“Σασμός”: Ο Εβρίτης σκηνοθέτης Δημήτρης Κιτσικούδης, στους συντελεστές της νέας δραματικής σειράς του ALPHA

“Σασμός”: Ο Εβρίτης σκηνοθέτης Δημήτρης Κιτσικούδης, στους συντελεστές της νέας δραματικής σειράς του ALPHA

Η μυθοπλασία επέστρεψε για τα καλά στην ελληνική τηλεόραση, με σπουδαίες σειρές και την χρονιά που έφυγε, με κορυφαίο παράδειγμα τις “Άγριες Μέλισσες”, ενώ όλα τα κανάλια ετοιμάζονται ήδη για την τηλεοπτική σεζόν 2021-20022.

Μια από τις πολλά υποσχόμενες δραματικές σειρές, που ήδη έχει πολυδιαφημιστεί λόγω του ιδιαίτερου περιεχομένου της το οποίο διαδραματίζεται στην Κρήτη και στηρίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη, είναι ο “Σασμός. Στη νέα ερωτική δραματική σειρά του Alpha που έρχεται τη νέα σεζόν σε σκηνοθεσία Κώστα Κωστόπουλου, “δεξί χέρι” του και ένας από τους συντελεστές είναι και ο Εβρίτης σκηνοθέτης Δημήτρης Κιτσικούδης, ως βοηθός Σκηνοθέτης και μαζί με όλους τους συντελεστές εδώ και λίγο καιρό κάνουν καθημερινά γυρίσματα.

Ήδη κυκλοφόρησε το πρώτο εντυπωσιακό τρέιλερ για τον «Σασμό», όπου πρωταγωνιστούν, μεταξύ άλλων οι Μαρία Τζομπανάκη, Δημήτρης Λάλος, Ορφέας Αυγουστίδης, Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, Μιχάλης Αεράκης, Αλίνα Κωτσοβούλου, Θανάσης Πατριαρχέας, Ευγενία Σαμαρά, Δημήτρης Ήμελλος, Μαρία Πρωτόπαππα κ.α.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΤΡΕΪΛΕΡ

Ποιος είναι ο Δημήτρης Κιτσικούδης

Ο Δημήτρης Κιτσικούδης γεννήθηκε στο Διδυμότειχο το 1966. Σπούδασε σκηνοθεσία στη σχολή κινηματογράφου και τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου. Εργάζεται στον κινηματογράφο και την τηλεόραση από το 1989.

Έχει συνεργαστεί με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, τον Κώστα Κουτσομύτη, τον Μανούσο Μανουσάκη, τον Αντρέα Θωμόπουλο και πολλούς άλλους σκηνοθέτες, τόσο σε τηλεοπτικές σειρές όσο και στον κινηματογράφο.

Παρακολούθησε σεμινάρια για ιστορικό και για δημιουργικό ντοκιμαντέρ από το EDN σε συνεργασία με την ΕΡΤ, το κανάλι της Βουλής και το MEDIA DESK και έχει ο ίδιος ως σκηνοθέτης γυρίσει πολλά ντοκιμαντέρ με διάφορα θέματα από όλη την Ελλάδα, αρκετά από τα οποία έχουν μάλιστα βραβευθεί σε φεστιβάλ.

Είναι επικεφαλής της επιτροπής Σκηνοθετικής παρουσίας & θεάτρου στον «Όμιλο UNESCO για τον πολιτισμό της ειρήνης». Είναι μέλος του Ελληνικού Δικτύου Ντοκιμαντέρ και της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

Σασμός – Υπόθεση

Στο επίκεντρο βρίσκονται δύο οικογένειες σε σύγκρουση. Σταματάκηδες και Βρουλάκηδες, σε χρόνο σημερινό και τόπο την Κρήτη. Ένας ατέρμονος κύκλος αίματος συνεχίζεται και η παλιά βεντέτα ξυπνά σαν εφιάλτης. Η μνήμη των νεκρών ζητά εκδίκηση. Οι λέξεις ποτέ δεν είχαν αρκετή δύναμη για να περιγράψουν τόσο ακραία συναισθήματα. Και κάπου εκεί δύο νέοι, «μπουσουλώντας» στον έρωτα, δοκιμάζοντας την αγάπη, έρχονται αντιμέτωποι με τα συναισθήματά τους. Μπορεί ο έρωτας να επιφέρει τη συμφιλίωση, τον πολυπόθητο «Σασμό»;

Το κοινωνικό περιβάλλον

Το άγριο αυθεντικό τοπίο της Κρήτης, η μουσική της, οι άνθρωποι, οι παραδόσεις τους είναι μια σύγχρονη ζωντανή κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα ένας κόσμος αυστηρός με κώδικες τιμής και ηθικής, όπου μετράει ακόμα ο λόγος, η μπέσα. Σε αυτό το περιβάλλον, η  αξιοπρέπεια είναι πάνω ακόμα κι από την ίδια τη ζωή, οι αρχές και οι αξίες  είναι φανερές ακόμα και όταν υπάρχει αδικία και αυτοκαταστροφή. Πάνω από το εγώ μπαίνει αυτονόητα το εμείς, οι δεσμοί αίματος, η φιλία, η οικογένεια. Κι αν κάποιος το ξεχάσει, υπάρχουν οι αυστηρές μαυροφορεμένες  μανάδες που υπενθυμίζουν  το χρέος του καθενός και του οπλίζουν το χέρι. Εδώ ακόμα και οι πιο  «κακοί» της  ιστορίας, έχουν έναν κώδικα ηθικής.

Οι χαρακτήρες της σειράς, μεγαλωμένοι σε αυτό το περιβάλλον, εκρηκτικοί, σιωπηλοί, σφαιρικοί, ολοκληρωμένοι, απρόβλεπτοι κάποιες φορές, κινούν τον ιμάντα της ιστορίας  με κριτήριο την τιμή και το χρέος.

Τι σημαίνει Σασμός;

«Σασμός» είναι η συμφιλίωση, το «φίλιωμα», τo «φτιάξιμο». Το «σιάξιμο». Το άτυπο εθιμοτυπικό τελετουργικό για να μη συνεχιστεί η αιματηρή αναμέτρηση, για το τέλος  μιας βεντέτας. Ευδοκιμεί στην Κρήτη εκεί όπου οι βεντέτες αρχίζουν, εκεί όπου οι βεντέτες τελειώνουν.