Η BC Partners πούλησε τo 100% της θρακιώτικης φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen, στην Partners Group

Η BC Partners πούλησε τo 100% της θρακιώτικης φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen, στην Partners Group

Την πώληση του 100% της φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen στην Partners Group (η οποία ενεργεί εκ μέρους των πελατών της) ανακοίνωσε η διεθνής επενδυτική εταιρεία BC Partners, με το τίμημα να ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ.

Είχε προηγηθεί, το 2015, η απόκτηση από την BC Partners πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, η οποία διαθέτει εργοστάσιο στις Σάπες Ροδόπης και  την οποία ήλεγχε η οικογένεια Κάτσου, έναντι 475 εκατ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από το ντιλ, η BC Partners κατάφερε σχεδόν να τριπλασιάσει τα κεφάλαια που είχε αρχικά επενδύσει για την απόκτηση του 80% της Pharmathen, έχοντας ρευστότητα που ενδεχομένως μπορεί να διαθέσει και στην ελληνική αγορά. Η τεχνολογία της εταιρείας αναμένεται να τροφοδοτήσει την ανάπτυξή της, με τις ΗΠΑ να αποτελούν μία από τις βασικές αγορές διείσδυσης των προϊόντων της το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, το management αναμένεται να παραμείνει το ίδιο.

Η Pharmathen ιδρύθηκε το 1969 από τον Νικόλαο Κάτσο και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και εμπορία φαρμακευτικών προϊόντων, κατέχοντας ισχυρή θέση στην κατηγορία των γενοσήμων. Το 2006 επικεντρώθηκε στην έρευνα και ανάπτυξη βασικών τεχνολογιών, όπως τα μακράς δράσης ενέσιμα (LAI) και τα προϊόντα παρατεταμένης αποδέσμευσης (LAR), ενώ σήμερα διατηρεί έντονη εξαγωγική δραστηριότητα σε σχεδόν 100 χώρες παγκοσμίως.

Υπό την ιδιοκτησία της BC Partners η εταιρεία παρουσίασε ισχυρή οργανική ανάπτυξη στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, της τάξης του 16% κατά μέσον όρο ετησίως τα τελευταία 5 χρόνια, προχωρώντας και σε επενδύσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ. Παρά την αβεβαιότητα που προκάλεσε η επέλαση της πανδημίας, η εταιρεία σημείωσε άνοδο στα βασικά μεγέθη της κατά την περυσινή χρήση, με τον κύκλο εργασιών της να φθάνει περίπου τα 250 εκατ.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα, το 2020 ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε στα 227,2 εκατ. ευρώ από 205 εκατ. ευρώ το 2019, σημειώνοντας αύξηση 11%, ήτοι 22,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα μεικτά κέρδη ανήλθαν σε 72 εκατ. ευρώ, με το αντίστοιχο περιθώριο μεικτού κέρδους να διαμορφώνεται στο 32%. Παράλληλα, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 59,3 εκατ. ευρώ κατά την περυσινή χρονιά έναντι 55,9 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 30,9 εκατ. ευρώ από 21,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 43,7%. Η εταιρεία αναμένεται να καταγράψει υψηλό διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης και κατά τη φετινή χρονιά, με τον τζίρο και την κερδοφορία της να κινούνται, κατά πληροφορίες, σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2020.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία διατηρεί παραγωγική μονάδα στην Παλλήνη, ενώ από το 2010 διαθέτει μονάδα παραγωγής και στις Σάπες Ροδόπης, όπου προσφάτως εγκαινίασε και νέα μονάδα ενέσιμων βραδείας αποδέσμευσης. Η οικογένεια Κάτσου, που διατηρούσε το 20%, αναμένεται τώρα να επικεντρωθεί στις επενδύσεις που πραγματοποιεί μέσω του family fund, VNK Capital, φιλοδοξώντας αυτές να διεθνοποιηθούν και να αναπτυχθούν τόσο οργανικά όσο και μέσω εξαγορών.

Σε σχετική ανακοίνωση ο Νίκος Σταθόπουλος, εταίρος και επικεφαλής της BC Partners, επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως «κατά την περίοδο της ιδιοκτησίας μας επενδύσαμε περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ στην έρευνα και ανάπτυξη και σε νέες πιστοποιημένες από το FDA (FDA approved) παραγωγικές εγκαταστάσεις, σχεδόν διπλασιάσαμε τον αριθμό των εργαζομένων και υλοποιήσαμε projects που πραγματικά μεταμόρφωσαν την εταιρεία».

Πηγή: kathimerini.gr