Προς υπουργό Μ.Χρυσοχοίδη: Φέρτε τους νεοπροσληφθέντες της Frontex, να εκπαιδευτούν στην Σχολή Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου

Προς υπουργό Μ.Χρυσοχοίδη: Φέρτε τους νεοπροσληφθέντες της Frontex, να εκπαιδευτούν στην Σχολή Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου

Έληξε αυτές τις ημέρες η χρονική προθεσμία για την πρόσληψη από την FRONTEX 200 νέων στελεχών τους, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν κυρίως στην επιτήρηση των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα και θα ξεκινήσει η εκπαίδευση τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, μετά την επιλογή της κεντρικής διοίκησης της FRONTEX να εκπαιδεύσει τους περίπου 700 που προσέλαβε το 2019 στην Πολωνία, εκεί όπου βρίσκονται και τα κεντρικά της γραφεία, αναζητεί περιοχή όπου θα μπορούσε να γίνει η εκπαίδευση των 200 που θα επιλεγούν τελικά. Η συγκεκριμένη διαδικασία μάλιστα θα διαρκέσει 1 ολόκληρο χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι οι 200 επιλεγέντες που θα είναι από όλες τις χώρες τις Ε.Ε, μαζί με τους εκπαιδευτές τους. θα φτάσουν τα 250 άτομα. Να επισημάνουμε επίσης, ότι με το ξεκίνημα της εκπαίδευσης τους, τα 200 στελέχη θα εισπράττουν πάνω από 4.000 ευρώ τον μήνα, ενώ ανάλογες θα είναι και οι αποδοχές του εκπαιδευτικού προσωπικού, μπορεί για αυτούς και περισσότερα.

Γι’ αυτό το Evros-news.gr απευθύνει ΕΚΚΛΗΣΗ στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη, να αποφασίσει και να δώσει εντολή στα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου του, ΝΑ ΠΡΟΤΑΘΕΙ και ΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ η εκπαίδευση των στελεχών της FRONTEX στην Σχολή Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου. Γιατί;

  • Δεν υπάρχει ιδανικότερο μέρος για να γίνεται η πρακτική εξάσκηση αυτών των 200 που θα προσληφθούν, από μια περιοχή η οποία βρίσκεται ελάχιστα μέτρα απ’ τα ελληνοτουρκικά, αλλά και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ταυτόχρονα.
  • Σίγουρα από την πολωνική πόλη που εκπαιδεύτηκαν οι προηγούμενοι οι οποίοι προσλήφθηκαν το 2019, ανάμεσα τους και Έλληνες, το Διδυμότειχο είναι φυσικό να έχει προβάδισμα. Εξάλλου αν όχι όλα, η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών της FRONTEX για την επιτήρηση των συνόρων της Ε.Ε προορίζονται.
  • Για τις διάφορες παρεμβάσεις που θα χρειαστεί να γίνουν στην Σχολή Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου ή σε άλλους χώρους που πιθανόν να χρειαστούν, μπορούν να διατεθούν κονδύλια της ίδιας της FRONTEX αλλά αν χρειαστεί και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Έτσι θα γίνει εφικτό να βελτιωθούν και να αλλάξουν προς το καλύτερο οι υπάρχοντες εγκαταστάσεις της Σχολής.
  • Πως βρέθηκαν τα εκατομμύρια ευρώ για να γίνει αύξηση της χωρητικότητας στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ Φυλακίου για την φιλοξενία λαθρομεταναστών, που επίσης είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη; Για την Σχολή Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου δεν μπορεί να βρεθούν;

  • Για μια εξέλιξη που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην πόλη και την περιοχή, αν όπως δηλώνει συχνά ενδιαφέρεται ο ίδιος και η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον Έβρο, θα πρέπει να δώσει ΑΜΕΣΑ ΕΝΤΟΛΗ στα υπηρεσιακά στελέχη και στον αργοκίνητο σε παρόμοιες περιπτώσεις μηχανισμό του υπουργείου του να δράσει άμεσα.
  • Όπως αναφέραμε ήδη, οι 200 που θα προσληφθούν και μαζί οι 50 εκπαιδευτές, θα αμείβονται με πάνω από 4.000 ευρώ και θα μείνουν 1 χρόνο. Δεν θα είναι εσώκλειστοι και αρκετοί φέρνουν μαζί και τις οικογένειες τους, αφού το συνδυάζουν και ως… διακοπές για αρκετό χρονικό διάστημα στην Ελλάδα. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς τα οικονομικά οφέλη αυτής της εξέλιξης.
  • Από την στιγμή που θα δοθούν χρήματα και από την FRONTEX για την βελτίωση των χώρων της Σχολής Αστυφυλάκων και γίνει η αρχή, θα μπορεί να αποτελέσει ΜΟΝΙΜΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ των στελεχών αυτού του ευρωπαϊκού μηχανισμού ελέγχου των συνόρων και όταν ακολουθήσουν(που είναι βέβαιο) νέες προσλήψεις.

Απευθυνόμαστε στον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοίδη, γιατί άσχετα από τι του καταλογίζουν κάποιοι, για το νομό Έβρου έδειξε έμπρακτα ότι τον βοήθησε. Τόσο με την κατασκευή του νέου Φράχτη, όσο και με την πρόσληψη 400 μόνιμων Συνοριοφυλάκων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων από την περιοχή μας, μια και πριμοδοτήθηκε η εντοπιότητα. Μάλιστα άλλαξε τον συντελεστή προς το καλύτερο μετά την αρχική προκήρυξη (5 συντελεστής από 1) μετά από τα δημοσιεύματα του Evros-news.gr. Δεν γνωρίζουμε αν ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου γνωρίζει το θέμα, ώστε να πιέσει και γιατί όχι να απαιτήσει μια συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό για να συζητήσουν την υποβολή πρότασης στην FRONTEX.

Γι’ αυτό θέτουμε το ζήτημα εμείς στον κ.Χρυσοχοίδη και του ζητάμε να προωθήσει την συγκεκριμένη λύση. Με άμεσες εντολές στα υπηρεσιακά του στελέχη και την υποβολή πρότασης στον επικεφαλής της FRONTEX Φαμπρίς Λεζερί, ο οποίος γνωρίζει και την περιοχή του Έβρου, μια και την επισκέφθηκε. Γιατί το 2019 κάποιοι πολιτικοί της Θράκης δεν πέτυχαν τίποτα στο συγκεκριμένο θέμα και προτιμήθηκε πόλη της Πολωνίας. Μόνο με δελτία Τύπου μας “βομβάρδιζαν” οι συγκεκριμένοι, ότι… κατόπιν ενεργειών τους θα επιλεγεί η περιοχή μας για την εκπαίδευση.

Ο Έβρος δικαιούται αυτή την θετική εξέλιξη, αφού… πληρώνει δεκαετίες το τίμημα της παρουσίας λαθρομεταναστών και τώρα που οι ροές στα νησιά έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, από την περιοχή μας περνούν καθημερινά εκατοντάδες μέσω του ποταμού Έβρου.