου που αποτελεί Παράρτημα του Διεθνικούς Πανεπιστημίου Ελλάδος της Θεσσαλονίκης, αλλά και τα δυο τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης της Ορεστιάδας, φαίνεται να επιβεβαιώνονται.

Για τη Νοσηλευτική Διδυμοτείχου

Κι αυτό γιατί:

 1. Στη Νοσηλευτική Σχολή Διδυμοτείχου, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είναι 12,12, όσο δηλαδή και για τη Νοσηλευτική Θεσσαλονίκης, αφού ισχύει ο ίδιος συντελεστής 1 και για τα δυο Τμήματα του ΔΙ.ΠΑ.Ε. Αν δηλαδή κάποιος δεν έχει συγκεντρώσει 12.120  μόρια, δεν μπορεί να έρθει στη Νοσηλευτική Διδυμοτείχου. Όσον αφορά όσους προέρχονται από το Επαγγελματικό Λύκειο, η Ε.Β.Ε είναι 8,66, αλλά ως γνωστόν λίγοι μαθητές επιλέγουν να φοιτήσουν στα ΕΠΑΛ.
 2. Να θυμίσουμε πέρυσι ότι η βάση εισαγωγής στη Νοσηλευτική Διδυμοτείχου ήταν 8.275 μόρια και φέτος ανέβηκε με την εφαρμογή της Ε.Β.Ε 4.000 μόρια επάνω.
 3. Την ίδια στιγμή, οι Σχολές Νοσηλευτικής άλλων Πανεπιστημίων, όπως του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αλλά και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, είναι 9.69, μια και ο συντελεστής τους είναι 0,80. Δηλαδή μπορεί κάποιος και με κάτω από 10.000 μόρια να φοιτήσει εκεί.
 4. Οπότε, ακόμα και αν κάποιος που θέλει να σπουδάσει Νοσηλευτική, έχει “πιάσει” την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε) που είναι 12,12 για το Διδυμότειχο και καλυφθούν οι θέσεις στη Θεσσαλονίκη, δύσκολα θα επιλέξει να έρθει εδώ, μια και το πιθανότερο είναι να προτιμήσει την Λάρισα ή τα Γιάννενα που και μεγαλύτερες πόλεις είναι και Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία διαθέτουν.
 5. Στο Διδυμότειχο θα έρθουν ελάχιστοι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και σίγουρα πολύ λιγότεροι από τους περσινούς πρωτοετείς. Ίσως και εκείνοι που μπορούν να πάρουν στη συνέχεια μετεγγραφή για Θεσσαλονίκη ή αλλού και μέσω της Σχολής Διδυμοτείχου αυτό θα είναι πιο εύκολο.

Για Αγροτικής Ανάπτυξης και Δασολογίας Ορεστιάδας

Σκούρα πάντως δείχνουν τα πράγματα και για τα δυο Τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Ορεστιάδας, το Αγροτικής Ανάπτυξης και το Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων. Γιατί, αν και ο συντελεστής που εφαρμόστηκε είναι 0,80, ο χαμηλότερος δηλαδή, οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις, είναι:

 1. Για το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είναι 9,58, δηλαδή για να φοιτήσει κάποιος σε αυτό, πρέπει να συγκεντρώσει πάνω από 9.500 μόρια. Για τα Επαγγελματικά Λύκεια Ε.Β.Ε είναι 6,59. Πέρυσι να θυμίσουμε ότι η βάση για το συγκεκριμένο Τμήμα ήταν 3.825 μόρια. Φέτος, για να έρθει κάποιος στην Ορεστιάδα και τη Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης, θα πρέπει να συγκεντρώσει 5.700 μόρια περισσότερα από τον τελευταίο που πέτυχε την εισαγωγή του το 2020.
 2. Είναι επίσης χαρακτηριστικό, ότι από τους περσινούς εισακτέους, δηλαδή τους πρωτοετείς που πέτυχαν την εισαγωγή τους το 2020, μόνον οι 30 από αυτούς είχαν πάνω από 9.500 μόρια που φέτος θα είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.
 3. Χειρότερα είναι τα δεδομένα για το Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, όπου υπάρχει η ίδια Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, δηλαδή 9,58 και άρα χρειάζονται τουλάχιστον 9.500 μόρια. Για τα Επαγγελματικά Λύκεια η Ε.Β.Ε είναι  6.59. Πέρυσι η βάση για την συγκεκριμένη Σχολή ήταν 2.050, δηλαδή έχουμε άνοδο 7.500 μόρια, σε σχέση με τον τελευταίο που εισήχθη το 2020.

Δυστυχώς και για την Ορεστιάδα επιβεβαιώνονται οι φόβοι, πως παρά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να αυξήσει τον αριθμό εισακτέων και για τα δυο Τμήματα του ΔΠΘ στην Ορεστιάδα, οι πρωτοετείς φοιτητές που θα έρθουν θα είναι πολύ λιγότεροι από πέρυσι.

Εν κατακλείδι, αν και πόσοι τελικά πρωτοετείς θα πετύχουν και θα έρθουν σε Διδυμότειχο και Ορεστιάδα, θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους. Όλα όμως δείχνουν πως με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, η Νοσηλευτική Διδυμοτείχου και το Τμήμα Δασολογίας στην Ορεστιάδα, θα έχουν πολύ μεγάλη μείωση του αριθμού των εισακτέων.

Οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής σε Αλεξανδρούπολη

Όσον αφορά τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Αλεξανδρούπολης, αυτές είναι αρκετά πιο χαμηλά από τις περσινές βάσεις, που αφορούσαν τον τελευταίο εισακτέο σε κάθε μια από τις Σχολές. Έτσι εκεί δεν θα υπάρξει πρόβλημα και μείωση στον αριθμό πρωτοετών. Γιατί ακόμα και όσοι συγκεντρώσουν λιγότερα μόρια από εκείνους που πέρυσι πέτυχαν να εισαχθούν, θεωρητικά έχουν ελπίδες για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Αλεξανδρούπολης. Απομένει βέβαια να δούμε που θα “κλειδώσουν” τελικά οι βάσεις, σε σχέση με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τα 4 Τμήματα, αλλά σίγουρα το πρόβλημα εστιάζεται μόνο σε Διδυμότειχο και Ορεστιάδα.

 1. Στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είναι 14,54, δηλαδή για να εισαχθεί κάποιος πρέπει να έχει οπωσδήποτε 14.500 μόρια. Πέρυσι, η βάση για να φοιτήσει κάποιος σε αυτήν ήταν 17.00 μόρια, δηλαδή 3.000 μόρια περισσότερα.
 2. Στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής η Ε.Β.Ε είναι 14,38 και πρέπει κάποιος να συγκεντρώσει τουλάχιστον 14.380 μόρια, ενώ πέρυσι η βάση ήταν 15.750 μόρια, δηλαδή 1.300 μόρια περισσότερα.
 3. Στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είναι 8,27 και απαιτούνται 8.270 μόρια, ενώ πέρυσι η βάση για να εισαχθεί κάποιος ήταν 11.800. Δηλαδή 3.000 περισσότερα μόρια.
 4. Τέλος, στο Τμήμα Επιστημών Εκπαίδευσης στην Προσχολική ηλικία, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είναι 10,34 και πρέπει κάποιος να έχει σίγουρα 10.300 μόρια ενώ πέρυσι η βάση ήταν 11.225 μόρια, δηλαδή 1.000 μόρια περισσότερα.

Διαβάστε ΕΔΩ τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής για τα ΓΕΛ

Διαβάστε ΕΔΩ τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής για τα ΕΠΑΛ

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*