ΕΜΑΚ Θράκης: Απομακρύνθηκαν 9 Πυροσβέστες, που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού

ΕΜΑΚ Θράκης: Απομακρύνθηκαν 9 Πυροσβέστες, που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού

Εκτός της ΕΜΑΚ Θράκης που εδρεύει στην Κομοτηνή, τέθηκαν σύμφωνα με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ πληροφορίες του Evros-news.gr, τέθηκαν 9 Πυροσβέστες, οι οποίοι αρνήθηκαν να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού.

Τα συγκεκριμένα στελέχη της ΕΜΑΚ Θράκης, είναι μεταξύ των τουλάχιστον 54 συνολικά και από τις οκτώ ΕΜΑΚ που έχουν αρνηθεί να εμβολιαστούν και ήδη έχουν πάρει φύλλο πορείας για άλλες υπηρεσίες. Επίσης, από την 3η ΕΜΑΚ στο Ηράκλειο της Κρήτης επίσης 7 στελέχη της μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες επειδή έχουν αρνηθεί τον εμβολιασμό. Από την Αττική έχουν μετακινηθεί τουλάχιστον 15 ενώ άλλα 23 από άλλες ΕΜΑΚ όπως της Λαμίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και αλλού.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος κ. Νικόλαο Λαυράνο ο οποίος μίλησε στο protothema.gr, λόγω του ότι η ΕΜΑΚ συμμετέχει σε διεθνείς αποστολές, το αρχηγείο και το αρμόδιο υπουργείο θεωρεί μετά και τις εισηγήσεις των επιστημόνων ότι δεν γίνεται μέλη των ΕΜΑΚ που καλούνται σε διεθνείς αποστολές, κυρίως, να είναι ανεμβολίαστοι. “Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μετακινούνται από την ΕΜΑΚ σε σταθμούς της πόλης. Δίνεται φύλλο πορείας και μετακινούνται σε υπηρεσίες του νομού τους. Αυτοί οι συνάδελφοι αντικαθίστανται με άλλους συναδέλφους που έχουν εμβολιαστεί και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον”.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός στο πλαίσιο ανάγκης περιορισμού και αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και της εξασφάλισης της αδιάλειπτης επιχειρησιακής λειτουργίας των υπηρεσιών και για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητος ο εμβολιασμός του συνόλου των ένστολων υπαλλήλων που υπηρετούν στις εν λόγω Υπηρεσίες.

“Ήταν γνωστό αυτή η μετακίνηση σε όσους αρνούνταν για τους δικούς τους προσωπικούς λόγους να εμβολιαστούν και μάλιστα είχε δοθεί και παράταση από το αρχηγείο για να αποφασίσουν οι συνάδελφοι να εμβολιαστούν. Ήταν, λοιπόν γνωστό ότι θα γινόταν αυτή η μετακίνηση σε όσους δεν εμβολιάζονταν”, λέει ο κ. Λαυράνος.

Σύμφωνα με κάποια στοιχεία της Ομοσπονδίας από τις 8 ΕΜΑΚ ένα μεγάλο ποσοστό γύρω στο 85% είχαν κάνει εμβόλιο ή είχαν σκοπό να κάνουν. Έμεινε ένα 10%-15%. Από αυτό το ποσοστό κάποιοι πείστηκαν να κάνουν κάποιοι όχι.

Το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα να μην

εμβολιάζονται στελέχη της ΕΜΑΚ

Να επισημανθεί ότι από τα τέλη Ιουνίου δεν έχει γίνει δεκτή από το τμήμα Αναστολών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση υπηρετούντων στην ΕΜΑΚ οι οποίοι ζητούσαν να ανασταλεί η διαταγή του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος για υποχρεωτικό εμβολιασμό του προσωπικού που υπηρετεί στις ΕΜΑΚ.

Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν πως επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι συνίστανται στην ανάγκη διασφάλισης της αδιάλειπτης και ακώλυτης λειτουργίας των Ειδικών Μονάδων του Πυροσβεστικού Σώματος που είναι επιφορτισμένες με την αντιμετώπιση καταστροφών επιβάλουν τον εμβολιασμό τους.

Όπως αναφέρεται δε στην απόφαση: «Η λειτουργία μάλιστα αυτή δεν αρκεί να είναι μόνο συνεχής, αλλά πρέπει, ενόψει του ειδικού και κρίσιμου χαρακτήρα των εν λόγω υπηρεσιών για την αντιμετώπιση καταστροφών, να στηρίζεται στην πλήρη διαθεσιμότητα του υπηρετούντος προσωπικού τους, η οποία είναι δυνατόν να διαταραχθεί σοβαρά σε περίπτωση που τα μέλη του προσβληθούν και νοσήσουν από τον κορωνοϊό covid-19».