Σαμοθράκη: Η ΥΠΑ εξετάζει το αίτημα, για δημιουργία διαδρόμου προσγείωσης μικρών αεροπλάνων

Σαμοθράκη: Η ΥΠΑ εξετάζει το αίτημα, για δημιουργία διαδρόμου προσγείωσης μικρών αεροπλάνων

Το θέμα της κατασκευής αεροδιαδρόμου για την προσγείωση μικρών αεροσκαφών που ανέδειξε πρώτο το Evros-news.gr από τις 23 Απριλίου με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ, και κατατέθηκε αίτημα τον περασμένο Μάιο από τον δήμο Σαμοθράκης, ήρθε στην Βουλή με Ερώτηση του Προέδρου του κόμματος “Ελληνική Λύση” Κυριάκου Βελόπουλου.

Η Ερώτηση του κ.Βελόπουλου ανέφερε:

ΠΡΟΣΤον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ«Κατασκευή αεροδρομίου μικρού διαδρόμου στην Σαμοθράκη»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται στην Σαμοθράκη και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπική ιστοσελίδα του διαδικτύου, επίκειται, το επόμενο χρονικό διάστημα, η λήψη απόφασης δημιουργίας διαδρόμου προσγείωσης/απογείωσης μικρών αεροπλάνων, έως 20 θέσεων, στην Σαμοθράκη. Η κατασκευή αεροδρομίου στο νησί αποτελεί θέμα που συζητείται, εδώ και δεκαετίες, εντούτοις, η λύση δημιουργίας διαδρόμου προσγείωσης (800 μέτρων) μικρών αεροπλάνων διαφαίνεται ότι είναι η πιο εφικτή. Σε περίπτωση ενδεχόμενης κατασκευής τέτοιου τύπου αεροδρομίου, το νησί θα δεχόταν επισκέπτες τους καλοκαιρινούς μήνες, όχι μόνο από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη αλλά και από χώρες, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία αλλά και από άλλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις οποίες δεν απαιτούνται τελωνειακές ή άλλες διατυπώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σαμοθράκη: Δημιουργία διαδρόμου προσγείωσης μικρών αεροπλάνων, εξετάζεται από συναρμόδια υπουργεία

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε, πράγματι, να δρομολογήσετε την δημιουργία αεροδρομίου μικρού διαδρόμου προσγείωσης/απογείωσης στην Σαμοθράκη; Αν ναι, πότε προγραμματίζεται η έναρξη της κατασκευής του;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Στην Ερώτηση δεν απάντησε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής, αλλά παρέπεμψε στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, σημειώνοντας ότι:

“Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής Ερώτησης, σας επισυνάπτουμε το με αρ. πρωτ. Κ.Γ./Δ13/Α 16422/26.05.2021 σχετικό έγγραφο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Ο Υπουργός

Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής

Ο Διοικητής της ΥΠΑ Γεώργιος Δριτσάκος στην απάντηση του επισημαίνει ότι η κατασκευή κανονικού αεροδρομίου είχε συζητηθεί πριν από πολλά χρόνια, αναφέρει τις ενέργειες που είχαν γίνει, αλλά επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν εξετάζεται αυτή την στιγμή. Όμως η Υπηρεσία του εξετάζει το αίτημα που κατέθεσε ο δήμος Σαμοθράκης για εξέταση της δυνατότητας αδειοδότησης Πεδίου Προσγείωσης ελαφρών αεροσκαφών γενικής αεροπορίας Κατηγορίας Β. Αναφέρει λοιπόν ο κ.Δριτσάκος:

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού σας γνωρίζουμε τα εξής:

Με την υπ αρίθμ. ΥΠΑ/ΔΤΥ/Δ7/Α/34725/4998/02-09-2004 εγκρίθηκε η μελέτη με τίτλο «Ζήτηση Αερομεταφορών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Κατάρτιση Γενικών Σχεδίων Ανάπτυξης Αεροδρομίων Καβάλας και Αλεξανδρούπολης» – Συμπληρωματικό Αντικείμενο «Εξέταση της Ανάπτυξης Νέου Αεροδρομίου στη Νήσο Σαμοθράκη». Στα πλαίσια της μελέτης αυτής εξετάστηκε η περίπτωση κατασκευής νέου αεροδρομίου στη Νήσο Σαμοθράκη και εκπονήθηκε μελέτη Αναζήτησης Θέσης Ανάπτυξης Νήσου Σαμοθράκης.

Έγινε διερεύνηση σημαντικού αριθμού εναλλακτικών θέσεων χωροθέτησης του νέου Αεροδρομίου σε επίπεδο προκαταρκτικής μελέτης οι οποίες αξιολογήθηκαν με βάση επιχειρησιακά, περιβαλλοντικά και χωροταξικά κριτήρια και προέκυψε σαν καταλληλότερη η εναλλακτική λύση ΙΙ που προτείνει την ανάπτυξη του αεροδρομίου στην κεντροδυτική πλευρά του νησιού (κοντά στον κόλπο της Καμαριώτισσας). Για τη θέση αυτή εκδόθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ Απόφαση Προέγκρισης Χωροθέτησης (01/2004) με διάρκεια ισχύος έως τον Ιανουάριο του 2006. Με την ΥΠΑ/ΠΡΟΠΕ/16065/519/Φ. Σαμοθράκης/05-05-2006 Απόφαση Υπουργού, έγινε συγκρότηση επιτροπής διαγωνισμού για την εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του νέου αεροδρομίου Σαμοθράκης, η ανάθεση της οποίας δεν έγινε ποτέ. Τα έργα ανάπτυξης του αεροδρομίου που προβλέπεται να υλοποιηθούν είναι τα εξής:

Διάδρομος προσαπογειώσεων μήκους 1.800 μ. και πλάτους 45μ.

Ζώνες ασφαλείας μήκους 150 μ. σε κάθε άκρο του διαδρόμου

Πίστα στάθμευσης αεροσκαφών 30.000 τ.μ. και μελλοντική πρόβλεψη επέκτασης και διπλασιασμού αυτής

Δύο συνδετήριοι τροχόδρομοι

Κτίριο αεροσταθμού έκτασης 4.000 τ.μ. περίπου και μελλοντική προοπτική επέκτασης αυτού σε 8.000 τ.μ.

Περιβάλλων χώρος αεροσταθμού

Κτίριο πυροσβεστικού σταθμού, αποθήκες και βοηθητικές εγκαταστάσεις Πάρκο καυσίμων ανεφοδιασμού αεροσκαφών και οχημάτων αερολιμένα Βιολογικός καθαρισμός

Οδικό σύστημα πρόσβασης

Αεροναυτιλιακά βοηθήματα εναέριας κυκλοφορίας

Κατασκευή βοηθητικών οικίσκων, στεγάστρων και αποθηκών Απαλλοτρίωση εκτάσεων και οικημάτων για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων.

Η Υπηρεσία μας μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει στις σχετικές μελέτες και δεν περιλαμβάνονται στον άμεσο προγραμματισμό της η δημιουργία αεροδρομίου Κατηγορίας Α (διενέργεια εμπορικών πτήσεων) σύμφωνα με τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί και αφορούν σε συντηρήσεις ή επεκτάσεις των υφισταμένων Αεροδρομίων. Επιπλέον, με δεδομένη τη Σύμβαση Παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, συμπεριλαμβανομένης σε αυτά και του αεροδρομίου της Καβάλας, διαπιστώνεται ότι η υπό εξέταση θέση βρίσκεται εντός της Περιοχής Αποκλειστικότητας του αεροδρομίου της Καβάλας, ήτοι εντός της κυκλικής περιοχής ακτίνας 100 χλμ. με κέντρο το σημείο αναφοράς των αεροδρομίων. Σύμφωνα με το άρθρο 4.10 της Σύμβασης Παραχώρησης «Εάν ο Παραχωρητής ή/και το Δημόσιο άμεσα μέσω παραχώρησης σε τρίτο μέρος κατασκευάσει, αναπτύξει, αναβαθμίσει ή/και λειτουργήσει κάποιο άλλο αεροδρόμιο στις Περιοχές Αποκλειστικότητας οποιουδήποτε Περιφερειακού Αεροδρομίου (εξαιρουμένου, προς αποφυγή αμφιβολίας του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι) (πλην των αεροδρομίων που ήδη λειτουργούν κατά την Ημερομηνία Έναρξης Παραχώρησης ως εμπορικά αεροδρόμια δημόσιας χρήσης στην Ελληνική Δημοκρατία) θα έχει επέλθει γεγονός ευθύνης Δημοσίου.

Τέλος, σημειώνουμε ότι στις 17-05-2021, κατατέθηκε αίτημα εκ μέρους του Δήμου Σαμοθράκης για εξέταση της δυνατότητας αδειοδότησης Πεδίου Προσγείωσης ελαφρών αεροσκαφών γενικής αεροπορίας Κατηγορίας Β σύμφωνα με το Π.Δ.158/2002, και το θέμα εξετάζεται από την Υπηρεσία μας.

Επισημαίνουμε ότι το υποβληθέν από το Δήμο Σαμοθράκης αίτημα αφορά στη δημιουργία πεδίου προσγείωσης ελαφρών αεροσκαφών και όχι αεροδρομίου Κατηγορίας Α με όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και όλες τις λειτουργίες ενός Αεροδρομίου με εμπορικές τακτικές και έκτακτες πτήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαμοθράκη: Δημιουργία διαδρόμου προσγείωσης μικρών αεροπλάνων, συζητούν δήμος-Κυβέρνηση – Πανηγυρική επιβεβαίωση του ρεπορτάζ μας

 

Ένα σχόλιο

  1. Ακης Λευτερακης

    Γεια σας απο Κρητη. Αυτο που λεει η ΥΠΑ οτι βασει συμφωνιας με fraport δεν μπορει να γινει αλλο αεροδρομιο στη Σαμοθρακη γιατι η αποσταση ειναι μικρότερη των 100 χμ, δεν ισχυει απολυτα για τι εγω μετρησα προχδειρα την αποσταση απο χρυσουπολη για σαμοθρακη και ειναι κοντα 95 με 96 χμ . νομιζω για 4 χμ δεν ειναι τοσο προβλημα να φτιαχνόταν το αεροδρομιο. Αποψη μου ειναι οτι η δημιουργια του αεροδρομιου στη Σαμοθρακη ειναι επιτακτικη αναγκη οχι μονο για την εξυπηρετηση των πολιτων και επισκεπτων αλλα και για στρατιωτικούς λογους…

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*