“Πόλεμος” σήμερα απ’ τους πυροβολισμούς των κυνηγών – Ξεκίνησε με τρυγώνι η φετινή κυνηγετική περίοδος

“Πόλεμος” σήμερα απ’ τους πυροβολισμούς των κυνηγών – Ξεκίνησε με τρυγώνι η φετινή κυνηγετική περίοδος

“Πόλεμος” από το πρωί σήμερα, Παρασκευή 20 Αυγούστου, αφού ξεκίνησε και στο νομό Έβρου η φετινή κυνηγετική περίοδος.

Κυνηγοί από την περιοχή μας αλλά και άλλα μέρη της Ελλάδας, ακόμα και πολύ μακρινά, ξενύχτησαν το βράδυ για να ξεκινήσουν πρωί-πρωί το κυνήγι του τρυγωνιού κυρίως, αν και οι εκτιμήσεις τους είναι ότι το είδος έχει μειωθεί και με πολύ δυσκολία εντόπισαν πουλιά σε όλο το μήκος και πλάτος του νομού μας. Όλοι πάντως ευελπιστούν πως η φετινή κυνηγετική χρονιά που ολοκληρώνεται 28 Φεβρουαρίου 2022, θα πάει καλύτερα από την περυσινή όταν οι περιορισμοί που ξεκίνησαν τον Νοέμβριο αλλά και οι συνεχείς αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω κορονοϊού που έλαβαν χώρα στο τέλος της περιόδου, έκλεισαν με άσχημο τρόπο την χρονιά.

Για το τρυγόνι που κυρίως σήμερα βγήκαν οι κυνηγοί στο ύπαιθρο, καθορίζεται συνολικά, ετήσιο εθνικό όριο κάρπωσης 145.000 άτομα, μειωμένο δηλαδή κατά 50% σε σχέση με τον μέσο όρο των καρπώσεων μεταξύ των ετών 2013-2018. Με τη Ρυθμιστική Απόφαση για την κυνηγετική περίοδο 2021-22, ο αριθμός των πουλιών που επιτρέπεται να θηρεύει ένας κυνηγός ανά έξοδο είναι πλέον 6 άτομα.

Μετά τη συμπλήρωση του καθοριζόμενου ανωτέρω ετήσιου εθνικού ορίου κάρπωσης, παύει αυτόματα η θήρα του είδους. Η παρακολούθηση της κάρπωσης τόσο της ημερησίας, όσο και της συνολικής μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτερου ορίου, γίνεται μέσω online εφαρμογής κινητού τηλεφώνου που έχει προμηθευτεί με μέριμνά της η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος (Κ.Σ.Ε).

Η εφαρμογή διανεμήθηκε στους κυνηγούς κατά τη διαδικασία έκδοσης της ετήσιας άδειας θήρας, είτε μέσω των συνεργαζόμενων με το ΥΠΕΝ Κυνηγετικών Συλλόγων, είτε μέσω των Δασικών Υπηρεσιών από τις οποίες εκδίδουν άδεια θήρας οι μεμονωμένοι κυνηγοί.

Ο κάθε κυνηγός κατά την έκδοση της άδειας Θήρας του εφοδιάστηκε με μοναδικό κωδικό (QR) που θα του δίνει αποκλειστική πρόσβαση μέσω του κινητού του τηλεφώνου στην χρήση της εφαρμογής.

Οι κυνηγοί σε όλη τη χώρα εφόσον θηρεύσουν τρυγόνια υποχρεούνται:

1. Να δηλώνουν μέσω της εν λόγω εφαρμογής την ημερήσια κάρπωση τους πριν την αναχώρηση τους από το χώρο κυνηγιού.

2. Να επιδεικνύουν την εκάστοτε ημερήσια καταχώρηση της κάρπωσης στα αρμόδια όργανα ελέγχου.

Μετά τη συμπλήρωση του ετήσιου εθνικού ορίου κάρπωσης, όλοι οι κυνηγοί θα ενημερωθούν μέσω της εφαρμογής με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο για την λήξη της Θήρας του είδους.
Μοναδική πρόσβαση στη βάση δεδομένων της εθνικής κάρπωσης του είδους, που θα ενημερώνεται αυτόματα από την χρήση της εφαρμογής από τους κυνηγούς (ημερήσιες καταχωρήσεις κάρπωσης τρυγονιού) θα έχει αποκλειστικά το Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Εκτός από το τρυγώνι, άλλα είδη για τα οποία ξεκίνησε σήμερα 20 Αυγούστου το κυνήγι είναι: