Ο «Τυφώνας» καθάρισε τις ακτές της Σαμοθράκης

Ο «Τυφώνας» καθάρισε τις ακτές της Σαμοθράκης

Τον καθαρισμό των ακτών της Σαμοθράκης ολοκλήρωσε πριν λίγες μέρες ο “Τυφώνας”, το υπερσύγχρονο πλοίο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το οποίο στοχεύει στον καθαρισμό των ελληνικών ακτών από κάθε είδους απορρίμματα.

Η δράση ξεκίνησε στις 14 Ιουλίου 2021 και ολοκληρώθηκε στις 19 Ιουλίου 2021. Σε 6 μέρες συνεχόμενης δράσης στη Σαμοθράκη, η ομάδα του «Τυφώνα» καθάρισε 10 ακτές του νησιού, διατρέχοντας 8.531 μέτρα ακτογραμμής και καλύπτοντας 248.374 τετραγωνικά μέτρα. Συνολικά, στη Σαμοθράκη απομακρύνθηκαν περισσότεροι από 2,5 τόνοι απορρίμματα, στην πλειονότητά τους πλαστικά αντικείμενα και αλιευτικά εργαλεία.

Ο «Τυφώνας» είναι νορβηγικής κατασκευής πλοίο 72 μέτρων, ιδιοκτησία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδη, το οποίοαναλαμβάνει μεγάλης κλίμακας καθαρισμούς παράκτιων και υποθαλάσσιων περιοχών. Εκτός από σύγχρονα συστήματα ναυτικής πλοήγησης, το πλοίο φιλοξενεί 5 ταχύπλοα για τον καθαρισμό δυσπρόσιτων ακτών και διαθέτει κάδους απορριμμάτων μεγάλης χωρητικότητας, κατάλληλους για τη διαλογή των ανακυκλώσιμων ειδών που συλλέγονται κατά τη διάρκεια των δράσεων.

Η ομάδα του «Τυφώνα», αποτελούμενη από στελέχη του Ιδρύματος και τριακονταμελές μόνιμο προσωπικό του σκάφους, δραστηριοποιείται από τον Ιούλιο του 2019, καθαρίζοντας δυσπρόσιτες ακτές σε όλη την Ελλάδα. Το πλοίο συνεχίζει τη δράση του σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, σε συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα. Μέχρι σήμερα έχει απομακρύνει περισσότερους από 240 τόνους απορριμμάτων σε 1.691 ακτές στην ελληνική επικράτεια, ενώ φιλοδοξεί να καθαρίσει το σύνολο της ελληνικής ακτογραμμής στα επόμενα χρόνια.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*